АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОСНОВНІ ЯДРА І СТРУКТУРИ

Прочитайте:
  1. V. Основні етапи заняття
  2. V. Створення умов для безперешкодного доступу інвалідів до соціальної інфраструктури
  3. Будова і основні функції спинного мозку.
  4. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?
  5. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування.
  6. Вирішите кілька завдань-моделей, використовуючи граф логічної структури теми
  7. Вкажіть які основні види тканин не зустрічаються у людини.
  8. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.
  9. Волокнисті структури сполучної тканини
  10. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу

Основні (підкіркові, базальні) ядра — це сукупність структур і ядер, розміщених у білій речовині півкуль великого мозку.

Однією з таких структур є смугасте тіло. У смугастому тілі розрізняють бліду кулю, хвостате ядро, лушпину й огорожу. Лушпину (шкаралупу), бічну і присередню бліді кулі об'єднують під назвою сочевицеподібного ядра, а хвостате ядро і лушпина, як еволюційно молодші й подібні за своїм походженням, нейронною будовою та нейро-хімічним складом структури смугастого тіла, утворюють нове смугасте тіло (неостріатум).

Неостріатум пов'язаний з регуляцією рухової функції. Таке уявлення склалося історично на підставі клінічних спостережень і патоморфологічного аналізу після смерті хворих з руховими розладами, які виникали внаслідок локальних уражень лушпини і хвостатого ядра. Ці рухові розлади найчастіше виявляються у вигляді надмірних рухів — гіперкінезів.

Бліда куля — більш давній, ніж неостріатум, утвір. Вона є анатомічною ланкою, за допомогою якої здійснюється фізіологічний зв'язок неостріатуму з таламусом і корою великого мозку, з одного боку, і зі структурами мозку, розміщеними нижче, з іншого.

Огорожа. Між лушпиною і корою острівця знаходиться пластинка сірої речовини — огорожа, яка філогенетично є наймолодшим утвором серед основних ядер. Огорожа має зв'язки з усіма полями кори і значною кількістю підкіркових структур великого мозку. Вона бере участь у регуляції рухових і вегетативних функцій, емоцій, сну. Огорожу також вважають важливим асоціативним центром, який пов'язаний з виникненням орієнтовного рефлексу на різні подразники, сексуальною поведінкою і входить до загальної гальмівної системи мозку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 450 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)