АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ТЕМА: ЗОВНІШНІ ПРОЯВИ СЕРЦЕВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Прочитайте:
  1. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  2. В. М”яз, що піднімає задній прохід, зовнішній стискач заднього проходу
  3. Види обміну речовин та значення для життєдіяльності організму. Роль ферментів.
  4. Визначення ступеня вставлення голівки зовнішніми методами
  5. Гуморальна регуляція діяльності серця. Залежність діяльності серця від зміни йонного складу крові.
  6. Діагностика та лікування слабкості родової діяльності при пологах в потиличному передлежанні плода відповідно фазам пологів
  7. Діагнстика аномалій родової діяльності
  8. Долікарська медична допомога при зовнішніх кровотечах
  9. Е. Великий сідничий, зовнішній і внутрішній затульні
  10. Етико-деонтологічні аспекти в діяльності фельдшера

 

План лекції:

1. Серцевий поштовх.

2. Тони серця.

3. Електрокардіографія.

1. Векторкардіографія.

 

Серцева діяльність супроводжується механічними, звуковими та електричними проявами, які характеризують динаміку роботи серця. Одним з механічних проявів діяльності серця є серцевий поштовх (мал.11). Це ритмічне вип'ячування грудної стінки (міжреберного проміжку) під час систоли шлуночків. Воно зумовлене тим, що в період вигнання крові серце набуває круглої форми, піднімається догори і з певною силою верхівка серця торкається передньої грудної стінки. В період діастоли форма серця нагадує еліпс, який опускається до діафрагми. В клініці визначають три властивості серцевого поштовху: локалізацію, резистентність і площу поштовху. В нормі серцевий поштовх локалізується в п’ятому міжреберному проміжку зліва на 2 см досередини від середньо-ключичної лінії. Він резистентний, тобто при пальпації пальці відчувають силу дотику. Його площа досягає в нормі 2 см2, тобто він обмежений. У високих людей серцевий поштовх може попадати на ребро, тоді він не визначається пальпаторно.

Звуковими проявами серцевої діяльності є тони серця. Розрізняють 5 тонів серця, з них 2 тони вислуховуються, решта записують графічно. Запис тонів серця називається фонокардіографією. (ФКГ, мал.12)

 

 

Мал. 12 ФКГ та ЕКГ.

 

 

Основними тонами є перший та другий тони серця (мал.13).

Перший тон серця (систолічний) утворюється під час систоли шлуночків. Він має 3 компоненти: клапанний компонент – це звук від закриття атріовентрикулярних клапанів, утворюється в фазу асинхронного скорочення шлуночків; мязевий компонент – звук від вібрації стінок шлуночків в фазу ізоволюметричного скорочення; судинний компонент –звук від вібрації стінок судин в фазу швидкого вигнання крові. По звучанню систолічний тон тривалий (0, 12 сек), приглушений, низький. Він вислуховується для лівого серця на верхівці серця, для правого – в місці прикріплення мечовидного відростка до грудини.

Другий тон серця (діастолічний) утворюється під час діастоли. Він має 2 компонента: клапанний та судинний. Клапанний компонент –це звук від закриття півмісяцевих клапанів в протодіастолічний інтервал. Судинний компонент –це звук від вібрації стінки судини при зворотньому току крові. По звучанню діастолічний тон короткий (0,08 сек.), дзвінкий, високий. Він вислуховується в другому міжреберному проміжку на 2 см від краю грудини справа для аорти, зліва – для легеневої артерії.

Третій тон утворюється в період швидкого наповнення серця кров'ю.

Четвертий тон формується під час систоли передсердь, частіше зустрічається у дітей.

П'ятий тон є діастолічним, формується при наповненні серця кров'ю.

Як відрізнити перший тон серця від другого:

1. по звучанню

2. по місцю вислуховування (мал.14)

3. по проміжках між тонами (проміжок між 1 і 11 тонами =0, 3 сек., проміжок після 11 тону = 0, 5сек.)

4. по фонокардіограмі

 

Мал.14 Зони аускультації тонів серця

 

Мал.13 Характеристика тонів серця.

 

До зовнішніх проявів серця відноситься серцевий поштовх, який визначають пальпаторно. Він має три властивості: локалізацію, площу, резистентність.

 

Мал.15 Серцевий поштовх.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1522 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)