АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Специфічна профілактика

Прочитайте:
  1. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  2. Вторинна профілактика
  3. Гігієнічні аспекти організації праці лікарів. Профілактика професійно-зумовлених захворювань лікарів різних спеціальностей
  4. Гігієнічні вимоги до користуванням персональним комп’ютером. Профілактика астенопії. комп’ютером. профілактика травм очей і інфекційних хвороб (блефарит, конюктевіт, ячмінь)
  5. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації інфекційного відділення. Профілактика внутрішньо лікарняних інфекцій.Санітарно-протиепідемічний режим
  6. ГОСТРА СПЕЦИФІЧНА ІНФЕКЦІЯ.
  7. ГОСТРА СПЕЦИФІЧНА ІНФЕКЦІЯ.
  8. Дитячий травматизм, його види, ступені. Профілактика дитячого травматизму.
  9. ДОГЛЯД ЗА ШКІРОЮ ТЯЖКОХВОРИХ. ПРОФІЛАКТИКА ПРОЛЕЖНІВ
  10. Догляд за шкірою, профілактика і лікування некрозів шкіри.

Передбачає вакцинацію, ревакцинацію та хіміопрофілактику.

Вакцина БЦЖ – це ослаблені мікобактерії туберкульозу бичачого типу, що втратили свою вірулентність, але зберегли антигенну структуру.

В Україні вакцинації підлягають усі новонароджені (на 5-7 добу життя в/ш у верхню третину лівого плеча вводять 0,1 мл. вакцини БЦЖ).

У місці введення утворюється пустула, після чого – рубець, що свідчить про ефективність вакцинації.

Ревакцинація – неінфікованим дітям в 7-14 років. Перед ревакцинацією проводять пробу Манту. Особи з позитивною пробою ревакцинації не підлягають!

Хіміопрофілактика - необхідна особам, які перебувають в контакті з хворим. З цією метою застосовують Ізоніазід по 0,3 2 рази на добу протягом 3 місяців двічі на рік.

 

ЕЗКАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 23

Гіпотиреоз. Мікседема. Етіологія. Медсестринський процес.

Гіпотиреоз -захворювання спричинене зниженням чи повним випадінням функції ЩЗ і зниженням вмісту тиреоїдних гормонів у сироватці крові.

синдром патологічного зниження функції щитоподібної залози незалежно від основного патологічного процесу, який призводить до нього.

При цьому може бути недостатня секреція тиреоїдних гормонів, або абсолютний дефіцит (повне випадіння функції ЩЗ) – мікседема.

Анатомо-фізіологічні особливості щитоподібної залози.

ЩЗ – розташована на передній поверхні шиї,складається із 2 долей,які прилягають до бокових поверхонь гортані і зв,язані перешийком.

Гормони щитоподібної залози.

Тироксин

Трийодтиронін

Тирокальцитонін

Поширеність

останіми роками гипотиреоз неухильно зростає як захворювання аутоімунного характеру, променеві ураження (Чорнобиль)

хворіють частіше жінки віком 30-40 років

Етіологія.

генетична схильність

ендемічний зоб

тиреоїдектомія

порушення функцій інших ендокринних залоз

аутоімунні процеси

запальні та нагнійні процеси в ЩЗ

тривале застосування тиреостатичних препаратів

Класифікація.

первинний

вторинний

третинний

Етіологія.

- спадкові дефекти в біосинтезі тиреоїдних гормонів (дефект кумуляції йоду, конденсації йодованих тирозинів, тощо) – ідіопатичний гіпотиреоз

- гіпоплазія і аплазія ЩЗ

- ендемічні вогнища (дефіцит йоду у біосфері)

- тиреоектомія, лікування J131

Вторинний гіпотиреоз обумовлений ураженням гіпофіза (зменшення секреції ТТГ)

Третинний – гіпоталамуса (зниження секреції тиротропінрилізінг– гормону)

Клінічна картина гіпотиреозу.

1. Зміни з боку нервової системи: зниження пам’яті, інтелекту, сонливість, байдужість, сповільнення мови і мислення (скандована мова), депресія, психоз, глухота, зниження працездатності.

2. Зміни з боку серцево-судинної системи: болі в ділянці серця, поширення меж за рахунок слизового набряку та гідроперикарду, послаблення звучності тонів серця, брадикардія, на ЕКГ – зниження біоелектричної активності міокарду, ранній атеросклероз, кардіосклероз, серцева недостатність.

3. Зміни з боку шлунково-кишкового тракту: зниження апетиту, потовщення язика, здуття живота, закрепи, зниження потреби в рідині, розвиток жовче-кам’яної хвороби.

4. Шкіра та її додатки: шкіра потовщена, суха, тріскається: слизовий (твердий) набряк на обличчі, тулубі, руках і ногах. На щоках – рубеоз. Долоні жовтого кольору через відкладання каротину. Позитивний симптом “брудних рук” і “брудних ліктів”. Потовщення слизової оболонки рота, голосових зв’язок, що обумовлює охриплість голосу. Випадіння волосся, тонус м’язів підвищений, ригідність та потовщення литкових м’язів.

5. Порушення обміну речовин: зниження температури тіла до 35-34,5˚С, та основного обміну до -15- -40%, що обумовлює постійну мерзлякуватість. Лабораторні показники: анемія, гіперхолестиринемія, гіпербеталіпопротеїдемія, зниження рівня тиреоїдних гормонів - Т3 і Т4 та підвищення рівня ТТГ. У частини хворих зниження функції кори наднирникових та статевих залоз. У чоловіків нерідко зниження libido, потенції та сперматогенезу. Вроджений гіпотиреоз проявляється затримкою розумового, фізичного і статевого розвитку.

6. Щитоподібна залоза не збільшена або пальпується зоб різного ступеня щільності. При УЗД – гіпоплазія ЩЗ або ознаки аутоімунноготиреоїдиту, вузлуватого зобу.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 893 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)