АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальне поняття про хворобу, її причини поняття про етіологію..

Прочитайте:
  1. II. Поняття про рани, класифікація ран
  2. III. ПОНЯТТЯ ПРО БІЛЬ ТА ЗНЕБОЛЮВАННЯ (АНЕСТЕЗІЮ)
  3. R 99 Інші неточно визначені та неуточнені причини смерті
  4. А) Загальне об’єктивне дослідження.
  5. Безпосередні причини смерті при ушкодженнях
  6. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  7. Визначіть причини травматичного шоку
  8. Гіпо- і гіперглікемія, причини виникнення, клінічне значення
  9. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  10. Деяки поняття і терміни післяпологової інфекції

Хвороба –це порушення життєдіяльності організму під впливом факторів внутрішньогоі зовнішнього середовища,яке характеризується обмеженням пристосовності з одночасною мобілізацією компенсаторно-пристосованих механізмів. Етіологія - це вчення про причини і умови виникнення хвороби. З позицій детермінізму, кожна хвороба має свою причину. Це той фактор зовнішнього або внутрішнього середовища, без якого неможливий розвиток саме даного захворювання. Причина обов’язкова і завжди матеріальна. Вона проявляє себе у взаємодії з організмом і надає специфічості викликаній нею хворобі. Наприклад, туберкульоз викликається паличкою Кока, гіпотермія - низькою температурою зовнішнього середовища, променева хвороба - іонізуючою радіацією, цинга - дефіцитом вітаміну С. В одних випадках зв’язок між причиною і наслідком очевидний, в інших - прихований, але не підлягає запереченню, що тільки ці і ніякі інші фактори здатні спричинити перелічені вище хвороби.

Причиною хвороби називають той фактор (головний етіологічний, що виробляє, специфічний), який викликає захворювання і його специфічні риси. Наприклад, причиною променевої хвороби є іонізуюча радіація, причиною інфекційної хвороби - патогенні мікроорганізми. Нерідко, однак, виникнення хвороби пов'язане з впливом не одного, а декількох факторів. Наприклад, крупозне запалення легенів виникає не тільки під впливом зараження людини пневмококком. Захворюванню можуть сприяти також переохолодження, стомлення, негативні емоції, недостатнє харчування. Проте без зараження пневмококком всі зазначені фактори не зможуть викликати крупозне запалення легенів. Тому причиною даного захворювання слід вважати пневмокок. На підставі викладеного, під причиною хвороби потрібно розуміти такий вплив, без якого розвиток цього захворювання неможливо.

Причинами хвороби можуть бути різні фактори навколишнього середовища, які прийнято класифікувати залежно від їх природи.

1. Фізичні фактори:
а) дія механічних сил (розтягнення, розрив, здавлення, удар);
б) дію звуків і шуму;
в) зміни барометричного тиску;
г) вплив низької або високої температури;
д) промені сонячного спектра і випромінювання лазерів;е) електричний струм;

2. Хімічні фактори. До них відносяться численні неорганічні і органічні сполуки, серед яких найбільшу роль грають:

а) алкоголь і куріння;

б) неадекватне застосування лікарських препаратів;
в) важкі метали та їх солі; Розрізняють причини хвороб зовнішні і внутрішні. До зовнішніх причин відносять фізичні, хімічні, біологічні та соціальні фактори, до внутрішніх - спадковість, конституцію, вік, стать. Формування внутрішніх причин в процесі еволюції відбувається також у тісній взаємодії з навколишнім середовищем

2. Проникні і непроникні поранення.Їх характеристика.

глибокі непроникні (з ушкодженням шкіри, м'язів, кісток) і проникні (що проникають у порожнину тіла - черепа, грудної клітки, суглоба тощо) без ушкодження і з ушкодженням внутрішніх органів

Серед відкритих пошкоджень черевної порожнини 75% складають проникні поранення і лише 25% — непроникні.

Непроникні поранення черевної порожнини характеризуються ізольованим пошкодженням черевної стінки, і лише як рідкісне виключення зустрічаються поза очеревинні поранення товстої кишки, нирок, підшлункової залози і т.п.

Поранені з проникними пораненнями черевної порожнини, особливо множинними

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 638 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)