АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Д. Гіперергічна реакція на повторне попадання збудника при зниженні загальної реактивності організму.

Прочитайте:
  1. Взяття калу на приховану кров (реакція Грегерсена, бензидинова проба)
  2. Види обміну речовин та значення для життєдіяльності організму. Роль ферментів.
  3. Види реактивності
  4. Вираженою інтоксикацією організму.
  5. Вкажіть систематичне положення збудника лімфоми Беркіта.
  6. Вкажіть таксономічне положення збудника цитомегаловірусної інфекції.
  7. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.
  8. ВО, Ф - ФАКУЛЬТАТИВНО) 1 рівень - лікар загальної практики (сімейний лі-
  9. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу

Е. Підвищення імунологічної реактивності.

 

21. Хвора 40 років, захворіла 3-4 тижні тому (початок за­хво­рювання не може встановити), коли почали турбувати кашель, лихоманка, задуха. При огляді грудна клітка звичайної форми. Пальпаторно - голосове тремтіння не змінене. Перкуторно - зліва нижче кута лопатки площею 5 см2 притуплений перкуторний звук. Аускультативно: зліва дзвінкі вологі хрипи на дуже малій ділянці легені.Рентгенологічно: зліва у нижньому відділі легень нерізке затемнення в діаметрі 2 см. Ваш діагноз?

А. Вогнищева пневмонія. В. Крупозна пневмонія. С. Трахеобронхіт. Д. Гострий бронхіт. Е. Хронічний бронхіт.

 

22. Хвора З., поступила в терапевтичне відділення від­ділкової лікарні у важкому стані. Захворіла гостро після переохолодження. Увечері почався сильний озноб, гарячка протя­гом короткого часу піднялася до 400 С, з’явився колючий біль при диханні в правій половині груд­ної клітки, задишка, профузне потіння і слабість.Об’єктивно: на губах - герпетичний висип, га­рячковий румянець більш виражений справа, задишка, пітливість. Темпе­ратура - 390 С, тахікардія. Права половина грудної клітки від­стає в акті дихання. Частота дихань- 36 за І хв. Об’єктивно виявляється синдром ущільнення легеневої тканини. Діагностовано крупозну правосторонню нижньодольову пневмонію. Які можливі ускладнення цього захворювання?

А. Розвиток абсцесу легень. В. Розвиток хронічного бронхіту.С. Формування вади серця.

Д. Інсульт.Е. Все вище перераховане.

 

23. У пульмонологічне відділення поступив пацієнт зі скар­гами на напади ядухи, що з’явилися на фоні повного здоров’я, піс­ля сінокосу. Напади характеризуються затрудненим видохом, свистячими і дзижчатими хрипами на відста­ні, малопродуктивним кашлем із в’язкою шкловидною мокротою, зменшуються як тільки він припиняє контакт з сіном. У анамнезі - хронічний бронхіт.

Об’єктивно: бронхообструктивний синдром на фоні нападу ядухи. Поза нападами патології не має. Ваш попередній діагноз?

А. Бронхіальна астма. В. Загострення хронічного бронхіту.С. Гостре респіраторне вірусне захворювання.

Д. Гострий бронхіт. Е. Алергічний риніт.

 

24. Хворий скаржиться на біль в правій половині грудної клітки, кашель з харкотинням типу «малинового желе», задишку, слабкість. Хворіє на протязі останнього року. За останні два місяці схуднув на 10 кг. Про що слід подумати в першу чергу?

А. Абсцес легенів. В. Вогнищеву пневмонію. С. Бронхоектатичну хворобу. Д. Рак легень. Е. Туберкульоз легень.

 

25. Хворий на протязі кількох років періодично скаржиться на кашель вранці з помірною кількістю слизового харкотиння, експіраторну задишку. Палить давно, багато. Перкуторно над легенями коробковий звук. Що буде вислуховуватись у хворого?

А. Розсіяні сухі хрипи. В. Крепітаці С. Вологі хрипи.

Д. Послаблене везикулярне дихання з одного боку.Е. Амфоричне дихання.

 

26. Хворий 61 року скаржиться на виражену ядуху, кашель, затруднене виділення харкотиння слизового характеру в незначній кількості. Страждає хронічним бронхітом та гіпертонічною хворобою. Хворий гіперстенічної будови, шийні вени набухлі, ціаноз; сидить обпершись на спинку стільця. Погіршення стану відмічає після контакту з лаком до деревини. Аускультативно: дихання в легенях жорстке, послаблене, з різнопухирчатими сухими хрипами. Яке ймовірне захворювання у даного хворого?

