АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Суспензійні культури клітин

Прочитайте:
  1. Будова і життєві функції клітини
  2. Будова і життєві функції клітини
  3. Будова клітини
  4. Будова клітини людини.1
  5. Будова нервової клітини.
  6. Взаємодія вірусів із клітинами
  7. Виберіть із перерахованого, що в клітині являється бар’єром, що визначає, які речовини можуть виходити із клітини, або проникати в неї?
  8. Виберіть із перерахованого, які власні клітини пухкої волокнистої сполучної утворюються із лімфоцитів і виробляють антитіла?
  9. Вікові особливості етапів розвиткустатевих клітин чоловіка та жінки.
  10. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.

Метод культивування клітин у суспензії широко ввійшов у вірусологічну практику у зв’язку з його перспективністю при накопиченні великої кількості клітин. Цей метод затвердив себе у виробництві ферментів та інших продуктів життєдіяльності бактеріальних клітин, проте адаптація клітин ссавців до суспензійних умов має певні труднощі, так як клітини тварин у порівнянні з бактеріальними більш чутливі до фізичних факторів, легше осаджуються, досить вимогливі до складу поживних середовищ і повільніше розмножуються.

Розповсюдженню методу суспензійного культивування сприяло введення ферментативного диспергування тканин тварин і особливо виведення постійних клітинних ліній, які виявилися здатними до необмежено тривалого пасування у суспензійному стані.

Переваги методу культивування клітин у суспензіях:

- висока однорідність суспензій;

- можливість підтримання клітин у логарифмічній фазі росту;

- перспективи математичного моделювання процесів клітинного росту в залежності від впливу факторів зовнішнього середовища;

- зручність багатократного дослідження фізіологічного стану культури клітин у суспензії;

- висока економічність методу.

У зв’язку з цим великого значення набули дослідження штамів клітин, які здатні до тривалого розмноження в суспензійних умовах культивування. Так, були адаптовані багато постійних культур клітин до розмноження в цих умовах (ВНК-21, Hep-2 та ін.). Крім того, потрібно зазначити, що кровотворні клітини краще ростуть у суспензійній культурі.

Запропоновано декілька підходів, які дозволяють культивувати клітини у стані завису: batch-культури (розмноження в суспензії забезпечується безперервним перемішуванням завису в умовах постійності середовища), проточні системи (хемостати, турбідостати), застосування мікроносіїв (сефадекс, силікагель, цитолар та ін.). Культивування на мікроносіях в наш час є досить популярним методом, оскільки дозволяє вирощувати залежні від прикріплення до твердого субстрату клітини (первинні, субкультури, диплоїдні) в умовах суспензії.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 691 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)