АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Титрування вірусів у одношарових культурах клітин

Прочитайте:
  1. Будова і життєві функції клітини
  2. Будова і життєві функції клітини
  3. Будова клітини
  4. Будова клітини людини.1
  5. Будова нервової клітини.
  6. Взаємодія вірусів із клітинами
  7. Виберіть із перерахованого, що в клітині являється бар’єром, що визначає, які речовини можуть виходити із клітини, або проникати в неї?
  8. Виберіть із перерахованого, які власні клітини пухкої волокнистої сполучної утворюються із лімфоцитів і виробляють антитіла?
  9. Використання курячих ембріонів різного віку для культивування вірусів
  10. Вікові особливості етапів розвиткустатевих клітин чоловіка та жінки.

 

У лабораторних роботах з вірусами, біофабричному виробництві та у медичній і ветеринарній практиці постійно виникає необхідність визначення кількості вірусів у тому чи іншому матеріалі. Без такого визначення неможливе контрольоване експериментальне ураження вірусами лабораторних тварин, виробництво живих та інактивованих противірусних вакцин та діагностичних препаратів, оцінка активності живих противірусних вакцин, отримання імунних сироваток та багато інших завдань.

Кількість вірусу в будь-якому матеріалі визначають за титром вірусу в цьому матеріалі. Під титром вірусу розуміють вираження його концентрації у матеріалі. Титр вірусу – це кількість вірусу, яка міститься в одиниці об’єму матеріалу.

Титрування вірусів та антитіл до них в одношарових культурах клітин проводиться наступними методами: за ЦПД, методом кольорової реакції (відбувається зміна забарвлення у жовтий колір середовища під впливом продуктів метаболізму неуражених клітин, в той час як у тканинній рідині заражених вірусами клітин зберігається вихідний колір середовища - червоний), методом бляшок (рис.15 (кольорова вклейка)), у реакції гемадсорбції (рис.16 (кольорова вклейка)). Оскільки кількість вірусу неможливо виразити у звичайних одиницях об’єму, маси та ін., застосовують вимір одиниць дії чи одиниць активності (інфекційні, гемаглютинуючі, бляшкоутворюючі одиниці). У випадку прояву інфекційної активності вірусу у вигляді утворення бляшок кількість вірусу може бути виміряна у бляшкоутворюючих одиницях (БУО). 1 БУО – те найбільше розведення вірусу, яке в культурі клітин здатне утворити 1 бляшку.

Для визначення титру вірусу в БУО декілька культур клітин у матрасах заражують точно відміряними однаковими об’ємами дослідного вірусвмісного матеріалу. Потім вираховують, скільки бляшок утворилося в кожному з них і розраховують середнє арифметичне цієї кількості. Воно дорівнює кількості БУО, яке міститься в дозі вірусмісного матеріалу, що вносили в культуру.

 

T = n/(V x a),

 

де n – середнє арифметичне кількості бляшок на один матрас; V – об’єм вірусвмісного матеріалу, який вносили в культуру; a - розведення вірусвмісного матеріалу, яке використовували для зараження.

Цей приклад титрування вірусу – спрощений, оскільки він не враховує випадків високої концентрації вірусу в матеріалі, при якій бляшки в культурі клітин можуть зливатися між собою і їх буде важко порахувати. Вважається, що підрахуванню піддаються бляшки, якщо їх кількість не перевищує 50 на матрас. Тому готують декілька розведень досліджуваного матеріалу (звичайно з коефіцієнтом 10) і кожним розведенням в однакових дозах заражують рівні групи культур клітин. Після цього розраховують середнє арифметичне кількості бляшок для кожного розведення, відкидаючи ті, де підрахунок виявився неможливим. Титр вірусу тоді розраховують за формулою

 

T = (n1 + n2 + n3 +… + nn) / (V x (a1 + a2 + a3 + … + an),

 

де n – середнє арифметичне кількості бляшок на один матрас; V – об’єм вірусвмісного матеріалу, який вносили в культуру; a - розведення вірусвмісного матеріалу, яке використовували для зараження.

Титрування вірусу в пробірочних культурах передбачає визначення 50% інфекційної дії (за одиницю кількості вірусу приймається така його доза, яка здатна викликати ефект у 50 % заражених тест-об’єктів, ЕД50). Прикладом ЕД50 може бути ЦПД50 ( доза вірусу, яка викликає появу цитопатичного ефекту у 50 % заражених клітин в культурі).

Розрахунок дози (розведення) вірусу, яке дає 50%-ий ефект, може бути проведений таким чином:

а) за Рідом та Менчем

 

lg ЕД50 = lg B – [(b - 50)/ (b - a)] x lg d,

 

де ЕД50- розведення вірусу, що розраховується; В – розведення, яке дає ефект більше 50 %; b – відсоток, який відповідає розведенню В; а – відсоток, який відповідає розведенню, що дає ефект менше 50 %; d – коефіцієнт розведення.

b) за Кербером

 

lg ЕД50 = lg D + lgd/2 – lgd Σ (r/n),

 

де D – найбільше розведення вірусу, яке ще дає 100% - ий ефект; d – коефіцієнт розведення; Σ (r/n) – сума відношень позитивно реагуючих тест-об’єктів до заражених для усіх розведень, що дають ефект від 0 до 100%; r – кількість позитивно реагуючих тест-об’єктів на кожне розведення; n – кількість заражених тест-об’єктів на кожне розведення.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 599 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)