АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічні властивості міокарда

Прочитайте:
  1. V. Пологи (відповідно до клінічного протоколу «Фізіологічні пологи»).
  2. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  3. Аритмії зумовлені порушенням провідності міокарда.
  4. Будова серця. Властивості серцевого м'яза
  5. В реальних умовах ослаблення функцій серця блукаючим нервом призводить до звуження вінцевих артерій, що опосередковується меншою потребою міокарда в кисні.
  6. Властивості аерозолів
  7. Властивості АНС.
  8. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.
  9. Властивості нервової системи
  10. Гемоглобін, будова, властивості, види, сполуки

За функціональними характеристиками міокард перебуває між посмугованими й непосмугованими м'язами. З посмугованими м'язами його споріднює здатність швидко й інтенсивно скорочуватися. Водно­час міокарду властиві такі функціональні особливості непосмугованих м'язів як здатність до мимовільної активності й зміна її під впливом медіаторів вегетативних нервів і багатьох інших сполук.

Міокард має властивості:

- збудливості,

- провідності,

- рефрактерності,

- автоматизму

- скоротливості.

Збудливість. Міокард належить до типових збудливих тканин. На мембрані кардіоміоцитів можна виявити мембранний потенціал (ПС), що під дією подразника й деполя­ризації мембрани до критичного рівня переходить у ПД. За допомогою нексусів і вставних дисків ПД без загасання (бездекрементно ) пере­дається на прилеглі кардіоміоцити. Якщо збудження виникло в одному місці, воно поширюється на всі відділи. Скорочення серця підкоряються закону "все або нічого" – збудження виникає або в усіх кардіоміоцитах, або не вини­кає взагалі.

У скоротливих кардіоміоцитах можна виділити такі фази розвитку ПД:


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1108 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)