АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРОМІЖНИЙ МОЗОК. До проміжного мозку входять епіталамус, метаталамус, таламус, гіпоталамус і III шлуночок.

Прочитайте:
  1. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  2. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  3. Г) Проміжний мозок
  4. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  5. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  6. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  7. Д) Кінцевий мозок
  8. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  9. ДОВГАСТИЙ МОЗОК
  10. Довгастий мозок

До проміжного мозку входять епіталамус, метаталамус, таламус, гіпоталамус і III шлуночок.

Епіталамус містить шишкоподібну залозу (епіфіз), що є залозою внутрішньої секреції.

Метаталамус є підкірковим центром слуху, та одним із підкіркових центрів зору.

Таламус (згір'я, зоровий горб) — це скупчення сірої речовини, що займає основну масу проміжного мозку. У таламусі налічують близько 40 різноманітних ядер, об'єднаних у цілісний мор-фофункціональний комплекс, який складним чином взаємодіє з корою великого мозку, основними ядрами, структурами лімбічної системи. Через ці ядра проходить уся чутлива інформація, за винятком імпульсів від нюхових рецепторів.

Отже, таламус є осередком, в якому сходяться майже всі сигнали від зовнішнього світу і, видозмінюючись тут, прямують до підкіркових і кіркових центрів.

Гіпоталамус. У гіпоталамусі виділяють кілька десятків ядер, які топографічно поділяють на п'ять груп: передзорова, передня, середня, зовнішня і задня.

Так, передзорові й передні ядра утворюють гіпофізотропну ділянку, нейрони якої продукують рилізинг-гормони (ліберини і статини), що регулюють функцію адено-гіпофіза, а через механізм нейросекреції - нейрогіпофіза. Там також знаходяться нейрони, які реагують на температуру тіла, — центральні терморецептори.

Середня група ядер містить нейрони-датчики, що реагують на зміни внутрішнього середовища організму (водно-електролітний склад плазми крові, вміст гормонів у крові тощо). Присередня зона гіпоталамуса, де міститься центр насичення, регулює активність травної системи і харчову поведінку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 468 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)