А Гіпертонічний криз. В. Серцева астма С. Гострий плеврит.

Д. Бронхіальна астма. Е. Хронічний обструктивний бронхіт.

 

27. У хворої 30 років, яка страждає на бронхіальну астму, після відміни преднізолону з приводу високого артеріального тиску розвився астматичний стан. Об’єктивно: ціаноз обличчя, ЧДР-34 на хвилину. Над легенями жорстке дихання, розсіяні сухі хрипи, видих дещо подовжений. Над окремими ділянками легень дихання не вислуховується. ЧСС=пульс=106 на хвилину, АТ 170/100 мм рт. ст. Що спричинило такий стан?

А. Наявність рідини у плевральній порожнині. В. Ателектаз («німа легеня»). С. Пневмонія.

Д. Бронхоспазм. Е. Інфаркт легень.

 

28. У хворого, що лікується з приводу крупозної пневмонії, припокращенні стану хворого та зміні дихання з бронхіального на змішане везикуло-бронхіальне лікар почув крепітацію. Коли прослуховуємо крепітацію?

А. На вдосі і видосі. В. На видосі. С. На висоті вдоху. Д. Після покашлювання. Е. При затримці дихання.

 

29. До дільничного лікаря звернувся хворий зі скаргами на субфеб­рильну гарячку в межах 37,3 - 38°С, кашель з незнач­ним виділенням харкотиння слизистого характеру, болі в груд­ній клітці, більш виражені при кашлі в нижніх відділах легень, пітливість, слабість. Захворювання почалося гостро після значного переохолодження.

Об’єктивно: частота дихання 18 в 1 хв. Голосове тремтіння одна­кове, не змінене. Перкуторно - ясний легеневий звук, поля Креніга і рухомість легеневого краю в межах норми. Аускультативно прослухову­ється жорстке дихання, сухі дискантові гудячі і дзижчаті хрипи, пооди­нокі незвучні хрипи. Ваш діагноз?

А. Вогнищева пневмонія. В. Гострий бронхіт. С. Сухий плеврит. Д. Хронічний бронхіт. Е. Бронхоектатична хвороба.

 

30. Хвора Н., завезена в терапевтичне відділення відділкової лі­кар­­ні у важкому стані. Захворіла гостро. Вечером почався си­льний оз­ноб, гарячка протягом короткого часу піднялася до 400 С, з’явився колю­чий біль при диханні в правій половині грудної клітки, задишка, про­фуз­не потіння і слабість. Об’єктивно: на губах - герпетичний висип, гарячко­вий рум’янець на правій щоці, задишка, пітливість. Темпера­тура 390 С, тахікардія. Виявлено синдром ущільнення легеневої тканини. Який збудник є найбільш частим етіологічним фактором крупоз­ної пневмонії?

А.В-гемолітичний стрептокок. В.Стафілококи. С.Спірохети. Д.Пневмокок Френкеля І, ІІтип. Е.Диплобацила Фрідлендера.

 

31. У пульмонологічне відділення поступив пацієнт зі скаргами на напади ядухи, що з’явилися на фоні повного здоров’я, піс­ля того як в день народження йому подарували персидського котика. Раніше котів у домі не було. Напади характеризуються затрудненим видохом, свистячими і дзижчатими хрипами на відста­ні, малопродуктивним кашлем, знімаються інгалятором з астмопентом.

Об’єктивно: бронхообструктивний синдром. Які етіопатогенетичні фактори спричинюють напади бронхіаль­ної астми?

А. Змінена імунологічна реактивність по І типу реагінової чутливості та ІV по типу реакції Кумбса.

В. Патологічна реакція парасимпатичної нервової системи. С. В-адренергічна блокада.

Д. Зацікавлення наднирників і гормональні зрушення повязані з ними. Е. Все вище перераховане.

 

32. У терапевтичне відділення поступив хворий з приступом ядухи, який виник після контакту з ацетоном і триває вже 3 години. Хворий скаржиться на ядуху, серцебиття. В анамнезі - хворіє бронхіальною астмою протягом 3 років.Яка аускультативна картина найбільш імовірно буде у цього хворого?

А. Множинні свистячі і дзижчаті хрипи. В. Крепітація.С. Шум тертя плеври.

Д. Бронхіальне дихання, патологічних хрипів нема. Е. Все вище перераховане.

