АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВЕНТИЛЯЦІЯ АЛЬВЕОЛ

Прочитайте:
  1. Альвеоли.
  2. Альвеолярная гипервентиляция
  3. Альвеолярне дерево
  4. Альвеолярного та внутрiшньоплеврального тиску,1
  5. БРОНХИОЛО-АЛЬВЕОЛЯРНЫЙ РАК ЛЁГКОГО (БАР)
  6. В уменьшении поверхностного натяжения при уменьшении размеров альвеол
  7. В чем заключается альвеолярно-капилярный рефлекс?
  8. В) бронхиальная астма, альвеолит
  9. Вентиляція

Вентиляція – це процес оновлення складу повітря внаслідок вдиху і видиху.

З тих 500 мл повітря, що при кожному спокійному вдиху дорослої людини надходить у ле­гені, лише 350 мл потрапляє до альвеол. Решта 150 мл заповнює дихальні шляхи, але участі в газообміні не бере. Об'єм цих дихальних шляхів дістав назву анато­мічного мертвого простору.

 

Таким чи­ном, об'єм альвеолярної вентиляції ста­новить близько 70 % хвилинного об'єму дихання, тобто 4-7 л/хв.

 

Для оцінки ступеня такого оновлення використовують показник — коефіцієнт легеневої вентиляції (КЛВ), який дорів­нює відношенню альвеолярного об'єму (V ) до ФЗЄ:

КЛВ = V/ФЗЄ = 350 мл / 2500 мл = 0,14. (2)

Низькі значення коефіцієнта легеневої вентиляції (0,1-0,2) не є виявом недоско­налості нашої дихальної системи. Навпаки, це пристосування, що забезпечує сталість складу альвеолярного газу і, отже, сталість газового складу крові.

На вентиляцію легень, точніше альвео­лярну вентиляцію, впливають ще кілька чинників – це кількість функціонуючих в даний час альвеол та особливість капілярного кровообігу в малому колі.

У зв`язку з цим розрізняють фізіологічний "мертвий простір", маючи на увазі сукупність альвеол, які в дану мить не беруть участі в газообміні за принципом черговості (або вони не наповнюються повітрям, або навколо них капілярний кровообіг неефективний).

Функціональний (фізіологіч­ний) мертвий простір охоплює:

- альвеоли, що вентилюються, але не перфузуються кров'ю;

- альвеоли, що перфузуються кров'ю, але не вентилюються;

- альвеоли, що не перфузуються і не вен­тилюються.

 

Якщо об'єм анатомічного мертвого про­стору є відносно стабільним, то альвеоляр­ний мертвого простір може змінювати­ся в широких межах. Наприклад, під час фізичного навантаження або у разі гіпоксії він може зменшуватись практично до нуля. Тобто,

Функціональний мертвий простір є резервом організму, який включаєтьсяв процес дихання при збіль­шенні потреб в кисні.

 

Слід також зазначити, що через певні анатомічні при­чини легені вентилюються нерівномірно: верхівки легень вентилюються гірше, ніж середні й нижні частини. (Це пов'язано переважно з обмеженою рухливістю ребер верхньої частини грудної клітки).

 

 

 

ДИХАЛЬНИЙ ЦИКЛ. МЕХАНІЗМ ВДИХУ І ВИДИХУ

 

Дихальний цикл складається з:

- вдиху,

- видиху і

- дихальної паузи.

 

Вдих і видих здійснюються завдяки роботі дихальних м`язів та руху ребер.

 

Під час дихальних рухів відбува­ється:

- перенесення (конвекція) дихальних газів (кисню і вуглекислого газу),

- дифузія газів за градієнтом їх концентрації (кисню з бронхіол в альве­оли і вуглекислого газу у зворотному на­прямку).

 

Створення і підтримання такого градієнта концентрацій дихальних газів забезпечує конвекція газів у провіднико­вій та перехідній зонах дихальних шляхів.

Швидкість руху повітря в дихальних шля­хах у зв'язку зі значним їх розгалужен­ням і зростанням загальної площі попе­речного перерізу поступово знижується і в дихальних бронхіолах стає майже в 5000 разів меншою порівняно з трахеєю, що практично припиняє конвекцію газів, і на перше місце виступає їх дифузія.

