АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спостереження за хворими __________з гемобластозами і догляд за ними

Прочитайте:
  1. A) Нарушение конструктивной деятельности у больных с поражением лобных долей мозга
  2. A) продажа одной и той же продукции по разным ценам различным покупателям
  3. A. Висічення проривної виразки, пілоропластика, СПВ.
  4. A. Задній верхній зубчастий
  5. A. Клинически значимая протеинурия
  6. A. Кров не сумісна за групою
  7. A. Понятие коматозного состояния
  8. Anamnesis morbid (История заболевания).
  9. B тексте содержатся орфографические ошибки. Выпишите предложения с ошибками и исправьте их. Переведите текст на русский язык.
  10. b) и с) Происхождение эксогамии и ее отношение к тотемизму

Гемобластози — це новоутворення кровотворної тка­нини. Гемобластози, при яких кістковий мозок повсюди заселяєть­ся пухлинними клітинами, носить назву лейкозів. У тих випадках, коли наявні позакістковомозкові розростання пухлинних клітин, прийнято говорить про гематосаркоми. Найбільш поширеним за­хворюванням із групи гематосарком є лімфогранулематоз, при якому спостерігається пухлинне ушкодження лімфовузлів, селезін­ки та інших органів.

В останні роки спостерігається значне зростання захворювань ге­мобластозами. Нерідко гемобластози виникають у дітей і осіб юна­цького віку. Факторами, які сприяють виникненню гемобластозів, можуть бути генетичні зміни, зокрема ушкодження хромосом, віру­си, дія ряду хімічних речовин (наприклад, бензолу) та йонізуваль-на радіація. Як і інші пухлини, гемобластози можуть бути добро­якісними і злоякісними. За перебігом лейкози можуть бути гострими і хронічними.

Нині досягнуті великі успіхи в лікуванні гемобластозів. Зараз уже цілком реальною стає можливість видужування хворих з лімфо­гранулематозом, деякими формами лейкозів. Із введенням нових ци-тостатичних препаратів і програм їхнього застосування значно подов­жується термін ремісії і життя хворих. У той час тяжкий перебіг ге­мобластозів із схильністю до розвитку різних ускладнень пред'являє великі вимоги до організації догляду за такими пацієнтами.

У хворих з гемобластозами часто спостерігається гарячка. Вона може бути субфебрильною (при хронічних лейкозах), але нерідко перебігає за гектичним типом, з великими розмахами температури, ознобами і проливними потовиділеннями. Такі хворі потребують від­повідного догляду як у період наростання температури, так і при її падінні. Велике значення має регулярна термометрія і систематичне ведення температурного листка. Деякі типи гарячки кривої (напри­клад, хвилеподібний тип гарячки при лімфогранулематозі) відігра­ють значну діагностичну роль.

СПОСТЕР ЕЖЕННЯ ЗА ХВОРИМИ З ЗАХВОРЮВАННЯМИ КРОВІ ТА КРОВОТВОРНИХ ОРГАНІВ 309

Потрібно знати, що у хворих із гемобластозами, особливо у тих, які отримують високі дози цитостатичних препаратів, часто зни­жується опір організму до інфекції, тобто виникає так званий вто­ринний імунодефіцит. Пацієнти стають чутливими до дії різноманіт­них мікроорганізмів, серед них легко поширюються внутрішньо лі­карняні інфекції, які іноді перебігають блискавично і закінчуються летально. Тому хворих з гемобластозами краще розміщувати в одно-, двомісцеві палати, які, крім вологого дворазового прибирання і про­вітрювання бажано регулярно кварцувать.

Великої уваги потребує догляд за шкірними покривами. У зв'язку з невпинним тривалим шкірним свербежем (при хронічному лейкозі, лімфогранулематозі) на шкірних покривах можуть виникнути роз­чісування і тріщини, приєднатися вторинні гноячкові ушкодження шкіри. Оскільки часто хворі вимушені тривалий час дотримуватись суворого ліжкового режиму, необхідно своєчасно застосовувати весь комплекс заходів для профілактики пролежнів. Розвиткові пролежнів нерідко сприяє прогресивне виснаження хворих з гемобластозами.