 

33. Хворий 65 років, поступив у терапевтичне відділення із скар­гами на непродуктивний кашель, декілька разів було кровохаркання; задишку, що посилюється при фізичному навантаженні; втрату ваги тіла (за 4 місяці - 20 кг), загальну слабість.

Об’єктивно: вага 49 кг, зріст 168 см. Шкіра і видимі слизові бліді. Периферичні лімфовузли не збільшені. Грудна клітина правильної форми, права частина дещо відстає у акті дихання. Перкуторно у правій нижній долі є вогнищеве притуплення звуку. Аускультативно дихання значно ослаблене справа. На рентгенограмі - округла тінь з нечіткими краями у правій нижній долі. Яке захворювання найбільш імовірне у даного хворого?

А. Рак легенів. В. Інородне тіло в легенях.С. Гостра пневмонія. Д. Бронхоектатична хвороба.Е. Абсцес легені.

 

34. У хворої задишка, кашель з невеликою кількістю харкотиння, колючий біль у лівому боці при кашлі, t-39?С. Загальний стан середньої важко-сті. ЧД в спокої 25/хв. Серце-N. Пульс 110/хв., ритмічний. Ліва половина грудної клітки відстає при диханні. Зліва під лопаткою прослуховується бронхіальне дихання на фоні притупле-ного перкуторного звуку, вологі дрібноміхурцеві хрипи там же. Голосове тремтіння і бронхофонія посилені зліва під лопаткою. Ан.харкотиння: в’язке, слизисто-гнійне, лейкоцити – 25-31 в п/з, еритроцити – 4-6 в п/з. ЗАК: Нв-124г/л; Le-16,3х109/л; е-1, п-18, с-57, л-13, м-11; ШОЕ – 40 мм/год. Ваш діагноз?

А. Інфаркт легені зліва. В. Лівобічна крупозна пневмонія нижньої долі. С. Обструктивний бронхіт, ст.загострення.

Д. Вогнищева лівобічна пневмонія нижньої частки. Е. Лівобічний ексудативний плеврит.

 

35. У хворого 28 років кашель з невеликою кількістю слизистого харкотиння, t тіла 37,5°С, загальна слабість. Над легенями ясний перкуторний звук, дихання жорстке з подовженим видохом, розсіяні сухі хрипи. Голосове тремтіння і бронхофонія не змінені. ЧД 18/хв. Границі серця в нормі. Пульс 84/хв., ритмічний. АТ-125/75 мм рт.ст. З боку ШКТ без патологічних змін. ЗАК: Нв-130г/л; Le-8,4х109/л; е-2, п-4, с-68, л-22, м-4; ШОЕ-14мм/год. Рентгенологічно: легеневі поля прозорі, прикореневий малюнок посилений. Ваш діагноз?

А. Хронічний обструктивний бронхіт, пневмосклероз. В. Бронхіальна астма. С. ГРВІ.

Д. Прикоренева двобічна пневмонія. Е. Гострий бронхіт.

 

36. У жінки 25 років після переохолодження піднялась t до 39,2?С, з’явився сухий кашель, колючий біль в правому боці при кашлі і виражена задишка. Об-но:Хвора лежить на правому боці. Пульс 112/хв., ритмічний. ЧД-24/хв. Права половина грудної клітки відстає при диханні. Над лівою легенею везикулярне дихання. Справа нижче лопатки дихання не прослуховується. Там же тупий перкуторний звук. Серце поширене вправо. Тони ритмічні, послаблені. ЗАК:Нв-130г/л; Le-18,4х109/л; ШОЕ-30 мм/год. ЕКГ: ритм синусовий, вольтаж достатній, високий зубець Р у ІІІ, AVF, V7-V9. Ваш дігноз?

А. Правобічний пневмоторакс. В. Правобічна нижньодолева пневмонія. С. Правобічний гідроторакс.

Д. Правобічний ексудативний плеврит. Е. Ателектаз правої легені.

 

37. У чоловіка 30 років, під час виконання тяжкої фізичної праці раптово виник гострий біль в лівій половині грудної клітки, задишка, сухий кашель. Шкірні покрови бліді, вкриті холодним потом, відмічається ціаноз і відставання лівої половини грудної клітки в акті дихання. Легеневий звук зліва коробковий, дихання ослаблене. Межі відносної тупості серця зміщені вправо, тахікардія, АТ – 100/60 мм рт. ст. На R-грамі ОГК – відсутність легеневого рисунку зліва, зміщення органів середостіння вправо. На ЕКГ – відхилення електричної осі серця вправо, синусова тахікардія. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Сухий плеврит. В. Міжреберна невралгія. С. Спонтанний пневмоторакс.

