АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Координація рефлекторної діяльності

Прочитайте:
  1. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  2. Види обміну речовин та значення для життєдіяльності організму. Роль ферментів.
  3. Гуморальна регуляція діяльності серця. Залежність діяльності серця від зміни йонного складу крові.
  4. Діагностика та лікування слабкості родової діяльності при пологах в потиличному передлежанні плода відповідно фазам пологів
  5. Діагнстика аномалій родової діяльності
  6. Етико-деонтологічні аспекти в діяльності фельдшера
  7. Етіологія аномалій пологової діяльності
  8. Етіологія аномалій пологової діяльності.
  9. Закони вищої нервової діяльності, сформульовані І.П. Павловим
  10. Значення самоосвіти і самовиховання в житті та діяльності фельдшера і акушерки. Підвищення кваліфікації. Атестація професійного рівня

Координація рефлекторної діяльності відбувається на рівні нервових центрів, що забезпечує узгоджену діяльність нервової системи в цілому. Розрізняють кілька основних принципів такої координації.

Конвергенція (лат. convergere — зближуватися, сходитися) — це процес, коли збудження від кількох аферентних нейронів спрямовується на один ефекторний нейрон. Явище конвергенції лежить в основі просторової сумації збудження, завдяки чому полегшується виникнення відповідної рефлекторної реакції.

Дивергенція (лат. divergentia — розходження) збудження — здатність одного нейрона утворювати багато синаптичних зв'язків з різними нейронами. Один і той самий нейрон може брати участь у різних реакціях і контролювати велику кількість нейронів, забезпечувати широкий перерозподіл імпульсів, що зумовлює іррадіацію збудження.

Оклюзія (лат. occlusio — закривати, замикати) часткове перекривання збудження, що виявляється зменшенням рефлекторної реакції у разі надмірного аферентного збудження.

Явище віддачі і ритмічні рефлекси. Явище віддачі полягає у швидкій зміні одного рефлексу іншим рефлексом протилежного значення. Так, після припинення подразнення, яке викликає сильний згинальний рефлекс, настає різке розгинання зігнутої кінцівки. Це пояснюється розгальмовуванням центру розгинального рефлексу після закінчення згинання кінцівки. Завдяки такому механізму виникають ритмічні рефлекси, коли один рефлекс зумовлює виникнення іншого (ланцюгові рефлекси). До ритмічних рефлексів належать чухальний, локомоторний тощо.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 445 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)