АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Диференційна діагностика. Проводять з різними формами ожиріння, а також з іншими захворюваннями: хворобою та синдромом Іценка-Кушинга (кушингоїдний тип ожиріння)

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. А.4.14.2. Лабораторні зміни: діагностика та диференціальна діагностика
  3. А.4.15. Діагностика гіперосмолярного гіперглікемічного синдрому.
  4. Аномалії пологогових сил: класифікація, діагностика, лікування.
  5. Білет 29 ЗАГАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І НАВКОЛО ПРЯМОКИШКОВИХ ТКАНИН.КЛІНІКА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ.ГЕМОРОЙ.ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА ПРКТОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ
  6. В даному випадку дуже важлива рання діагностика, так як фактор часу відіграє вирішальну роль, бо
  7. Види обстеження та діагностика захворювань
  8. Гонорея жіночих статевих органів, класифікація. Клініка, діагностика, методи провокації.
  9. Диф діагностика: з Раком
  10. Дифдіагностика.

Проводять з різними формами ожиріння, а також з іншими захворюваннями: хворобою та синдромом Іценка-Кушинга (кушингоїдний тип ожиріння), затримкою росту, двобічною гіперплазією або пухлиною надниркових залоз, аденомою гіпофізу, високим рівнем кортизолу та АКТГ в крові); синдромом Фреліха-Бабінського (трапляється частіше у чоловіків, характерні гіпогонадизм, артеріальна гіпертензія); синдромом Лоренса-Муна-Барде-Бідля (вроджена патологія, яка характеризується, окрім ожиріння, пігментним ретинітом, розумовою відсталістю, полідактилією, затримкою статевого розвитку, нецукровим діабетом, деформацією черепа та скелету, численними ліпомами).

Лікування.
Ожиріння лікують:

1. немедикаментозно (навчання хворих, раціональне збалансоване харчування, підвищення фізичної активності, зміна способу життя);

2. медикаментозно;

3. хірургічно.

Для хворих з ожирінням III-IV ступеня призначають малокалорійну дієту. При складанні раціону харчування велике значення надають білковому компонентові. Для цього в щоденний раціон необхідно вводити нежирне м’ясо, краще – яловичину, телятину, кролика, курку, рибу тріскових порід.
У меню щодня повинні бути нежирні кисломолочні продукти (кефір, ацидофілін) і знежирений сир. Енергетичну цінність знижують, зменшуючи кількість жиру і вуглеводів пропорційно надлишкові маси тіла, відповідно на 15-30% і 25-50% у порівнянні з нормою. З раціону виключають баранину, свинину, жирні сорти риби, качку, мізки, ікру. У суворих дієтах виключають сметану, вершки, морозиво, ряжанку. Віддають перевагу рослинним жирам, що містять поліненасичені жирні кислоти, що мають ліпотропну дію, легко окисляються в організмі, знижують вміст холестерину в крові. При ожирінні вуглеводи є головним джерелом утворення жиру в жировій тканині. З раціону виключають цукор, солодощі, кондитерські й макаронні вироби, манну крупу, консервовані соки. При суворій дієті обмежують крупи, бобові, картоплю, виключають хлібобулочні вироби. Свіжі овочі, фрукти, ягоди вводять у дієту в достатній кількості, оскільки з ними в організм надходить багато вітамінів. Ці рослинні продукти містять мало вуглеводів, до того ж частина вуглеводів представлена клітковиною і пектином. Клітковина збільшує об’єм їжі й створює почуття насичення, регулює функцію кишківника. Для профілактики жирової інфільтрації печінки в харчуванні повинна бути достатня кількість ліпотропних речовин: метіоніну, якого багато в сирі, холіну (багато в яєчному жовтку, м’ясі, рибі), а також інозиту, що міститься в апельсинах, зеленому горошку, дині, м’ясі, рибі, яйцях. Виключають гострі приправи, маринади, соління, спеції і прянощі, що підсилюють секрецію травних залоз і апетит. Їжу готують на пару, дають у відвареному або сирому (салати) вигляді. Перші страви готують на овочевих відварах, позбавлених екстрактивних речовин. Крім дієтотерапії, основного методу лікування ожиріння, застосовують фізичні (ЛФК), а також фізіотерапевтичні методи. Рекомендують обтирання, повітряні, звичайні або мінеральні ванни, душ. Показано загальний масаж.

Медикаментозні препарати відіграють допоміжну роль і застосовуються при важких формах захворювання. При ожирінні, що супроводжується порушенням толерантності до вуглеводів, застосовують метіонін і вітаміни групи В. При порушенні толерантності до глюкози рекомендовано призначення препаратів метформіну в початковій дозі 500-750 мг на добу (250 мг 2-3 рази на день). Можливе підвищення дози до 1000-1500 мг на добу. Курс лікування – 3-6 місяців, потім – проведення контрольного обстеження. Показаннями до медикаментозної терапії є:

1. ІМТ ≥30 кг\м²

2.Неефективність немедикаментозного лікування.

3. Необхідність швидко знизити масу тіла і підтримати її на досягнутому рівні.

Протипоказом є вагітність, дитячий вік, лактація.

За пропозицією FDA, препарати, схвалені для лікування ожиріння, повинні продемонструвати в рандомізованих подвійних сліпих контрольованих дослідженнях тривалістю один рік такі параметри:

- втрата маси тіла при прийомі препарату має перевищувати втрату від прийому плацебо більше ніж на 5 %, і ця різниця повинна бути статистично значимою;
- кількість осіб, які втратили 5 % маси тіла внаслідок прийому препарату, має бути більше кількості тих, хто отримав такий самий результат після прийому плацебо, і ця різниця повинна бути статистично значимою.

Також рекомендується проводити дослідження тривалістю 2 роки для того, щоб продемонструвати утримання досягнутого результату щодо зниження маси тіла. Таким вимогам на сьогодняшній день відповідають 2 препарати:

• сібутрамін – препарат центральної дії, який викликає зниження апетиту, прискорює насичення;

• орлістат (ксенікал) – препарат периферійної дії, що блокує активність панкреатичної ліпази, зменшує всмоктування жирів.

За відсутності протипоказань для лікування ожиріння також інколи застосовують препарати центральної дії (фентермін, дексфенфлюрамін, флуоксетин), периферичної і центральної дії (термогенні симпатоміметики, гормон росту, андрогени, препарати замісної гормональної терапії або естроген-гестогенні препарати).

ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ

Показання: ІМТ 35-39,9 кг\м² за наявності супутніх захворювань повязаних з ожирінням; ІМТ >40,0 кг\м² без супутньої патології. З метою хірургічного лікування ожиріння використовують:

- пластику шлунку;

- ліпосакцію;

- видалення великого сальника.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 373 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)