Д. Фібринозний перикардит.Е. Інфаркт міокарду.

 

38. Хворий скаржиться на напади ядухи, що виникають 1 раз на тиждень, нічні симптоми – 2 рази на місяць та частіше. У хворого порушений нічний сон внаслідок нападів ядухи. ОФВ1 > 80% від належного. Який діагноз Ви виставите хворому, враховуючи вище наведені ознаки?

А. Легка персистуюча БА. В. Інтермітуюча БА. С. Середньоважка БА. D. Важка БА. Е. Аспіринова БА.

 

39. У хворого під час спірографічного дослідження встановлено: ЖЄЛ < 40% від належної, індекс Тифно <40%, ОФВ1 < 40%, ОФВ < 36%, максимальна вентиляція легень <30%, загальна ємкість легень > 200%. Яка ступінь вентиляції порушень обструктивного типу має місце у хворого?

А. Вкрай важка. B. Відсутня. C. Легка. D. Помірна. E. Важка.

 

40. При проходжені диспансерного огляду 25 річний молодий чоловік скарг на стан здоров’я не пред’являв. Протягом 10 років палить більше однієї пачки цигарок на добу. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, при аускультації – сухі хрипи. Про яке захворювання можна думати?

A. Хронічний обструктивний бронхіт I ст. B. Рак легень, центральна форма C. Рак легень, периферична форма

D. Вогнищева пневмонія E. Туберкульоз легень

41. Хворий терапевтичного відділення 34 років скаржиться на гострий колючий біль у лівій половині грудної клітки при кашлі, на висоті вдоху. Об’єктивно: температура тіла 37,5С. Аускультативно – патологічний фізикальний шум, що не зникає при кашлі. Про який діагноз слід міркувати?

A. Гострий cухий плеврит. B. Лівобічна крупозна пневмоніяC. Гострий панкардит

D. Гострий абсцес. E. Лівобічний пневмоторакс.

 

42. Хворий М., 52 років курить з 12-ти річного віку, викурюючи по 20-30 цигарок на добу. Страждає хронічним обструктивними бронхітом останні 20 років. Ранком надсадно кашляє. Виділяє 10-20 мл гнійного харкотиння. При виході з теплого приміщення на холод на шляху до роботи появляється відчуття стиснення в грудній клітці та нестачі повітря. Які основні критерії захворювання, що має місце у пацієнта?

A. Кровохаркання. B. Кашель з виділенням гнійного харкотиння. C. Задишка, кашель.

D. Больовий синдром в грудній клітці. E. Ознака Лєвіна.

 

43. У пацієнта 32 років, який зловживав алкоголем, із крупозною пневмонією суттєво погіршився стан, підвищилась температура тіла до 39-40С, з’явився неприємний запах з рота, збільшилася кількість гнійного харкотиння; зросла ШОЕ та кількість паличкоядерних лейкоцитів. На Rtg ОГК – у нижній долі правої легені порожнина з горизонтальним рівнем рідини. Яке із ускладнень можна запідозрити?

A. Гострий абсцес легень. B. Бронхоектатична хвороба. C. Інфаркт пневмонія.

D. Гангрена легень. E. Ексудативний плеврит.

 

44. Хвора, 36 років, скаржиться на задуху з утрудненим видихом, яка 1-2 рази на тиждень переходить в приступ ядухи, кашель з виділенням густого слизистого харкотиння. Приступи ядухи з'явились 1 місяць тому. Приступи знімаються прийомом теофедрину. На протязі 16 років працює в косметичному кабінеті. Ціаноз губ. Пульс 80 за хвилину, AT-120/80 мм рт.ст. Тони серця приглушені. Над легенями звук з коробковим відтінком. Дихання жорстке. з подовженим видихом, поодинокі сухі свистячі хрипи. Живіт м'який, неболючий. Печінка біля краю реберної дуги. Ваш попередній діагноз?

