АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Експеримент

Прочитайте:
  1. Дослід 2. Вивчити зміни ЕКГ у тварини з експериментальним інфарктом міокарда.

Експеримент відрізняється від спостереження тим, що передбачає організацію ситуації дослідження, що дозволяє здійснити те, що неможливо в спостереженні — відносно повний контроль перемінних.

Під перемінною розуміється реальність, яку можна змінювати в експериментальній ситуації. Маніпулювання перемінними — одна з важливих переваг експериментатора перед спостерігачем.

Якщо при спостереженні дослідника цікавить будь-який зв'язок явищ між собою, то в експерименті можливо, створивши визначену ситуацію, внести новий елемент і визначити, чи виникне та або інша зміна в ситуації, яку дослідник очікує як наслідок створеної ним зміни. У спостереженні дослідник змушений чекати виникнення зміни, що може і не настати.

Експеримент буває 4 видів:

лабораторний,

природний,

констатуючий,

формуючий.

Недоліком методу є те, що його важко організувати таким чином, щоб досліджуваний не знав про те, що відбувається з ним. Тому у досліджуваного може виявлятися скутість, непевність, свідома і неусвідомлена тривога.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 403 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)