АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ранева інфекція її види. Шляхи проникнення мікробів у рану.

Прочитайте:
  1. N Підчас заживлення раньової поверхні, в ній утворюється вал з лейкоцитів (грануляційний вал), який перешкоджає проникненню мікробів в матку.
  2. TORCH- інфекція у вагітних.
  3. Альтернативні шляхи обміну моносахаридів
  4. Анаеробна інфекція
  5. Анаеробна інфекція. Характеристика ознак анаеробної гангрени
  6. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  7. Асоціативні провідні шляхи
  8. Аферентні провідні шляхи
  9. Визначте три шляхи передачі інфекції від матері до плода.
  10. Висхідні проекційні шляхи

Ранева інфекція - ускладнення раневого процесу, що виникає при розмноженні в рані хвороботворних мікроорганізмів; може виявлятися місцевими (нагноєння) і загальними (лихоманка, слабкість, раневе виснаження) симптомами.

Розрізняють такі види ранових інфекцій:

1. Гнійна інфекція (стафілококи, стрептокок, пневмокок та ін);

- Місцева (нагноєння тощо);

- Загальна (рановий сепсис);

2. Гнильна інфекція (кишкова паличка, синьогнійна паличка та ін)

3. Спеціальні форми загальної інфекції вогнепальних ран: правець, анаеробна інфекція;

4. Рідкісні форми інфекції: скарлатина ран, дифтерія ран, сифіліс, туберкульоз, актиномікоз.

Залежно від принципу, що лежить в основі поділу, існує кілька класифікацій ран. За можливим умовам нанесення і по відношенню до інфекції все рани ділять на рани навмисні (або операційні) і рани випадкові. Всі навмисні рани є ранами чистими, асептичність, так як наносяться в стерильних умовах операційної. На відміну від них всі випадкові рани - завжди рани, первинно інфіковані. При цьому ступінь інфікованості залежить як від умов, в яких була отримана рана, так і від характеру ранячого предмета. Вторинна інфекція - це та інфекція, яка додатково з'являється в рані за відсутності асептичної пов'язки або повторно заноситься при недотриманні правил асептики і антисептики. Розвиток раневої інфекції характеризується певною клінічною картиною, що виявляється як місцевими, так і загальними змінами в організмі. У рані починають проявлятися всі елементи запалення: краї її робляться набряклими, гіперемована, підносяться над рівнем шкіри, змінюється характер ранового, яке все більше стає схожим на гнійне, з'являється місцевий жар, можливі лимфангит, регіонарний лімфаденіт. Одночасно з цим потерпілого починають турбувати болі в області рани, загальне нездужання, знижується апетит, з'являється тахікардія, температура тіла підвищується до 38 - 39 ° С.

Отже, ранева інфекція - це хворобливий процес, спричинений патогенними мікробами. Види ранової інфекції: гнійна, гнильна, анаеробна, специфічна, змішана.

Шляхи проникнення мікробів у рани: зовнішній (екзогенний) (контактний, краплинний, повітряно-пиловий, імплантаційний), з джерела інфекції до організму хворої людини; ендогенна інфекція знаходиться на покривах чи усередині організму хворого. Вона попадає в рану або безпосередньо, або по лімфатичним, кровоносним шляхам. Місцеві ознаки вогнищевої гнильної інфекції: посилення пульсуючого болю, почервоніння, набряк рани, місцевий жар та гній у рані. Вогнищева гнійна інфекція: фурункул, абсцес, флегмона, бешиха, панарицій, лімфаденіт тощо.

Інфекція, занесена у рану в момент пошкодження, називається первинною інфекцією рани. Вторинна інфекція заноситься в рану при неправильних діях під час надання першої медичної допомоги.

№ 11 ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 2328 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)