АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Наслідки уражень мозочка

Прочитайте:
  1. Аналіз ринкової рівноваги, її економічна сутність, наслідки відхилення від неї.
  2. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  3. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  4. Будова і функції мозочка
  5. Будова і функції мозочка.
  6. Будова та функції дихальної системи. Наслідки паталогії.
  7. Будово стріо-палідарної сист. функції, наслідки порушень
  8. Внутрішня будова мозочка
  9. Водно-сольовий обмін, значення для організму, що росте та розвивається, можливі порушення та їх наслідки
  10. Зовнішня будова мозочка

При порушеннях функції мозочка у людини виникає розладнання координації рухів і м'язового тонусу. Типовим проявом уражень мозочка є тріада Шарко: ністагм, інтенційне дрижання (тремор) (виникає під час руху) і скандована мова, коли хворий не здатний координувати діяльність м'язів мовного апарату.

Ушкодження мозочка добре компенсуються з боку інших структур ЦНС. Однак поступове руйнування мозочка внаслідок будь-якого патологічного процесу супроводжується сильним головним болем і запамороченнями, потім порушується стояння і ходіння (атаксія). Деформована атаксична хода нагадує ходу п'яного, хворий широко розставляє ноги, ходить зигзагами, заточується, його "кидає" в обидва боки, іноді він падає навзнак. При пальценосовій пробі хворий лише за третім разом влучає в ціль. Це зумовлено розвитком двох симптомів: асинергії, розладнання програми цілеспрямованих рухів, і дисметрії, втрати співрозмірності рухів та їх чіткості.

Розрізняють також інші симптоми порушення функції мозочка у людини. Так, атонія виявляється значним ослабленням м'язового тонусу, який супроводжується симптомом астенії — швидкою стомлюваністю і внаслідок цього зниженням сили м'язових скорочень. Іноді такий хворий неспроможний встати з місця. Астазія (інтенційне дрижання) — це наявність переривчастих рухів через брак корегувального впливу мозочка.

Адіадохокінез — уповільнення реакції під час зміни одного типу руху на інший. При цьому хворі не можуть здійснювати швидку послідовність рухів, наприклад швидке згинання і розгинання пальців рук, оскільки внаслідок ураження мозочка не вмикаються антагоністичні м'язи при згашенні інерції в кінці руху та на його початку — для подовження інерції спокою. У випадках ушкодження клаптико-вузликової частки мозочка виникає дезеквілібрація — порушення рівноваги тіла.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 627 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)