АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Історія розвитку і становлення загального догляду в Україні

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. Аномалії розвитку.
  3. Велику роль у розвитку виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки надають
  4. Використання міхура із льодом, газовивідної трубки, грілки під час догляду за хворими.
  5. Відсутність динаміки кривої фізичного розвитку
  6. Вікові особливості етапів розвиткустатевих клітин чоловіка та жінки.
  7. ВРОДЖЕНІ ВАДИ РОЗВИТКУ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ
  8. Встановлення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках
  9. Деонтологія догляду
  10. Директор Департаменту організації та розвитку

Починаючи з Середньовіччя і до початку другої поло­вини XVIII ст. в Україні лікували населення переважно цирульники. Вони, крім стрижок і гоління, надавали населенню і термінову хірургічну допомогу. Відсутність знеболю­вальних засобів із часом виробила у них професійні навички, а саме вміти робити розріз швидко і точно. Цирульники також видаляли зуби, ставили п'явки, банки.

У Запорізькій Січі у кожній сотні запорожців був один цируль­ник. Цирульників із мінімальними теоретичними знаннями стали готувати в Україні з другої половини XVIII ст. У Львові в 1773 р. був відкритий медичний колегіум із трьохрічним курсом навчання, який випускав цирульників.

Цирульники були попередниками фельдшерів, які з'явилися на­прикінці XVIII — на початку XIX ст. спочатку як помічники ліка­ря. У кінці XVIII ст. Київський військовий шпиталь почав приймати хлопчиків віком від 13 до 16 років для підготовки помічників, а зго­дом фельдшерів для самостійної роботи. Цирульники до певного часу зберігали відповідну автономію, лікували самостійно. Із 30-х років XIX ст. допоміжних медичних працівників офіційно стали називати фельдшерами. Багато цирульників подавали прохання на перейме­нування їх у фельдшери.

У 1831 р. у Харкові була відкрита перша фельдшерська школа в Україні. У 1842 р. у Києві на базі Кирилівської лікарні почала пра­цювати друга фельдшерська школа.

У другій половині XIX ст. фельдшерські школи були відкриті в Полтаві, Чернігові, Одесі, Житомирі.

У наш час фельдшерів готують у медичних училищах, коледжах.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1775 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)