АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПСИХОЛОГІЯ ВІДЧУТТЯ, СПРИЙНЯТТЯ, УЯВЛЕННЯ

Прочитайте:
  1. Загальне уявлення про неспецифічну та специфічну адаптацію організму до стресової ситуації. Роль гормонів у неспецифічній адаптації.
  2. Загальні уявлення про венеричні хвороби
  3. ПСИХОЛОГІЯ ЛІКУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ
  4. ПСИХОЛОГІЯ МИСЛЕННЯ, ІНТЕЛЕКТ
  5. Психологія осіб із набутими дефектами щелепно-лицевої області
  6. ПСИХОЛОГІЯ СПІЛКУВАННЯ. ОСНОВИ КОНФЛІКТОЛОГІЇ
  7. ПСИХОЛОГІЯ СУЇЦИДАЛЬНОСТІ
  8. Сучасні уявлення про групи крові АВО

Мета заняття: навчитися визначати особливості відчуття, сприйняггя й уявлення в пацієнтів і оцінювати їхню адекватність,

Зміст теми:

Відчуття і сприйняття (у цілому, сенсорна сфера, перцепція) є початковим етапом, першим ступенем пізнавальної діяльності людини, тобто чуттєвим пізнанням, «живим спогляданням» навколишньої дійсності. У сукупності з уявленнями відчуття і сприйняття складають основу наочно-діючого і конкретно-образного мислення, а також служать джерелом абстрактно-логічного мислення. Відчуття і сприйняття як психічний (усвідомлений) акт формуються в результаті індивідуального розвитку під впливом навчання, виховання і використання життєвого досвіду. Процес їхнього засвоєння йде від сприйняття простих, найбільш яскравих ознак навколишніх предметів до сприйняття їхніх складних з'єднань (предметів і явищ, простору, часу і т.д.)

У стані втоми, хвилювання, під впливом сильного шуму та інших зовнішніх несприятливих впливів фізіологічні функції аналізаторів і загальний психофізіологічний стан можуть змінюватися, у результаті чого спостерігається притуплення, обмани і помилки сприйнятгя з помилковими діями.

Відчуття — це найпростіший психологічний акт, за допомогою якого відображаються окремі властивості предметів і явищ зовнішнього світу і внутрішнього стану організму, що безпосередньо впливають на аналізатори (органи відчуттів) людини.

Фізіологічна основа відчуттів — складна діяльність органів почуттів І.П. Павлов назвав цю діяльність аналізаторною, а системи складно організованих клітин, що безпосередньо здійснють аналіз, синтез подразників, — аналізаторами.

Аналізатор має три відділи периферичний (рецепторний), що передає (провідниковий) і центральний (мозковий)

Будь-яке відчуття має визначені якості, силу, тривалість Якість відчуття — внутрішня його суть, що відрізняє його від інших відчуттів (наприклад, звук, запах, форма і т.п.). Сила відчуття визначається ступенем його прояву Тривалість відчуття — це той час, протягом якого у свідомості людини виникає і зберігається враження від даного конкретного відчуття.

Класифікація відчуттів:


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 701 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)