АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хімічні методи спинення кровотечі

Прочитайте:
  1. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  2. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  3. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  4. V. Методичне забезпечення
  5. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  6. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  7. VI. Методика
  8. VI. Методичне забезпечення
  9. VI. Методичне забезпечення
  10. VI. Методичне забезпечення

Ці методи грунтуються на застосуванні судинозвужувальних засобів і препатарів, які підвищують здатність крові зсідатися.

Для звуження судин використовують 1 мл 0.1% розчин адреналіну гідрохлориду місцево, змазуючи ним слизові оболонки. При носових кровотечах тампони змочують 10% розчином атропіну сульфату або 3% перекису водню. При маткових кровотечах вдаються до препаратів ріжків (ерготал, ерготамін).

При невеликих поверхневих ранах і подряпинах застосувують кровоспинний олівець, який складається з галуну, амонію сульфату і оксиду кальцію, або розчин галуну, 50% розчин заліза ІІІ хлориду; або гемостатичну губку.

Для підвищення здатності крові зсідатися призначають 10% розчин кальцію хлориду всередину по 1 стол. ложці 3-6 разів на день або 10 мл 10% розчину в/в, кальцію глюконат (2,5-5 мл 10% розчину в/в чи в/м або 5 мл усередину 3-4 рази на день).

Рекомендується приймати препарати вітаміну К, зокрема вікасол, усередину по 0,015 г 3-4 рази на день у таблетках і аскорбінову кислоту. Вікасол вводять і в/м (1-2 мл 1% розчину).

 

г) задачі:

Задача № 1.

Після перенесеної апендектомії через дві години у хворого стала наростати загальна слабкість, запаморочення, потемніння в очах. При огляді хворий блідий, адинамічний, на питання відповідає пошепки. Пульс 130 уд/хв., слабких властивостей. АТ=80/30 мм.рт.ст. В аналізі крові НЬ=70 г/л. Що з хворим? Ваші дії.

Задача №2

У хворого обширена рана в ділянці передньої поверхні правого плеча, у верхній його третині. З рани пульсуючим струменм у вигляді фонтану виділяється кров яскраво-червоного кольору. Хворий блідий. Пульс 140 уд/хв., АТ- 80/40 мм.рт.ст.

Ваш попередній діагноз? Складіть схему надання першої медичної допомоги.

Задача №3.

Машиною швидкої допомоги до хірургічної клініки доставлено хвору, 65 років, з діагнозом “Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. Профузна кровотеча”. Шкіра бліда, пульс ниткоподібний, АТ — 60/20 мм рт. ст. Яке ускладнення виникло? Яка ваша тактика?

Задача №4.

До клініки госпіталізовано потерпілого, який після ножо­вого поранення в ділянку шиї знепритомнів. На момент огляду стан потерпілого тяжкий, виражене рухове збудження, судомні сіпання; на шиї — пов'язка, кровотеча з рани відсутня. Яке уск­ладнення можна запідозрити?

Задача №5.

До поліклініки звернувся чоловік зі скаргами на загальну слабість, шум у вухах, потемніння і мерехтіння в очах, періодичні кровотечі під час акту дефекації. Шкіра бліда, пульс — 90 за 1 хв, АТ — 90/60 мм рт. ст., еритроцити — 1,9 х 1012/л. Під час рек­тального дослідження виявлено 4 гемороїдальних вузли, один з яких кровоточить. Яке ускладнення виникло у хворого?


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 746 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)