АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АЛГОРИТМ СТЕРИЛІЗАЦІЇ ХІРУРГІЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ

Прочитайте:
  1. c) Алгоритм люмбальной пункции
  2. А. 3. 2 Алгоритм лікування препаратами еритропоетину та тривалими активаторами рецепторів еритропоетину.
  3. А.4.12. Алгоритм діагностики ІХС.
  4. А.4.3. Алгоритми первинної профілактики та діагностики ЦД.
  5. Алгоритм
  6. АЛГОРИТМ
  7. АЛГОРИТМ
  8. АЛГОРИТМ
  9. Алгоритм аспирации содержимого трахеобронхиального дерева через интубационную и трахеостомическую трубку у больных, находящихся на ИВЛ
  10. Алгоритм аускультации легких

I етап.

Мета - підготовка інструментарію до стерилізації.

Хірургічний інструментарій комплектують за функціональним призначенням і укладають на серветку в бікс. Останній закривають, маркують, залишаючи бічні отвори відкритими.

II етап.

Мета - стерилізація хірургічного інструментарію в автоклаві паром під тиском.

В автоклав укладають бікс з інструментарієм, щільно закривши його кришкою. Витіснивши повітря і піднявши тиск до заданого рівня і температури, проводять стерилізацію. Закінчивши стерилізацію, випускають пар з автоклава, доводячи тиск до нормального, обережно відкривають кришку автоклава і витягують бікс, закривши бічні отвори.

III етап.

Мета - контроль якості стерилізації. Для цієї мети використовують фізичний і бактеріологічний способи.

 

Алгоритм передопераційної підготовки інструментарію:

1.Укласти інструментарій в бікс.

2. 3акрити кришку бікса, відкрити бічні отвори.

3. Вмістити бікс в автоклав, закрити кришку автоклава.

4. Провести стерилізацію інструментарію в автоклаві парою під тиском.

5. Випустити пару з автоклава, обережно відкрити кришку автоклава.

6. Витягти бікс із автоклава, закрити бічні отвори бікса.

7. Відзначити дату стерилізації бікса, записати в журнал стерилізації.

 

 

АЛГОРИТМ ПІДГОТОВКИ ХІРУРГА ДО ОПЕРАЦІЇ

Етап.

Мета - виконати механічну обробку рук. Для цього руки миються під проточною водою 10 хв., щітками з милом. Через 5 хв щітка змінюється. Методика викладена в підручнику. Механічна обробка рук застосовується у випадках, передбачених методикою способів.

Етап.

Мета - обробка рук розчинами активних речовин. Для цього руки обробляються за методикою протягом необхідного часу розчином передбаченим способом.

Етап.

Мета - висушування рук. Для цього рушником або великими марлевими серветками висушуються почергово кисті рук і передпліччя таким чином, щоб уникнути інфікування. Методика викладена в підручнику.

Етап.

Мета - одягання халата, маски, рукавичок. За допомогою операційної сестри і санітарки одягається халат, маска, рукавички з дотриманням правил асептики.

Завдання для контролю знань

ЗАВДАННЯ 1. Хвора М. 1974 р.н., з дитинства перебуває під наглядом хірурга з приводу дифузного поліпозу товстої кишки. При контрольній колоноскопії виявлено безліч поліпів у всіх відділах товстої кишки, діаметром від 0,8 до 1,5 см., на широкій основі і на ніжці. Зроблена ендоскопічна поліпектомія 8 поліпів у проксимальному відділі ободової кишки. Після проведення дослідження колоноскоп зазнав дезінфекції і стерилізації.

Який метод стерилізації можна використати в цьому випадку?

А Стерилізація паром.

В Стерилізація газоподібною речовиною.

С Стерилізація сухим гарячим повітрям.

Д Стерилізація розчинами хімічних речовин.

Е Стерилізація сухим гарячим повітрям і розчинами хімічних речовин.

 

ЗАВДАННЯ 2. Хвора Л. 1978 р.н., надійшла до хірургічного відділення зі скаргами на болі в правих відділах живота, підвищенням температури тіла до 38,3ºС, загальну слабкість. Давність захворювання 30 годин. При огляді живіт симетричний, не роздутий, в акті дихання участі не бере, Пальпаторно - болісний у нижніх відділах. Симптоми роздратування черевини, Щоткіна-Блюмберга, Ровзінга, Воскресенського, Ситковського позитивні. Печінка і селезінка не збільшені. Сечовиділення не порушено, с-м Пастернацького негативний з обох боків. Л-16т\л, Ер.-3,7Т\л, Нb-120г\л, Ht-39, ШОЕ-22 мм\г. Діагноз: гострий апендицит, перитоніт. Показання до операції життєві. Для підготовки інструментарію до операції зроблене їх автоклавування.

