АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Види ран за характером ушкодження тканин.

Прочитайте:
  1. B.Притиснути артерію пальцями вище ушкодження
  2. XI. Закриті та відкриті механічні ушкодження. Догляд за хворими.
  3. XII. Термічні ушкодження. Електротравма. Догляд за хворими.
  4. Безпосередні причини смерті при ушкодженнях
  5. Білет 29 ЗАГАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І НАВКОЛО ПРЯМОКИШКОВИХ ТКАНИН.КЛІНІКА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ.ГЕМОРОЙ.ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА ПРКТОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ
  6. Болезни, связанные с характером питания: болезни пищевой недостаточности, болезни избыточного питания
  7. Види ушкодження опорно-рухової системи і перша допомога при них
  8. Властивостi збудливих тканин.
  9. Властивості збудливих тканин.

По характеру ушкодження тканин розрізняють рани колоті, різані, рубані, забиті, рвані, укушені, отруєні, вогнепальні. колоті рани наносять коле зброєю (багнет, голка та ін.) Анатомічної особливістю їх є значна глибина при невеликому пошкодженні покривів. При цих ранах завжди є небезпека пошкодження життєво важливих структур, розташованих в глибині тканин, в порожнинах (судини, нерви, порожнисті і паренхіматозні органи). Зовнішній вигляд колотих ран і виділення з них не завжди забезпечують достатньо даних для постановки діагнозу. Так, при колотої рани живота можливо поранення кишки або печінки, але виділення кишкового вмісту іл.і крові з рани виявити не вдається. При колотої рани області з великим масивом м'язів у глибині може бути пошкоджена велика артерія, але в зв'язку зі скороченням м'язів та зміщенням ранового каналу зовнішня кровотеча може бути відсутнім. Утворюється внутрішньотканинний гематома з подальшим розвитком помилкової аневризми.

колоті рани небезпечні тим, що через бідність симптомів можуть бути переглянуті пошкодження глубоколежащіх тканин і органів, тому необхідно особливо ретельне обстеження хворого. Небезпечні колоті рани також тим, що з ранить зброєю в глибину тканин вносяться мікроорганізми, а ранові відокремлюване, не знаходячи виходу назовні, служить для них гарним живильним середовищем, що створює особливо сприятливі умови для розвитку гнійних ускладнень.

Різані рани наносять гострим предметом. Вони характеризуються найбільшого кількістю зруйнованих клітин; навколишні тканини не пошкоджуються.

Зяяння рани дозволяє зробити огляд пошкоджених органів і створює гарні умови для відтоку надзвичайно небезпечні. При різаною рані є найбільш сприятливі умови для загоєння, тому, обробляючи будь-які свіжі рани, їх прагнуть перетворити на різані.

Рубані рани наносять важким гострим предметом (шашка, сокира та ін.) Для таких ран характерні глибоке ушкодження тканин, широке зяяння, забій і струс навколишніх тканин, що знижують їх опірність і регенеративні здібності.

забиті і рвані рани є наслідком дії тупого предмета. Вони 'характеризуються великою кількістю розім'ятим, забитих, просочених кров'ю тканин з порушенням їх життєздатності. Забиті кровоносні судини нерідко тромбируются. У забитих ранах створюються сприятливі умови для розвитку інфекції.

Укушені рани характеризуються не стільки великими й глибокими пошкодженнями, скільки важкої інфікованістю вірулентної флорою рота людини або тварини. Перебіг цих ран частіше, ніж інших, ускладнюється розвитком гострої інфекції. Укушені рани можуть бути заражені вірусом сказу. Отруєні рани - це такі рани, в які потрапляє отрута (при укус змії, скорпіона, проникнення отруйних речовин) та ін Вогнепальні рани відрізняються від усіх інших характером ранить зброї (куля, осколок); складністю анатомічної характеристики; особливістю ушкодження тканин із зонами повного руйнування, некрозу і молекулярного струсу; високої ступенем інфікованості; різноманітністю характеристики (наскрізні, сліпі, дотичні та ін.)

Через пошкодження рани ділять на операційні (навмисні) і випадкові.

За інфікованості виділяють рани асептичні, свежеінфіціро-ванні і гнійні. По відношенню до порожнинах тіла (порожнини черепа, грудей, живота, суглобів та ін) розрізняють проникаючі; і непроникаючих рани. Проникаючі рани представляють значно більшу небезпеку у зв'язку з можливістю пошкодження або залучення в запальний процес оболонок порожнин і розташованих у них органів. Виділяють прості та ускладнені рани, при яких є будь-яке додаткове ушкодження тканин (отруєння, опік) або поєднання поранень м'яких тканин з пошкодженням кістки, порожніх органів та ін


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 662 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)