АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Метод спостереження

Прочитайте:
  1. I. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  2. I. Родоразрешение:сроки, время, метод
  3. I. Спостереження за перебігом нормальної вагітності
  4. II МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  5. II. Методы, подход и процедуры диагностики и лечения
  6. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  7. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  8. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  9. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  10. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності

Одним з найбільш типових способів роботи дослідника є спостереження за об'єктом (людиною, групою) у чеканні, коли явища, що цікавлять дослідника, проявляться таким чином, що їх можна буде зафіксувати й описати За допомогою цього методу вивчають психічні процеси, стани і властивості у здорових і хворих людей.

Вивчення психіки здійснюється в природних життєвих умовах і відрізняється від природного експерименту тим, що лікар-психолог є пасивним спостерігачем та змушений чекати, коли вдруге зможе побачити явища, що його цікавлять.

Перевага цього методу полягає в тому, що підчас спостереження не порушується природний процес психічних явищ. Недоліком методу спостереження є те, що він не дає можливості з абсолютною точністю встановити причину конкретного психологічного явища, оскільки в процесі спостереження не можна врахувати усі взаємини психічного явища.

Спостереження проводиться у звичайних умовах життя у родині, у процесі праці, грі, навчанні, у палаті лікарні. Враховується самостійна активність, спостережливість, особливості реакцій пацієнта на те, що відбувається, його взаємин з навколишніми Спостереження повинно бути спрямованим, тобто переслідувати визначені задачі. У медичній практиці воно дає можливість оцінити сон хворого, його апетит, настрій, психічну активність і т.д.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 484 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)