A. Хронічний обструктивний бронхіт. B. Пиловий бронхіт. C. Професійно обумовлена бронхіальна астма.

D. Екзогенний алергічний альвеоліт. E. Хронічний токсичний бронхіт.

 

45. Хворий 44р., поступив зі скаргами на задишку в спокої,що посилюється при фіз. навантаженні, кашель з виділенням гнійного харкотиння, набряки гомілок, важкість у правому підребер’ї, збільшення живота. Анамнез: 20 р. тому переніс пневмонію. З того часу турбує вологий кашель, переважно зранку, виражений дифузний ціаноз. Грудна клітка бочковидної форми. Набухання шийних вен. При перкусії – коробковий звук. Дихання ослаблене, в деяких ділянках з бронхіальним відтінком, різнокаліберні вологі і розсіяні сухі хрипи на видиху.ЧД-36/хв. Права межа серця на 2 см латеральніше від правого краю грудини. ЧСС- 90/хв., ритм правильний, над верхівкою тони послаблені, акцент ІІ тону на легеневій артерії. АТ-130/80 мм рт.ст. Який ведучий синдром у хворого?

A. Легенево-серцева недостатність. B. Дихальна надостатність. C. Судинна недостатність.

D. Надниркова недостатність. E. Серцева недостатність.

 

46. Хворий направлений у пульмонологічне відділення з підозрою на наявність бронхоектазів. Оптимальною методикою виявлення бронхоектазів є:

A. Бронхографія. B. Комп’ютерна томографія. C. Рентгенографія. D. Томографія.E. Ангіопульмонографія.

 

47. Хворий впродовж 12 років хворіє на хронічний обструктивний бронхіт. Протягом останнього року почастішали загострення, посилилась задишка, кашлюк, збільшилася кількість гнійного харкотіння (до 100-150 мл на добу). Про яке ускладнення в перебігу хронічного обструктивного бронхіту можна думати в першу чергу?

A. Бронхоектазії. B. Ателектаз легенів. C. Спонтаний пневмоторакс.

D. Рак легень, центральна форма. E. Рак легень, периферична форма.

 

48. У хворого, що лікується з приводу крупозної пневмонії, припокращенні стану хворого та зміні дихання з бронхіального на змішане везикуло-бронхіальне лікар почув крепітацію. Коли прослуховуємо крепітацію?

А. На вдосі і видосі. В. На видосі. С. На висоті вдоху. Д. Після покашлювання. Е. При затримці дихання.

 

49. Провідним збудником позалікарняної пневмонії легкого та середнього перебігу на сучасному етапі є:

А. Streptococcus pneumoniae. В. Legionella spp. С. Анаеробна флора. Д. Pseudomonas aeruginosa. Е. E. Coli.

 

50. Який показник спірограми найбільш інформа­тивний для діагностики обструктивних захворювань легень?

А. ЖЄЛ (життєва ємкість легень). В. ДО (дихальний об’єм). С. ЗОЛ (залишковий об’єм легень).

Д. ОФВ1 (об’єм форсованого видиху за 1 секунду). Е. Резервний об’єм видиху.

 

51. Назвіть нормальний показник індексу Тифно?

А. 100-110%. В. 50-60%. С. 70-75%. Д. 30-40%. Е. 5-10%.

 

52. У хворого діагностовано загострення хроніч­ного бронхіту. Об’єктивно: ЧД 18 в 1 хв. Голосове тремтіння однакове, незмінене. Перкуторно: ясний легеневий звук, поля Креніга і рухомість легеневого краю в межах норми. Аускульта­тивно: жорстке дихання, сухі дис­кантові гудячі і дзижчаті хрипи, поодинокі не звучні хрипи.

Де і коли утворю­ються сухі хрипи?

А. В альвеолах. В. При швартах. С. В бронхах при в’язкому ексудаті та спазмах бронхів. Д. В порожнинах в легеневій тканині. Е. В бронхах при рідкому запальному ексудаті.

 

53. При проходжені диспансерного огляду 25 річний молодий чоловік скарг на стан здоров’я не пред’являв. Протягом 10 років палить більше однієї пачки цигарок на добу. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, при аускультації – сухі хрипи. Про яке захворювання можна думати?

А. Туберкульоз легень В. Вогнищева пневмонія С. Рак легень, периферична форма

Д. Рак легень, центральна форма Е. Хронічний обструктивний бронхіт.

 

54. Пікфлоуметрія дозволяє визначити пікову швидкість та об’єм видиханого повітря за 1 хвилину у хворих на ХОБ. Показники ПШВ, порівнюються з нормальними даними в таблицях.

На яких параметрах хворого грунтуються нормальні показники пікфлуометрії в таблицях?

А. Тільки вік. В. Маса тіла. С. Стать, ріст, вік. Д. Тільки стать. Е. Тільки зріст.

