АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Еналаприл.

Еналаприл належить до інгібіторів ангіотензин-перетворюючого ферменту (АПФ), які перешкоджають утворенню сильного вазоконстриктору ангіотензину ІІ з ангіотензину І. Частково ефект цих препаратів також обумовлений вазодилатуючим ефектом брадикініну, рівень якого підвищується в результаті блокади АПФ.

Призначення інгібіторів АПФ пацієнтам з артеріальною гіпертензією призводить до зниження загального периферичного опору практично без впливу на ЧСС, величину серцевого викиду та тиск заклинювання легеневої артерії.

Еналаприл використовують в дозі 1,25 мг (в/в введення протягом 5 хвилин) кожні 6 годин. Зважаючи на фармакокінетичні характеристики еналаприл тільки умовно можна віднести до препаратів для лікування ускладнених ГК. Він характеризується тривалим часом до початку (15-30 хвилин) і піку (до 4 годин) гіпотензивного ефекту та значною тривалістю дії (12-24 години), що з одного боку не дозволяє у стислий термін досягнути бажаного ефекту, з іншого, ускладнює ведення хворих при розвитку гіпотензії. Більший гіпотензивний ефект еналаприлу спостерігається у пацієнтів з високим рівнем ангіотензину ІІ та підвищеною активністю реніну в плазмі крові.

Саме ця категорія хворих потребує ретельного моніторування АТ для попередження гіпотензії. Максимальна доза еналаприлу 5 мг в/в кожні 6 годин. Початкова доза еналаприлу у пацієнтів, які приймають діуретики, та у пацієнтів з порушенням функції нирок (кліренс креатиніну ≤30 мл/хв.) повинна бути знижена до 0,625 мг. При недостатній ефективності вводять повторно 0,625 мг еналаприлу через 1 годину і потім 1,25 мг кожні 6 годин.

Еналаприл використовують як правило як препарат другого ряду у пацієнтів з декомпенсованою серцевою недостатністю та у хворих з неврологічними гіпертензивними станами, а також у пацієнтів з неускладненими ГК.

Внутрішньовенне введення еналаприлу не рекомендоване у пацієнтів з гострим ІМ та білатеральним стенозом сонних артерій. Інгибітори АПФ протипоказані при вагітності, тому не використовуються для лікування еклампсії та преекламсії.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 412 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)