Які найбільш оптимальні параметри стерилізації інструментів в автоклаві застосовні в цьому випадку?

А 45 хвилин під тиском 1,1 атмосфери.

В 45 хвилин під тиском 2 атмосфери.

С 20 хвилин під тиском 1,1 атмосфери.

Д 20 хвилин під тиском 2 атмосфери.

Е 10 хвилин під тиском 3 атмосфери.

 

ЗАВДАННЯ 3. Хворий Е., оперований із приводу ущемленої діафрагмальної грижі, калової емпієми плеври. Зроблено відключення пасажу по товстій кишці шляхом формування трансверзстоми, дренування плевральної порожнини. Хворому тричі на день проводилася санація плевральної порожнини розчинами антисептиків. Для вимиття гнійного вмісту з плевральної порожнини використали 50-грамові пластмасові шприци.

Який ви виберете спосіб стерилізації виробів із пластмас?

А Стерилізація паром.

В Стерилізація газоподібною речовиною.

С Стерилізація сухим гарячим повітрям.

Д Стерилізація розчинами хімічних речовин.

Е Стерилізація сухим гарячим повітрям і розчинами хімічних речовин.

 

ЗАВДАННЯ 4. Потерпілий Н. надійшов до санпропускника нейрохірургічного корпусу з проникаючим вогнепальним пораненням потиличної ділянки. Після проведення операції хворого переведено до реанімаційного відділення. На 2 добу у нього з'явилася клініка важкої інтоксикації, що виражається затьмаренням свідомості, нудотою, блювотою. Відмічалися підвищена шкіряна чутливість (гіперестезія), ригідність потиличних м'язів. У крові - виражений лейкоцитоз, зсув лейкоцитарної формули ліворуч, підвищення ШОЕ. Діагноз: гнійний менінгіт. У комплекс лікування, що проводиться, включені спинномозкові пункції з введенням у спинномозковий канал антибіотиків.

Які ви знаєте режими стерилізації шприців і голок для спиномозкової пункції в сухожаровій шафі?

А При температурі 180 градусів протягом 60 хвилин.

В При температурі 160 градусів протягом 60 хвилин.

С При температурі 140 градусів протягом 60 хвилин.

Д При температурі 120 градусів протягом 60 хвилин.

Е При температурі 100 градусів протягом 60 хвилин.

 

ЗАВДАННЯ 5. Хворий С. надійшов із скаргами на наявність грижового випинання в правій паховій ділянці і калитки. Хворіє біля 2 років, коли помітив появу грижового випинання, яке згодом збільшувалося в розмірах. При огляді в правій паховій ділянці і в ділянці калитки є грижове випинання 20х10 см., еластичної консистенції, шкіра над ним не змінена. Грижові ворота до 5см у діаметрі. Грижа в лежачому положенні самостійно вправляється через 5-7 хв. Позитивний симптом кашлевого поштовху. У плановому порядку виконано розтин грижі, грижопластика за Кимбаровським. Під час операції бригада хірургів суворо дотримувалася правил асептики і антисептики. На 3 добу в ділянці післяопераційної рани з'явилася гіперемія, набряк, підвищилася температура. Краї рани розведені, випорожнився гнійник, що містить 10мл. густого гною без запаху. У відділенні був посилений контроль за стерильністю хірургічного інструментарію.

Які ви знаєте способи контролю за стерильністю хірургічних інструментів?

А Біологічний.

В Хімічний.

С Фізичний.

Д Плановий.

Е Мікроскопічний.

ЗАВДАННЯ 6. Хвора К., 1933 р.н., надійшла до клініки з приводу лівобічного вузлового зобу III ступеня. При УЗД діагноз підтверджений. Виконана резекція лівої частки щитоподібної залози. Перед операцією хірург обробив руки за способом Спасокукоцького-Кочергіна.

Як готувати руки хірурга до операції за способом Спасокукоцького- Кочергіна?

