АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Виконання практичного навику. Огляд живота роблять у лежачому і вертикальному положенні хворого

Прочитайте:
  1. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  2. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  3. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  4. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  5. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  6. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  7. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  8. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  9. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  10. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу

«ОГЛЯД ЖИВОТА»

 

Огляд живота роблять у лежачому і вертикальному положенні хворого. Крім огляду шкіри, в першу чергу визначають форму й величину живота, наявність випинань, рухи черевної стінки.

Великий живіт спостерігається при ожирінні, вагітності, скупченні рідини в черевній порожнині (асцит), здутті кишок (метеоризм), опухах у черевній порожнині та при великих кістах яєчника. При асциті в лежачому положенні хворого живіт особливо розширений в бокових частинах (жаб'ячий живіт), при метеоризмі він мас зазвичай кулясту форму, при пухлинах живота часто спостерігається більше випинання будь-якої його частини. В деяких місцях черевної стінки по білій лінії живота, коло пупка, в пахвинному каналі може утворитися грижа, яка помітна в формі круглого випинання, м'яко-еластичного на дотик. У жінок, що народжували багато дітей іноді буває розходження прямих м'язів живота: по середній лінії живота черевна стінка стає податливою і випинається вперед, особливо при напруженні м'язів живота й підвищенні внутрішньочеревного тиску

Іноді в шкірі черевної стінки помітні розширені вени; вони розвиваються при утрудненнях кровообігу в ворітній вені (цироз печінки) або в нижній порожнистій вені (колатеральний, венозний кровообіг). Іноді, спо­стерігаються перистальтичні рухи шлунка або кишок при звуженні виходу шлунка або звуженні кишок.

Пульсація в ділянці живота спостерігається: в підложечковій ділянці - при опущенні діафрагми або гіпертрофії правого шлуночка серця, в ділянці пупка при запалому животі або розширенні аорти.

У здорової людини можна спостерігати рух живота відповідно до ритму дихання; при гострому запаленні очеревини дихальні рухи живота відсутні.

 

 

АЛГО РИТМ


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 464 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)