АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Практична робота: Титрування фагу методом агарових шарів

Прочитайте:
  1. В настоящее время при хронических гепатитах В и С наиболее эффективным методом лечения является применение иммунотерапии, которая проводится в течении 6-12 месяцев.
  2. в орграфі методом Дейкстри.
  3. Визначення активності фактору ХІІІ (за методом В. П. Балуди та співавт.)
  4. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.
  5. Визначення часу згортання крові (за методом Lee, White)
  6. Винни-Пух пользовался инсулинопонижающим методом
  7. Выхаживание недоношенных детей методом «кенгуру»
  8. Зрительный тракт и зрительные центры. Исследование поля зрения контрольным методом. Рецепт на очки при миопии.
  9. Исследование глазного яблока методом фокального освещения
  10. Исследуются методом осмотра и пальпации.

 

Досить точним методом оцінки активності бактеріофагу є визначення кількості інфекційно-активних одиниць бактеріофагу в одиниці об’єму (титр бактеріофагу). Для цієї мети, як правило, користуються методом агарових шарів, запропонаваним Граціа (1936 р.). Суть методу полягає у тому, що культуру індикаторних бактерій в “м’якому” (0.7%) агарі при 46ОС заражають фагом у відповідному розведенні. Цю суміш виливають на поверхню захоловшого 1.4% поживного агару, дають захолонути верхньому шару агару і ставлять на інкубацію в термостат. На протязі 6-12 годин бактерії розмножуються всередині м’якого шару агару. Низька концентрація верхнього шару сприяє дифузії фагових частинок. В результаті фагові частинки заражають бактеріальні клітини, які знаходяться по сусідству з ними, розмножуються та лізують їх. Фагове потомство інфікує надалі сусідні бактерії, які, в свою чергу, піддаються лізису в результаті появи другого покоління фагу, і так далі. В результаті на бактеріальному газоні утворюються прозорі зони відсутності росту бактерій - негативні колонії або бляшки. Утворення кожної бляшки викликається однією частинкою бактеріофагу. Отже, число негативних колоній може слугувати кількісним показником вмісту інфекційних фагових частинок в досліджуваному розчині.

 

Рис.3.9. Техніка виконання досліду за методом агарових шарів.

 

 

Завдання: опанувати методику титрування бактеріофагів методом подвійних агарових шарів, визначити титр бактеріофагу Т4.

Матеріальне забезпечення: Пробірки з ватно-марлевими пробками, чашки Петрі, штатив, груші та піпетки (самплери та носики), маркери, поживне середовище (LB), агаризоване середовище (0,7% та 1,4%) нічна бактеріальна культура, бактеріофаг, термостат, водяна баня.

Хід роботи:

1. 1,4% агар заливають в чашки Петрі по 2,5-3,0 мл, підсушують (Рис. 3.9).

2. Досліджуваний фаг титрують методом 10-кратних розведень (як і в методі Аппельмана). Контроль (пробірка №8) ставлять на ріст бактеріальної культури, №9 - на стерильність фагу та середовища.

3. В пробірку наливають 2,5 мл розплавленого 0,7%-ного агару та охолоджують до 450С, потім додають 1мл бактеріофагу в певному розведенні і 0,2 мл бактеріальної культури. Вміст пробірки ретельно перемішують та виливають в чашки Петрі на нижній агар. Нумерація чашок Петрі з нижнім і пробірок з верхнім агаром відповідає нумерації розведень фага. Ті ж самі висіви проводять із контрольних пробірок, які позначають як контролі на ріст бактерій (№8) та стерильність фагу (№9).

4. Після того, як верхній шар захолов, чашки Петрі ставлять на інкубацію (в термостат на 18-20 годин при 37оС). Для статистичної достовірності кожен дослід проводять в трьох повторностях.

 

Облік результатів титрування показує, що при великій концентрації фагу (перші 4 чашки) спостерігається суцільний лізис культур - чашки прозорі. В тих розведеннях фагу, де спостерігається зменшення кількості фагу, з‘являються окремі ізольовані негативні колонії, які можна підрахувати. Кількість негативних колоній знаходиться в оберненій залежності від розведення фагу. Щоб вирахувати кількість фагових часток в 1 мл фаголізату, користуються формулою:

n = y ´ x,

де: n - кількість фагових часток; y - кількість негативних колоній фага на ч. Петрі; x - розведення фагу.

Наприклад, якщо в ч. Петрі №7 (розведення фагу 107) утворилося 15 негативних колоній, то титр даного фагу буде дорівнювати кількості негативних колоній, помноженій на розведення фагу, тобто 15 × 107 або 1,5 × 108 ф/мл.

 

Методичні рекомендації:

Найголовнійша вимога при роботі з бактеріями – це стерильність роботи. Всі операції слід виконувати біля полум’я пальника або в стерильному боксі. Лабораторний посуд, інстументарій та поживні середовища попередньо стерилізуються в автоклаві. До початку роботи необхідно обробити робоче місце ультрафілетом та спиртом. Роботу бажано проводити в гумових рукавичках, оскільки E.coli є умовно патогенною бактерією.

При розведенні бактеріофагу необхідно кожного разу брати нову піпетку (носик для самплера). Після додавання фагу в верхній агар слід ретельно перемішати вміст пробірки та обережно вилити на поверхню нижнього застигшого та підсушеного агару. Після того, як верхній агар застигає, чашки Петрі ставлять у термостат. Оскільки на кришках чашок збирається конденсат, який при зкапуванні на бактеріальний газон може зпотворювати результати титрування, то чашки Петрі ставлять кришками до низу. При титруванні фагу об’єм і склад середовища, температура, кількість бактерій повинні бути однакові. Змінною є тільки кількість внесеного фагу.

Більш точні результати титрування фагу цим методом отримують тоді, коли визначають кількість частинок фагу в вихідній рідині по декількох розведеннях і визначають їх середнє арифметичне.

Слід зазначити, що підраховувати негативні колонії краще на чашках Петрі, де виросло не менше 5, але не більше 50 негативних колоній, тому що більша та менша кількість негативних колоній дасть неточні результати. Якщо ж на чашках Петрі утворилась велика кількість негативних колоній, то її розділяють на 2, 4, 6 і більше секторів, а потім отриману цифру множать на кількість секторів.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 685 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)