 

55. Пацієнтка 38 років, скаржиться на температуру тіла 38,5 – 39,50С, кашель з виділенням “іржавого” харкотиння, задишку, загальну слабість. ЧД – 26 за хв. Зліва під лопаткою посилення голосового тремтіння та притуплення перкуторного звуку, аускультативно на фоні бронхіального дихання – вологі хрипи, крепітація. Рентгенологічно: інфільтрат нижньої долі лівої легені.

Ваш попередній діагноз?

А. Крупозна лівобічна пневмонія. В. Ексудативний плеврит. С. Теберкульоз лівої легені.

Д. Інфаркт-пневмонія лівої легені. Е. Спонтанний пневмоторакс.

 

56. У жінки 25 років після переохолодження піднялась t до 39,2?С, з’явився сухий кашель, колючий біль в правому боці при кашлі і виражена задишка. Об-но:Хвора лежить на правому боці. Пульс 112/хв., ритмічний. ЧД-24/хв. Права половина грудної клітки відстає при диханні. Над лівою легенею везикулярне дихання. Справа нижче лопатки дихання не прослуховується. Там же тупий перкуторний звук. Серце поширене вправо. Тони ритмічні, послаблені. ЗАК:Нв-130г/л; л-18,4х109/л; ШОЕ-30 мм/год. ЕКГ: ритм синусовий, вольтаж достатній, високий зубець Р у ІІІ, AVF, V7-V9. Ваш дігноз?

А. Правобічний пневмоторакс. В. Правобічний гідроторакс. С. Правобічний ексудативний плеврит.

Д. Ателектаз правої легені. Е. Правобічна нижньодолева пневмонія.

 

57. Хворого, який переніс аденовірусну інфекцію на ногах, турбує субфебрильна гарячка, кашель із слизисто-гнійним харкотинням. При аускультації хворого лікар зліва, нижче кута лопатки почув на обме­женній ділянці змішане дихання і звучні вологі мілкопухирцеві хрипи, а також розсіяні сухі хрипи в обох легенях. Ваш попередній діагноз?

А. Абсцес легень. В. Ексудативний плеврит. С. Вогнищева пневмонія. Д. Бронхіт. Е. Бронхоектатична хвороба.

 

58. У хворого після відходження великої кількості харкотин­ня “повним ротом” на другий день стан покращився, гарячка з гектичної змінилася на ремітуючу, однак при об’єктивному обстеженні перкуторно нижче кута правої лопатки знайдено тимпанічний звук площею до 10 см2, що переходить в притуплен­ня в нижньому полюсі. Аускультативно: амфо­рич­не дихання і вологі звучні великопухирцеві хрипи.

Коли прослуховуються великопухирцеві звучні хрипи?

А. Запалення трахеї і великих бронхів (трахеїт, трахеобронхіт). В. Набряк легень.

С. Великі порожнини, з’єднані з бронхом, що містять гній, кров. Д. Бронхах середнього калібру, бронхоектазах.

Е. Бронхах мілкого калібру.

 

59. Хвора Н., поступила в терапевтичне відділення відділкової лікарні у важкому стані. Захворіла гостро. Ввечері почався си­льний озноб, гарячка протягом короткого часу піднялася до 400 С, з’явився колючий біль при диханні в правій половині грудної клітини, задишка, профузне потіння і слабість. Об’єктивно: на губах - герпетичний висип, справа гаряч­ковий рум’янець, задишка, пітливість. Темпе­ратура 39°С, тахікардія. Хвора половина грудної клітки відстає в акті дихання. Частота дихань - 36 за І хв. 0б’єктивно виявляється синдром ущільнення легеневої тканини. Яка частина легеневої тканини уражається при крупозній пнев­монії?

А. Ціла легеня. В. Окремі часточки в обох легенях. С. Ціла доля (частка). Д. Часточка. Е. Все вище згадане.

 

60. У хворого скарги на задишку, важкість у правій половині груд­ної клітки, високу ремітуючу гарячку. Грудна клітка при огляді асимет­рична, міжреберні проміжки справа зглад­жені. Частота дихання ЗО за І хв., права половина значно відстає в акті дихання. Виявлено синдром скопичення рідини в плевральній порожнині. Що аускультуємо вище тупого звуку?

А. Послаблене везикулярне дихання. В. Амфоричне дихання.

С. Металічне дихання. Д. Саккадоване дихання.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 635 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.017 сек.)