АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гомеостаз. Саморегуляція функцій – основний механізм підтримки гомеостазу

Прочитайте:
  1. А. Припинення усіх функцій організму при надзвичайному напружені захисних механізмів
  2. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  3. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  4. Антиноцицептивні механізми
  5. Біомеханізм пологів
  6. Біомеханізм пологів при потиличних передлежаннях
  7. Біомеханізм пологів при різних формах анатомічно вузького таза
  8. Біомеханізм пологів при тазових передлежаннях.Ведення пологів? Біомеханізм пологів при тазових передлежаннях
  9. Біомеханізм пологів.
  10. БІОМЕХАНІЗМ РОДІВ ПРИ ЗАДНЬОМУ ВИДІ ПОТИЛИЧНОГО ПЕРЕДЛЕЖАННЯ І ВСТАВЛЕННЯ ПЛОДА

.

Термін “внутрішнє середовище організму” запропонований французьким фізіологом Клодом Бернаром на сучасному рівні знань сприймається як сукупність рідин – кров, лімфа, тканинна (інтерстиціальна, позаклітинна), спинномозкова й інші рідини, що омивають клітини й навколоклітинні структури тканин, які приймають тим самим участь у здійсненні процесу обміну речовин.

Основним внутрішнім середовищем організму є кров, а роль безпосереднього живильного середовища для клітин виконує тканинна рідина. Її склад і властивості специфічні для кожного органу, відповідають його структурним і функціональним особливостям. Надходження з крові складових часток тканинної рідини і їхній зворотний відтік у лімфу і знову у кров вибірково регулюється тканинними бар'єрами. Визначаючи склад крові, тканинної рідини, можна судити про обмінні процеси, що відбуваються в окремих органах, тканинах або в організмі. Внутрішнє середовище характеризується динамічною сталістю – гомеостазом, що має особливе значення в життєдіяльності організму.

Більш 100 років тому великий фізіолог К. Бернар прийшов до висновку: “сталість внутрішнього середовища є умова незалежного існування”, інакше кажучи, для того, щоб організм функціонував ефективно, клітини, що його складають, повинні знаходитися в жорстко регульованому середовищі. Пізніше цей принцип був підтверджений численними експериментами і спостереженнями і стало зрозумілим, що внутрішнє середовище організму регулюється комплексом спеціальних механізмів. Основний принцип регуляції – негативний зворотний зв'язок. Завдяки цьому склад внутрішнього середовища підтримується на достатньо постійному рівні.

Для опису цього стану Уолтер Кеннон увів у 1929 році термін гомеостаз (грец. homoios - подібний, однаковий + stasis – стан, нерухомість). Під гомеостазом зараз розуміють не тільки самі узгоджені фізіологічні процеси, що підтримують стійкий стан організму, але і регулюючі механізми, що забезпечують цей стан. Багато які з окремих механізмів, що забезпечують регуляцію внутрішньо- і позаклітинних взаємодій, діючи в різних напрямках, впливають таким чином, що взаємно врівноважують один одного. У кінцевому рахунку це призводить до встановлення в організмі рухливого фізіологічного фону, а також дозволяє живій системі, незважаючи на зсуви, що виникають у процесі життєдіяльності і зміни у навколишньому середовищі, підтримувати відносну динамічну сталість. Межі гомеостазу можуть бути жорсткими і пластичними. Їхні показники залежать від багатьох факторів (вид, стать, фізіологічний стан тощо). Жорсткими константами є параметри внутрішнього середовища, що визначають оптимальну активність обмінних процесів.

Живий організм являє собою відкриту систему, що безперервно обмінюється речовиною й енергією з навколишнім середовищем. У цьому обміні і підтримці сталості внутрішнього середовища беруть участь величезна кількість органів, систем, процесів, механізмів. До них відносяться: шкіра, селезінка, печінка, бар'єрна система, імунна система і багато інших.

Шкіра забезпечує захисну, обмінну видільну, сенсорну й інші функції. Вона є водним і жировим депо. У селезінці здійснюється кровотворення, депонування електролітів, ліпідів, у ній утворюються гемолізини. У печінці знешкоджуються токсини, лікарські речовини, руйнується ряд гормонів. Печінка бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів і води, а також в утворенні тепла в організмі. У ній утворюються жовч, компоненти системи згортання крові і протизгортальної системи та інші біологічно активні речовини. Вона є депо мінералів і вітамінів. Поряд із шкірою, нирками, органами дихання і травного тракту печінка входить до складу зовнішніх бар'єрів, які забезпечують захист організму від несприятливих факторів навколишнього середовища і внутрішніх бар'єрів, що зберігають сталість внутрішнього середовища різних органів. До внутрішніх бар'єрів прийнято відносити гістогематичні, гематоенцефалічні і інші, структурною основою яких є ендотелій капілярів.

Сталість внутрішнього середовища риб, як і інших тварин, не є виключенням, вона підтримується складними системами нервової і гуморальної природи за принципом негативного зворотного зв'язку.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 749 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)