АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спостереження за хворими з захворюваннями __________щитоподібної залози і догляд за ними

Прочитайте:
  1. E. - Прищитоподібної залози.
  2. I. Спостереження за перебігом нормальної вагітності
  3. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  4. Б) догляд за шкірою.
  5. Використання міхура із льодом, газовивідної трубки, грілки під час догляду за хворими.
  6. Гістологічна класифікація пухлин щитовидної залози (ВОЗ, 1974)
  7. Д0ГЛЯД ЗА ТЯЖКОХВОРИМИ І ХВОРИМИ, ЯКІ ВМИРАЮТЬ. РЕАНІМАЦІЙНІ ЗАХОДИ 325
  8. Деонтологія догляду
  9. Диспансерне спостереження
  10. ДИСПАНСЕРНЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

Щитоподібна залоза — це найбільший орган ендокрин­ної системи людини. Гормони, які вона виробляє, — трийодтиронін (Т3), тироксин (Т4), кальцитонін відіграють велику роль у регуляції

СП ОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ХВОРИМИ З ЗАХВОРЮВАННЯМИ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ 315

різноманітних процесів в організмі (перш за все окисних), вплива­ють також на функції інших систем організму.

Різноманітні захворювання щитоподібної залози (дифузний ток­сичний зоб, ендемічний зоб, гіпотиреоз, пухлини та ін.) зустріча­ються достатньо часто. Захворювання щитоподібної залози нерідко перебігають тяжко, обумовлюючи, крім специфічного лікування, необхідність проведення різних заходів догляду. Часто при захво­рюваннях щитоподібної залози страждає нервово-психічний стан хворих. Так, пацієнти з дифузним токсичним зобом (захворювання, яке перебігає з підвищенням функції щитоподібної залози) бувають дратівливими, запальними, метушливими, легко збуджувальними. Пацієнти із пониженням функції щитоподібної залози (гіпотиреоз), навпаки, зазвичай стають в'ялими, апатичними, сонливими, втрача­ють інтерес до всього. У зв'язку з цим від медичного персоналу, який здійснює догляд за такими хворими, особливо потрібне спокійне, рів­не, терпеливе ставлення до пацієнтів.

Внаслідок порушення обміну речовин у пацієнтів із захворювання­ми щитоподібної залози нерідко спостерігається зміна маси тіла. При дифузному токсичному зобі часто спостерігається прогресивне схуд­нення. При гіпотиреозі, навпаки, збільшується відкладання підшкір-ножирового шару. Регулярне визначення маси тіла дозволяє робити висновок про динаміку маси тіла, що у свою чергу нерідко відображає тяжкість захворювання і ефективність проведеного лікування.

Унаслідок порушення обміну речовин, яке супроводжується підвищенням або, навпаки, зниженням основного обміну, у пацієн­тів із захворюваннями щитоподібної залози змінюється температура тіла: вона стає підвищеною у хворих з дифузним токсичним зобом і зниженою у пацієнтів з гіпотиреозом. Оскільки температура тіла при цих захворюваннях нерідко відображає тяжкість їх перебігу, термо­метрію доцільно здійснювати декілька разів на день. У зв'язку з тим що у хворих з дифузним токсичним зобом спостерігається відчуття жару, підвищена пітливість, звичка легко одягатись, необхідно, з од­ного боку, слідкувати за температурою навколишнього середовища, не допускаючи перегрівання хворих, а, з другого — оберігати пацієн­тів від протягів, які здатні призвести до простудних захворювань.

При догляді за хворими з гіпотиреозом, які част,о мерзнуть, нав­паки, треба стежити за тим, щоб температура навколишнього сере­довища не була надто низькою. З метою зігрівання у постіль часто кладуть грілку.

Необхідно ретельно доглядати за шкірними покривами у хворих з гіпотиреозом. Шкіра у таких пацієнтів стає грубою, потовщеною, легко лущиться, що вимагає застосування пом'якшувальних і жи­вильних кремів.


316 _____________________________ XVI1

У хворих з дифузним токсичним зобом спостерігаються різні очні симптоми: розширення очної щілини, блиск очей, витрішкуватість та ін. Прогресивна витрішкуватість у ряді випадків може призвести до патологічних змін кон'юнктиви і рогівки, що потребує регуляр­ного промивання кон'юнктивального мішка розчином фурациліну 1:5000, закрапування крапель і закладання очної мазі за призначен­ням окуліста.

При захворюваннях щитоподібної залози нерідко страждає серцево-судинна система. У хворих з дифузним токсичним зобом час­то відзначається тахікардія, артеріальна гіпертензія, різні порушен­ня ритму, іноді розвиток симптомів серцевої недостатності. У хворих з гіпотиреозом, навпаки, спостерігають зниження артеріального тис­ку і брадикардію. Тому при догляді за пацієнтами із захворювання­ми щитоподібної залози необхідно регулярно стежити за частотою пульсу, вимірювати артеріальний тиск, фіксуючи виявлені зміни.

Лікування хворих дифузним токсичним зобом полягає в призна-; ченні дієти з підвищеним вмістом білків і вітамінів, застосуванні антитиреоїдних засобів: мерказолілу, препаратів йоду та ін. Хворі з ] гіпотиреозом потребують замісно терапії, систематичного вживання і тиреоїдних препаратів (тиреоїдин, левотироксин та ін.).

Серйозним ускладненням дифузного токсичного зоба є тирео-токсичний криз, який може бути спровокований психічною трав-1 мою, оперативним втручанням, зниженням дози або відміною анти- і тиреоїдних препаратів. При тиреотоксичному кризі відзначається 1 різке психічне збудження хворих, підвищення температури тіла до 1 39—41 °С, прискорення пульсу до 150—200 за 1 хв, іноді розвиваєть- 1 ся миготлива аритмія, біль у животі, нудота, пронос. Прогресування І тиреотоксичного кризу може призвести до знепритомнення, розвит- І ку гострої серцево-судинної недостатності. При появі ознак тирео- І токсичного кризу застосовують кортикостероїдні засоби, мерказо- і ліл, препарати йоду, серцеві глікозиди. 1


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 629 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)