У хворих з гемобластозами часто спостерігається кровоточивість ясен, розхитування і випадання зубів, що обумовлює необхідність ре­тельного догляду за ротовою порожниною.

Необхідно здійснювати також ретельний контроль за станом ди­хальної системи, оскільки у хворих із гемобластозами часто вини­кають бронхіти і пневмонії. У таких пацієнтів, крім того, нерідко спостерігаються ушкодження серцево-судинної системи, що прояв­ляється тахікардією, різними порушеннями серцевого ритму, ар­теріальною гіпотензією (у хворих з еритремією, навпаки, артеріальна гіпертензія), які можуть призвести до тяжкої серцевої недостатності. Тому при спостереженні за хворими з лейкозами необхідно здійсню­вати постійний контроль за рівнем артеріального тиску, частотою ди­хання, пульсу, динамікою набряків.

Хворі з лейкозами характеризуються схильністю до підви­щеної кровоточивості. У них можуть іноді виникати тяжкі шлунково-кишкові кровотечі, які часом закінчуються летально. Ре­тельне спостереження за пацієнтами дозволяє своєчасно розпізнати вказані ускладнення.

Оскільки у хворих часто спостерігається падіння маси тіла, не­обхідно, щоб призначена дієта була повноцінною, збалансованою, висококалорійною, легкозасвоюваною, вітамінізованою. Ураховую­чи, що у хворих зазвичай знижений апетит, споживання їжі повинне бути частим, невеликими порціями, їжа повинна бути смачно приго­товленою.

Ретельне виконання всіх заходів щодо спостереження і догляду за хворими з гемобластозами дозволяє значно покращити результати лікування таких пацієнтів.


XVI

__________ Контрольні запитання

1. Що вивчає гематологія?

2. Що таке анемія?

3. Що таке гемобластози?

4. Чим обумовлена постгеморагічна анемія?

5. Які стани призводять до розвитку постгеморагічних анемій?

6. Які лабораторні та інструментальні дослідження проводять з метою виявлення кровотечі?

7. Чим обумовлена В12-дефіцитна анемія?

8. Що є основною причиною розвитку В12-дефіцитної анемії?

9. Який процес порушується в організмі при дефіциті вітаміну В12?

10. Чому важливо доглядати за шкірою у хворих з анеміями?

11. Чому треба ретельно доглядати за ротовою порожниною у хворих з анемією?

12. Чому потрібно регулярно вимірювати температуру тіла у хворих з В12-дефіцитною анемією?

13. Чому треба виявляти велику обережність у застосуванні грілки та ін­ших теплових процедур у хворих із В12-дефіцитною анемією?

14. Чому необхідно приділяти особливу увагу спостереженню за станом серцево-судинної системи у хворих з анеміями?

15. Чому так важливо добре знати клінічні прояви кровотеч у хворих з анеміями?

16. Як правильно організувати харчування хворих з анеміями?

17. Із яких продуктів краще всього засвоюється залізо?

18. Дайте визначення терміна "гемобластоз".

19. Яке захворювання є найбільш поширеним серед гемобластозів?

20. Які чинники сприяють виникненню гемобластозів?

21. Які види гарячки часто спостерігаються при гемобластозах?

22. Чому у хворих з гемобластозами часто знижується опір до інфекції?

23. До чого може призвести зниження опору організму хворих з гемо­бластозами до інфекції?

24. Яке ускладнення може розвинутись при недостатньому догляді за шкірою у хворих з гемобластозами?

25. Що обумовлює необхідність ретельного догляду за ротовою порожни­ною у хворих з лейкозами?

26. Чому потрібно здійснювати ретельний контроль за станом дихаль­ної системи у хворих з гемобластозами?

27. Як необхідно здійснювати постійний контроль за станом серцево-су­динної системи у хворих з гемобластозами?

28. Охарактеризуйте дієту для хворих з гемобластозами.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 741 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)