 

Тиск в альвеолах дорівнює атмосфер­ному лише на максимумі спокійного вдиху перед видихом або в паузі між видихом і вдихом і при дуже повільних вдиху і видиху. Під час нормального дихання аль­веолярний тиск відрізняється від атмо­сферного, і причиною цього є нееластичний опір дихальних шляхів. Під час вдиху че­рез опір, що його чинять потоку повітря голосова щілина і бронхи, воно не встигає наповнювати альвеоли, що розтягуються, і тиск у них падає на 2-3 мм рт. ст. Під час видиху, навпаки, газ із альвеол з тієї самої причини не встигає виходити і тиск в альвеолах зростає.

 

Дихальні рухи.

Перший етап дихання відбувається шляхом чергування вдиху (інспірації) і видиху (експірації).

Під час вдиху порція повітря надхо­дить у легені, а під час видиху виводиться із них.

Повітря переміщується завдяки позмінному збільшенню і зменшенню розмірів грудної порожни­ни. Розміри грудної порожнини змінюються у разі руху ребер і сплющен­ня діафрагми за рахунок скорочення дихальних м'язів.

 

Роль ребер і дихальних м'язів у змінах об'єму грудної порожнини.

Механізм дихальних рухів: А - зміни об’єму грудної клітки (за рахунок діафрагми і м’язів черевного пресу); Б - скорочення зовнішніх міжреберних м’язів (зліва модель руху ребер)

 

Під час спокійного вдиху скорочення зовніш­ніх міжребрових м'язів піднімає опущені передні кінці ребер і груднину догори і вперед.

Грудна клітка розширюється за ра­хунок скорочення дихальних м'язів: ос­новних інспіраторних — діафрагми, зов­нішніх міжребрових м'язів.

Під час актив­ного глибокого вдиху підключаються до­даткові інспіраторні м'язи — деякі м'я­зи грудей, спини.

 

Поверхня розслабленої діафрагми майже вдвічі більша від площі поперечного перерізу грудної клітки, тому під час видиху вона під тиском органів черевної порожнини випинається в грудну по­рожнину.

Під час вдиху м'язові волокна діафрагми скорочуються, купол діафрагми опускається і грудна порожнина збіль­шується (див. мал. 51).

 

Спокійний видих у людини відбувається пасивно значною мірою під впливом гра­вітаційної сили: зовнішні міжреброві м'я­зи і діафрагма розслаблюються, ребра опус­каються донизу, грудна клітка звужується, розслаблена діафрагма випинається в груд­ну порожнину, об'єм якої зменшується. Так відбувається, коли людина перебуває у вер­тикальному положенні.

В горизонтальному положенні вплив гравітаційного чинника на видих значно зменшується і до його здійс­нення залучаються внутрішні міжреброві м'язи — видих стає активним. Так само активний видих має місце у людини і під час фізичних навантажень, коли до дихаль­них рухів залучаються допоміжні дихальні експіраторні м'язи: косий, прямий, попе­речний м'язи живота, а також м'язи, що зги­нають хребет.

 

Розрізняють такі типи дихання:

- грудний,

- черевний і

- зміша­ний

При грудному дихання здійснюється головним чином за допомогою м'язів грудної клітки.

У дихан­ні черевного типу переважну роль віді­грають м'язи живота (косі, поперечний і прямий) і діафрагма.

Переважання того чи іншого типу дихання залежить від:

- статі (у жінок переважає грудний тип дихання, особливо під час вагітності, у чоловіків — черевний),

- віку (у новонароджених і ді­тей грудного віку переважає черевний тип дихання, у 2 роки тип дихання стає змішаним, у 3-7 років — грудним, у хлоп­чиків 8-10 років — черевним),

- конститу­ції (у гіперстеніків — найчастіше черев­ний, у астеніків — грудний),

- професії (у людей фізичної праці переважає че­ревний тип дихання).

 

Черевний тип ди­хання є ефективнішим, оскільки скорочен­ня діафрагми забезпечують більші зміни об'єму грудної порожнини, ніж скорочен­ня міжребрових м'язів. Найсприятливішим для вентиляції легень є змішаний тип ди­хання.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1134 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)