АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Цитопатична дія

 

Найбільш широко та часто про розмноження вірусу в культурі клітин роблять висновок за цитопатичним ефектом чи цитопатичною дією (ЦПЕ, ЦПД). ЦПД – це явище, що призводить до руйнування структури клітин під впливом вірусів.

Причини ЦПД:

- порушення нормальної життєдіяльності клітин в результаті механічного пошкодження клітинних структур вірусними компонентами (дефекти цитоплазматичної мембрани, які виникають в результаті проникнення чи виходу вірусів із клітини);

- руйнування лізосом і вихід їх ферментів у цитоплазму (автоліз клітин);

- виснаження білкових та енергетичних ресурсів клітин за рахунок “переключення” клітинних ферментів та білок-синтезуючого апарату на синтез вірусспецифічних компонентів;

- порушення клітинного моношару.

За терміном виникнення ЦПД поділяють на ранню та пізню. Рання ЦПД виявляється в перші години після інфікування (від 3 годин після інфікування клітинних культур вірусом), спричиняється дією структурних елементів вірусів/ У цей період ще не відбулося проникнення вірусу в клітину. Даний тип ЦПД морфологічно проявляється в порушенні клітинного моношару, заокругленні клітин, відокремленні їх від скла(рис.2.23.а.).

Пізня ЦПД виявляється, коли вірус (чи його геном) потрапляє в клітину і, як правило, на кінцевих стадіях репродукції вірусів у клітині. Пізня ЦПД проявляється в утворенні полікаріоцитів і включень (рис.2.23.b.).

 

. a. На ранній стадії розвитку інфекції уражені клітини епітелію збільшені у розмірах, звичайно містять одне ядро, що має вигляд часового скла, оскільки хроматин розташовується по переферії ядра, а центральна частина останнього залишається світлою, вільною від від хроматину. Ядерця збільшені у розмірах.  
b. Протягом пізньої стадії захворювання, а також при рецидиві інфекції, виявляються багатоядерні клітини ураженого епітелію. Ядра містять включення – комплекси вірусних часток. Навколо ядер спостерігається освітлення цитоплазми.    

Рис.2.23. Рання та пізня ЦПД при герпесвірусній інфекції

 

Для характеристики деструктивних змін одношарових культур клітин, що заражені різними вірусами, найчастіше використовується робоча класифікація ЦПД (О.Г. Анджапарідзе, 1962):

1 група. Рівномірно розподілена дрібнозерниста деструкція клітин – виникає при ураженні клітин вірусами поліомієліту, Коксакі, ЕСНО (рис.2.24.a, рис.11.a. (кольорова вклейка)), ЕСМО, віспи, грипу та ін.

2 група. Вогнищева дрібнозерниста деструкція клітин з тяжами незмінених клітин між ними - виникає при ураженні клітин вірусами весняно-літнього енцефаліту, вірус хвороби Ауескі (псевдосказу), спумавірусами (рис.2.24.b) та ін.

3 група. Осередкові скупчення заокруглених клітин, що нагадують грона винограду - виникає при ураженні клітин аденавірусами (рис.12 (кольорова вклейка)).

4 група. Рівномірно-розподілена крупнозерниста деструкція клітин (клітини збільшені у розмірі, заокруглені) - виникає при ураженні клітин вірусом простого герпесу (рис.11.b. (кольорова вклейка)), мавп’ячим вірусом В та ін.

5 група. Утворення гігантських багатоядерних клітин – симпластів та синцитіїв - виникає при ураженні клітин вірусами кору, вісповакцини, герпесу та ін (рис.13 (кольорова вклейка)). При цьому типі ЦПД відбувається розчинення клітинних оболонок, внаслідок чого цитоплазма сусідніх клітин зливається, утворюючи єдине ціле, в якому (в основному по периферії) розташовані ядра клітин.

 

a b

 

 

Рис.2.24. Заокруглення клітин у випадку зараження культури клітин вірусом ECHO (a) та цитопатична дія спумовірусу на клітини (b)

Слід розрізняти термін симпласт та синцитій. Різниця між цими поняттями полягає в тому, що синцитії виникають у результаті часткового злиття цитоплазматичної мембрани клітин, на відміну від повного злиття мембрани при утворенні симпластів. Таким чином, синцитій – це група клітин, які з’єднані між собою протоплазматичними відростками, а симпласти мають загальну масу протоплазми, в якій міститься багато ядер.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1805 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)