АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення самоосвіти і самовиховання в житті та діяльності фельдшера і акушерки. Підвищення кваліфікації. Атестація професійного рівня

Прочитайте:
  1. А.3.3.4. Призначення статинів
  2. Анатомічні дефекти і прирівняні до них стани
  3. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  4. Б – тести для контролю вихідного рівня знань.
  5. Б – тести для контролю вихідного рівня знань.
  6. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  7. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  8. Біологічне значення гарячки
  9. Біологічне значення залоз внутрішньої секреції
  10. Біологічне значення нервової системи

Навчання у медичному училищі (коледжі) є лише почат­ком здобування знань, необхідних для того, щоб стати компетентним спеціалістом (фельдшером, акушеркою). Безперервне навчання необ­хідне для здійснення діяльності на високому рівні якості та Професіо­налізму. Фельдшер чи акушерка повинні прагнути до здобуття інформації з різних джерел, вивчати нові альтернативні підходи, застосову­вати нові методи, використовуючи власні зусилля та передовий досвід своїх колег. Допитливий медичний працівник з різних наукових дже­рел почерпне щось нове і цінне для свого професійного розвитку.

Професійне зростання залежить від того, наскільки фельдшер навчилися використовувати свій розум і досвід. З часом де­яка частина здобутих у медичних училищах (коледжах) знань стає застарілою, і для того, щоб ефективно працювати в умовах, які швид­ко змінюються, необхідні нові знання.

Свій професійний розвиток фельдшери і акушерки здійснюють на курсах підвищення кваліфікації, які зазвичай функціонують у про­відних медичних коледжах (училищах), вищих навчальних медич­них закладах III—IV рівнів акредитації. Курси підвищення кваліфі­кації з одного і того самого профілю роботи потрібно проводити один раз на п'ять років.

Згідно з Додатком № 1 до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 жовтня 1991 р. № 146 "Положення про атестацію се­редніх медичних працівників" атестація проводиться з метою підви­щення їхньої кваліфікації, професійного рівня та ефективності ме­дичної допомоги населенню. Атестації підлягають середні медичні працівники всіх спеціальностей зі стажем роботи не менше 5 років.

Установлюється два види атестації: атестація і переатестація. Атестація на підвищення кваліфікаційної категорії може відбувати­ся не раніше, ніж через рік після проходження спеціалістом поперед­ньої атестації. Переатестацію проходять спеціалісти, які вже мають кваліфікаційну категорію з метою її підвищення.

Якщо на переатестації комісія підтверджує раніше присвоєну категорію, то в посвідчення вноситься позначка про проходження переатестації. Якщо при атестації (переатестації) медичному праців­никові змінено кваліфікаційну категорію, то видається нове посвід­чення.

У разі винесення атестаційною комісією рішення про зняття кваліфікаційної категорії посвідчення атестованого здається в атестаційну комісію.

Кваліфікація середніх медичних працівників визначається за трьома кваліфікаційними категоріями — другою, першою та вищою, які надаються за умови наявності стажу з даної спеціальності не мен­ше 5, 7 та 10 років відповідно.

Середні медичні працівники, які бажають пройти атестацію, по­дають працівникові закладу охорони здоров'я заяву та звіт за останні три роки роботи зі спеціальності. У звіті описується виконана за цей час робота, її обсяг, основні показники, проведені санітарно-освітні заходи та подається інформація про підвищення кваліфікації.

 

Від чергової атестації (переатестації) звільняються вагітні, а та­кож особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, згідно з чинним законодавством.

Отримання відповідної категорії заохочується підвищенням за­робітної плати.

КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА СПЕЦІАЛЬНІСТЬ № 5110101 "ЛІКУВАЛЬНА СПРАВА"

Фельдшер готується до надання долікарняної лікувально-профілактичної та санітарно-профілактичної допомоги, першої тер­мінової медичної допомоги при гострих захворюваннях і нещасних випадках.