А Мив руки з милом під проточною водою, потім обробив їх стерильною серветкою, в свіжоприготовленому теплому розчині 5% нашатирного спирту, в двох тазах по 3 хвилини. Після осушування рук стерильним рушником протягом 3 хвилин обробив 70 градусним спиртом.

В Мив руки з милом під проточною водою, потім обробив їх стерильною серветкою, в свіжоприготовленому теплому розчині 10% нашатирного спирту, в двох тазах по 3 хвилини. Після осушування рук стерильним рушником протягом 3 хвилин обробив 700 спиртом.

С Мив руки з милом і щіткою під проточною водою, потім обробив їх стерильною серветкою, в свіжоприготовленому теплому розчині 5% нашатирного спирту, в двох тазах по 5 хвилин. Після осушування рук стерильним рушником протягом 3 хвилин обробив 70º спиртом.

Д Мив руки з милом і щіткою під проточною водою, потім обробив їх стерильною серветкою, в свіжоприготовленому теплому розчині 5% нашатирного спирту, в двох тазах по 3 хвилини. Після осушування рук стерильним рушником протягом 3 хвилин обробив 70ºспиртом.

Е Мив руки з милом під проточною водою, потім обробив їх стерильною серветкою, в свіжоприготовленому теплому розчині 5% нашатирного спирту, в двох тазах по 3 хвилини. Після осушування рук стерильним рушником протягом 5 хвилин обробив 70ºспиртом.

 

ЗАВДАННЯ 7. Потерпілий К. був доставлений до ургентної хірургічної клініки через 5 хв. після отримання проникаючого ножового поранення в ділянці серця. Для екстреної операції був піднятий до операційної. При підготовці до операції хірург обробив руки церигелем.

Як готувати руки хірурга до операції церигелем?

А Після попередньої обробки рук із милом на суху шкіру наносять 3-4 г. церигеля і протягом 8-10 хвилин ретельно розтирають так, щоб препарат покрив долонні і тильні поверхні, між пальцеві проміжки і дистальну частину передпліччя. Руки висушують на повітрі або під вентилятором протягом 2-3 хвилин. У кінці операції плівку змивають 96% спиртом.

В Після попередньої обробки рук із милом на суху шкіру наносять 3-4 г. церигеля і протягом 8-10 хвилин ретельно розтирають так, щоб препарат покрив долонні і тильні поверхні, міжпальцеві проміжки. Руки висушують на повітрі або під вентилятором протягом 2-3 хвилин. У кінці операції плівку змивають мильним розчином.

С Після попередньої обробки рук із милом опускають їх до тазу з церигелем на 8-10 секунд, ретельно розтирають так, щоб препарат покрив долонні і тильні поверхні, міжпальцеві проміжки і дистальну частину передпліччя. Руки висушують на повітрі або під вентилятором протягом 2-3 хвилин. У кінці операції плівку змивають 96% спиртом.

Д Після попередньої обробки рук із милом на суху шкіру наносять 3-4 г. церигеля і протягом 8-10 хвилин ретельно розтирають так, щоб препарат покрив долонні і тильні поверхні, міжпальцеві проміжки і дистальну частину передпліччя. Руки висушують на повітрі або під вентилятором протягом 2-3 хвилин. У кінці операції плівку змивають 96% спиртом.

Е Після попередньої обробки рук із милом на суху шкіру наносять 3-4 г. церигеля і протягом 8-10 секунд ретельно розтирають так, щоб препарат покрив долонні і тильні поверхні, міжпальцеві проміжки і дистальну частину передпліччя. Руки висушують на повітрі або під вентилятором протягом 2-3 хвилин. У кінці операції плівку змивають 96% спиртом.

 

ЗАВДАННЯ 8. Хвора М., 1978 р.н., поступила з приводу гострого апендициту. Перед операцією хірург обробив руки мурашиною кислотою. Зроблена типова апендектомія, дренування черевної порожнини.

Як готувати руки хірурга до операції шляхом обробки мурашиною кислотою?

А Миють водою з милом, витирають стерильною серветкою, потім руки обробляють в розчині мурашиної кислоти протягом 1 хвилини, витирають стерильною серветкою і надівають стерильні рукавички.

В Миють водою з милом і щіткою, витирають стерильною серветкою, потім руки обробляють у розчині мурашиної кислоти протягом 1 хвилини, витирають стерильною серветкою і надівають стерильні рукавички.

