АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клініка. Майже в 25% випадків захворювання дебютує у вигляді раптової смерті (Heit J.A., 2006)

Прочитайте:
  1. Клініка
  2. Клініка
  3. Клініка
  4. Клініка
  5. Клініка
  6. Клініка
  7. Клініка
  8. Клініка
  9. Клініка
  10. Клініка

Майже в 25% випадків захворювання дебютує у вигляді раптової смерті (Heit J.A., 2006). Найчастіше ТЕЛА проявляється гострою задишкою, рідше зустрічаются інші симптоми (табл. 1).

 

Таблиця 1

Частота клінічних і фізикальних проявів ТЕЛА

(Stein PD, et al., 1991; Miniati M., et al., 1999)

Клініка Фізикальні дані
задишка 80% тахіпное 70%
плевральні болі 52% хрипи 51%
кашель 20% тахікардія 26%
Втрата свідомості 19% акцент ІІ 23%
Загрудинні болі 12% ціаноз 11%

 

При виникненні раптової задишки, не залежної від положення тіла, з артеріальною гіпотензією, в першу чергу слід подумати про ТЕЛА, особливо у пацієнтів з підвищеним ризиком тромбоемболій в анамнезі.

Задишка переважає в клінічній картині і характеризується слідуючими ознаками:

· Має інспіратор ний характер;

· не полегшується сидячи, якщо немає супутньої серцевої недостатності;

· немає дистанційних хрипів, якщо немає бронхообструктивного захворювання, аускультативно можливі сухі хрипи;

· допоміжні м'язи не беруть участь в диханні.

Артеріальна гіпотонія розвивається з перших хвилин ТЕЛА і супроводжується різким підвищенням венозного тиску (набухання шийних вен, сильний струмінь крові при пункції вен, набряклість обличчя, гостра гепатомегалія). Масивна ТЕЛА з високим ризиком смерті характеризується шоком або артеріальною гіпотензією, яка визначається як систолічний АТ<90 мм рт. ст. або зниження на ≥ 40 мм рт. ст. за> 15 хв.

Біль у грудній клітині може мати різний характер, в тому числі:

ангінозоподібний: має невизначений характер, локалізується за верхньою або середньою третиною грудини, нітрогліцерин може погіршити стан;

плевральний: колючий, з'являється і посилюється при вдиху, кашлі або зміні положення тіла, може супроводжуватися шумом тертя плеври і болючістю (больовими відчуттями) при пальпації міжреберних проміжків, що свідчить про розвиток інфаркту легені. Останній розвивається частіше на 2-7 добу захворювання при емболії дистальних гілок легеневої артерії.

Кашель з'являється у першу добу захворювання. Кашель спочатку кашель сухий, а потім із невеликою кількістю слизової мокроти. У 10-30% хворих, зазвичай на 5-7 добу захворювання, мокрота забарвлюється кров'ю. Кровохаркання не переходить в кровотечу і не є протипоказанням для протитромботичної терапії.

Ціаноз обличчя, верхньої половини тулуба майже завжди вказує на
масивну ТЕЛА.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 468 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)