АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАДНІЙ МОЗОК

Прочитайте:
  1. A. Задній верхній зубчастий
  2. E. - Задній відділ середньої лобової звивини в лівій півкулі.
  3. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  4. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  5. В. М”яз, що піднімає задній прохід, зовнішній стискач заднього проходу
  6. Г) Проміжний мозок
  7. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  8. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  9. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  10. Д) Кінцевий мозок

Задній мозок представлений двома філогенетично і функціонально пов'язаними структурами — мостом і мозочком.

Міст (вароліїв). Саме через міст проходять кірково-мозочкові шляхи.

Рефлекси заднього мозку. У задньому мозку замикаються дуги багатьох вегетативних і соматичних рефлексів. Його функції найтісніше пов'язані з функцією присінкового апарату.

До вегетативних належать рефлекси, що регулюють за допомогою парасимпатичних ядер лицевого і язикоглоткового нервів функцію слинних залоз. Крім того, ядра моста беруть участь у регуляції сльозо-і потовиділення, координації актів жування і ковтання, кліпання очима тощо. Парасимпатичне ядро блукаючого нерва входить до системи рефлекторної регуляції дихання і кровообігу.

Соматичні рефлекси заднього мозку поділяють на ланцюгові й тонічні.

Тонічні, або постуральні (фр. posture — положення тіла, поза), (статичні) рефлекси — це група рефлексів, що спрямовані на підтримання певного положення тіла (пози) чи його частини у просторі.

Присінкові (вестибулярні) рефлекси поділяють на статичні і статокінетичні. Статичні рефлекси пов'язані переважно зі збудженням рецепторів перетинчастого лабіринту присінка і забезпечують підтримання пози й рівноваги тіла при змінах його положення у просторі — рефлекси пози, рефлекси випрямлення. Статокінетичні рефлекси спрямовані на підтримання пози у разі зміни швидкості руху.

До статокінетичних рефлексів належать також рефлекси ліфта: при підійманні в ліфті з прискоренням кінцівки розгинаються, а при опусканні — згинаються.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 475 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)