АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етико-деонтологічні аспекти в діяльності фельдшера

Прочитайте:
  1. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  2. Види обміну речовин та значення для життєдіяльності організму. Роль ферментів.
  3. Гуморальна регуляція діяльності серця. Залежність діяльності серця від зміни йонного складу крові.
  4. Діагностика та лікування слабкості родової діяльності при пологах в потиличному передлежанні плода відповідно фазам пологів
  5. Діагнстика аномалій родової діяльності
  6. До фельдшера ФАП звернулась мати з дівчинкою 4 років, яка впала з гойдалки. При огляді: відмічається розрив лівої великої статевої губи, сильна кровотеча. Дії фельдшера.
  7. До фельдшеру ФАПу звернулась вагітна в терміні 9 тижнів зі скаргами на блювання до 10 разів на добу, слабкість, запаморочення. Тактика фельдшера
  8. Етико-деонтологічні особливості спілкування з безнадійно хворим пацієнтом, його сім’єю і близькими.
  9. Етіологія аномалій пологової діяльності

Етико-деонтологічні аспекти в діяльності фельдшера є невід'ємною частиною їхньої професійної діяльності.

Мораль — сукупність принципів, цінностей і норм, яких люди дотримуються в своїй повсякденній поведінці та житті.

Етика — вивчення суспільних принципів, цінностей і норм, тому етика є ніби розмірковуванням про мораль.

Принципи — внутрішні переконання, погляд на речі, які зумо­влюють норми поведінки.

Цінності — погляди відносно того, що є добре і справедливе.

Деонтологія — практичне втілення морально-етичних принци­пів у діяльність медичного персоналу. Етико-деонтологічні аспекти направлені на створення благодатних умов для ефективного лікуван­ня пацієнтів.

Найважливіша особливість медичної професії — гуманізм. Він випливає із самої суті цієї професії і глибокого відчуття людяності. Стати хорошим медичним працівником без поваги до своєї праці, до хворої людини неможливо.

Обов'язок — це основа усвідомлених моральних принципів по­ведінки перед людьми і суспільством. Поняття обов'язку медично­го працівника включає в себе такі етичні елементи, як знання, лю­дяність, терпіння, чесність, віру, надію, сміливість.

Відчуженість і необізнаність не сумісні із щирими стосунками, які виникають у процесі догляду між медичним працівником і па­цієнтом. Належний догляд можна здійснити тільки з позиції людя­ності, у поважній і стриманій манері.

При виявленні терпеливості медичний працівник засвідчує по­вагу до пацієнта. При більш глибоких взаєминах, пов'язаних із до­глядом, дуже важлива чесність. Необхідно прийняти пацієнта та­ким, яким він є, а не таким, яким би вам хотілось його бачити.

Віра в пацієнта, яку проявляє медичний працівник, може укрі­пити його віру в себе, що у свою чергу може позитивно вплинути на видужування.

Надія — сподівання на добрий перебіг ситуації, яка є в даний мо­мент. Надія витікає із знання потенційних можливостей того, хто здійснює догляд, і того, за ким здійснюється догляд.

Потрібно мати багато сміливості і мужності, щоб гідно трима­ти себе у стосунках із тяжкохворими і безнадійними хворими. У ви­падках змін стану пацієнта до гіршого медичний працівник повинен бути мужнім, щоб морально сприйняти такий результат і продовжу­вати доглядати за пацієнтом за таких обставин.

Пам'ятайте, що неможливо проявити однаковою мірою всі пере­лічені вище аспекти, тому не впадайте у відчай, коли будь-яка риса у вас виражена менше.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1149 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)