С Миють водою з милом, витирають стерильною серветкою, потім руки обробляють у розчині мурашиної кислоти протягом 2 хвилин, витирають стерильною серветкою і надівають стерильні рукавички.

Д Миють водою з милом і щіткою, витирають стерильною серветкою, потім руки обробляють у розчині мурашиної кислоти протягом 2 хвилин, витирають стерильною серветкою і надівають стерильні рукавички.

Е Обробляють у розчині мурашиної кислоти протягом 1 хвилини, витирають стерильною серветкою і надівають стерильні рукавички.

 

ЗАВДАННЯ 9. Хвора Н., 48 років, у плановому порядку перенесла планову холецистектомію. У післяопераційному періоді сталося нагноєння рани, остання зажила вторинним натягом. При розборі історії хвороби з'ясувалося, що стерильність хірургічного інструментарію, перевязного матеріалу, операційної білизни була дотримана. Контроль за стерильністю рук хірурга дав позитивні результати.

Які ви знаєте методи контролю за стерильністю рук хірурга?

А Радіаційний.

В Хімічний.

С Фізичний.

Д Бактеріологічний.

Е Мікроскопічний.

 

ЗАВДАННЯ 10. Хворий Ю., 32 років, під в\в наркозом переніс видалення чужорідного тіла (металевого осколка) лівої гомілки. Перед розрізом хірург обробив операційне поле за способом Філончикова-Гроссиха.

Як готувати операційне поле за способом Філончикова-Гроссиха?

А Шкіру операційного поля з попереднім миттям спиртом обробляють двократним змазуванням стерильним тампоном, змоченим 1% розчином йодонату.

В Шкіру операційного поля з попереднім миттям спиртом обробляють двократним змазуванням стерильним тампоном, змоченим 5% розчином йодонату.

С Шкіру операційного поля без попереднього миття спиртом обробляють двократним змазуванням стерильним тампоном, змоченим 1% розчином йодонату.

Д Шкіру операційного поля з попереднім миттям спиртом обробляють двократним змазуванням стерильним тампоном, змоченим 1% розчином йодонату.

Е Шкіру операційного поля без попереднього миття спиртом обробляють двократним змазуванням стерильним тампоном, змоченим 5% розчином йодонату.

ГЛАВА № 3

Десмургія

Мета: вміти застосовувати пов’язки та знати методи їх накладання.

Десмургія – вчення про пов’язки, їх застосування та методи їх накладання.

Пов’язка – перев’язний матеріал, накладений і закріплений на тій чи іншій ділянці тіла, складається із двох частин:

- первинна пов’язка, що накладається безпосередньо на рану (вона обов’язково повинна бути стерильною);

- вторинна пов’язка, за допомогою якої закріплюється первинна пов’язка.

Перев’язка – послідовна змінапов’язки з маніпуляціями в рані та обробкою шкіри навколо неї.

Вимоги до перев’язного матеріалу:

- гігроскопічність (добре всмоктування ранових відділень);

- еластичність;

- легкість стерилізації, не змінюючи при цьому своїх властивостей;

- біологічна інертність (не подразнює тканини організму).

Види перев’язного матеріалу - марля і вата:

Марля буває дрібно-, середньо- і великопетлиста (цим зумовлений ступінь її гігроскопічності: дрібнопетлиста та середньопетлиста марля більш гігроскопічна). З гігроскопічної марлі виготовляють різні види перев’язного матеріалу: серветки, тампони, кульки. Серветки являють собою квадратні шматки марлі різної величини, складені в кілька разів із загорненими всередину краями. Тампони – це довгі смуги марлі також із загорненими всередину краями. Марлеві кульки – невеликі шматочки марлі із загорненими всередину краями, складені у вигляді 4-кутної або 3-кутної пластинки або грудки і призначені для осушування рани та очищення її країв; Вата – перев’язний матеріал, виготовлений із бавовни (буває двох видів):

- проста (не знежирена) вата, не гігроскопічна, застосовується в хірургії як м’яка підкладка при накладанні шин, гіпсових пов’язок, а також при накладанні зігрівальних компресів;

- гігроскопічна (знежирена) вата має високу поглинаючу здатність, завдяки чому збільшує поглинальні властивості пов’язки.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1097 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)