Фельдшер повинен знати:

1. Основи законодавства України про охорону здоров'я, постано­ви уряду України з питань охорони здоров'я і навколишнього середо­вища; організаційну структуру, правові та економічні аспекти діяль­ності лікувально-профілактичних закладів; методику статистичних досліджень; відомості про стан здоров'я населення; правила техніки безпеки при роботі з медичним інструментарієм і обладнанням; пи­тання організаційної діяльності служби екстремальної медицини і медичної служби цивільної оборони.

2. Основні положення медико-біологічних дисциплін і основи загальноспеціальних дисциплін, необхідні для вирішення професій­них завдань; анатомо-фізіологічні, вікові, статеві, психологічні особ­ливості здорової і хворої людини; причини і чинники ризику виник­нення патологічних процесів в організмі, механізм їх виникнення і розвитку; основи фармакотерапії, дозування та методику введення в організм лікарських засобів; правила обліку, виписки і зберігання лікарських препаратів.

3. Сучасну класифікацію, етіологію і патогенез найбільш поши­рених захворювань людини, методи їхньої діагностики; принципи лікування і догляду за хворими, особливості патології людини в різ­них вікових групах.

4. Методику обстеження і догляду за хворими, дітьми і людьми похилого віку, маніпуляційну техніку; сучасну анестезійну і реані­маційну апаратуру, основні види реанімаційних заходів; правила асептики і антисептики; принципи санітарно-протиепідемічного і лікувально-охоронного режиму; принципи і норми медичної етики і деонтології.

5. Принципи профілактики захворювань і основи здорового спо­собу життя; методи санітарно-гігієнічного і епідемічного обстежен­ня; методи диспансерного обслуговування населення; специфічну профілактику захворювань; основи раціонального харчування, діти і оптимального розпорядку праці та побуту; питання охорони здоров'я дітей; методи санітарно-освітньої роботи.

 

Фельдшер повинен уміти:

1. Проводити загальне і клінічне обстеження хворих і оцінюва­ти результати; діагностувати типові випадки найбільш поширених захворювань, призначати лікування, виписувати рецепти; володіти сучасними методами терапії і профілактики захворювань; направ­ляти хворих на консультації та обстеження до лікарів-спеціалістів, лабораторні та функціональні дослідження; володіти методами об­стеження дітей і вагітних.

2. Надавати невідкладну (термінову) долікарську допомогу; во­лодіти прийомами реанімації; асистувати лікареві під час оператив­них втручань і складних інструментальних досліджень та лікарських процедур; приймати нормальні пологи.

3. Здійснювати спостереження і догляд за хворими, дітьми і людьми похилого віку в умовах лікувально-профілактичних закладів і вдома; готувати пацієнтів та інструментарій для лікувально-діагностичних процедур; володіти методиками забору матеріалу для лабораторних досліджень; виконувати нескладні лабораторні дослідження, вмі­ти їх оцінювати; забезпечувати лікувально-оздоровчий і санітарно-протиепідемічний режим.

4. Здійснювати поточний санітарний нагляд за закладами для ді­тей і підлітків, комунальними, харчовими і промисловими об'єктами, водопостачанням і очисткою населених пунктів; організовувати і проводити протиепідемічні заходи у вогнищах інфекційних захво­рювань, у тому числі карантинних.

5. Вести затверджену медичну документацію; здійснювати екс­пертизу тимчасової непрацездатності; володіти методикою розрахун­ку та аналізу статистичних показників діяльності закладів охорони здоров'я, якості надання медичної допомоги і стану здоров'я насе­лення; вирішувати деонтологічні завдання, пов'язані з професійною діяльністю.

6. Проводити санітарно-освітню роботу серед населення з питань профілактичної медицини, гігієнічного навчання і виховання насе­лення, пропаганди здорового способу життя. Сприяти формуванню етики і сімейних відносин, раціональному плануванню сім'ї.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1262 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)