АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Виконання практичного навику. I. МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ:Стаціонар, КДП, домашні умови.

Прочитайте:
  1. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  2. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  3. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  4. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  5. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  6. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  7. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  8. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  9. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  10. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу

«ПАЛЬПАЦІЯ СЕЛЕЗІНКИ, ПЕЧІНКИ ТА ЛІМФАТИЧНИХ ВУЗЛІВ»

 

I. МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ:
Стаціонар, КДП, домашні умови.

 

II. ОСНАЩЕННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ:

1. Кушетка (з низьким підголов'ям)

2. Рушник.

3. Мило туалетне.

 

ІІІ. ПОПОРЕДНЯ ПІДГОТОВКА ДО ВИКОНАННЯ НАВИКУ:

- ретельно вимити руки з милом під проточною водою, витерти чистим рушником.

- звільнити грудну клітку та живіт хворого від одягу.

- хворого кладемо на правий бік, голову схиляємо до грудної клітки, ліва рука зігнута в ліктьовому суглобі та в плечовому суглобі, а права нога витягнута -таке положення хворого при проведенні пальпації селезінки.

 

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ПАЛЬПАЦІЇ СЕЛЕЗІНКИ:

Положення досліджуючого: справа від хворого, обличчям до нього ліва рука на лівій половині грудної клітки між VII та X ребрами, дещо здавлюєм грудну клітку, обмежуючи дихальні рухи. Права рука з чуть зігнутими пальцями розташовується на передній черевній стінці біля краю реберної дуги, вмісті з'єднання з нею кінця X ребра.

При вдосі рука досліджуючого вдавлює черевну стінку, утворюючи кишеню, потім пропонує хворому зробити глибокий вдих, в момент вдоха, якщо селезінка доступна пальпації і вона проводиться правильно, селезінка, зміщуючись в низ діафрагмою, що опускається, своїм переднім краєм наближається до пальців правої руки обстежуючого, впираючись в них та при подальшому прослуховування ковзає під ним. Цей прийом повторюють декілька разів.

При пальпації визначають розміри селезінки, болючість, щільність, форму, рухливість.

В нормі селезінка не палькується.

 

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ПАЛЬПАЦІЇ ПЕЧІНКИ:

Положення досліджуваного: стоячи, або лежачи на спині (іноді на лівому боку).

Положення досліджуючого: справа, поряд з кушеткую на стільці, обличчям до хворого.

Методика проведення: обстежуючи кладе долоню та чотири пальці лівої руки на праву поперекову ділянку, а великим пальцем лівої руки на праву поперекову ділянку, а великим пальцем лівої руки надавлюєм з боку і спереду на реберну дугу, що сприяє наближенню печінки до пальпуючої правої руки. Долоню правої руки кладуть, злегка зігнуті пальці, на живіт хворого нижче реберної дуги по середньоключичній лінії і злегка надавлюють кінчиками пальців на черевну стінку. Після такої установки руку хворому пропонують зробити глибокий вдих; печінка опускаючись спочатку підходить до пальців, потім їх обходить і вислизає з-під пальців, тобто промацується. Рука обстежуючого весь

час залишається нерухомою. Прийом повторюють декілька разів. Бажано перед цим визначити межі печінки перкуторно.

Пальпація дає змогу визначити фізичні властивості краю печінки (м'який, щільний, нерівний, гострий, закруглений, чутливий). В нормі краї печінки можна прощупати посередньоключичній лінії, при збільшені її по всіх топографічних лініях.

 

„ПАЛЬПАЦІЯ ЛІМФАТИЧНИХ ВУЗЛІВ" ПОЛОЖЕННЯ ХВОРОГО: стоячи, лежачи на спині.

ПОЛОЖЕННЯ ДОСЛІДЖУЮЧОГО: справа, поряд з хворим.

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ: пальпація проводиться обома руками семетричних груп лімфатичних вузлів. Для прощупування лімфатичних вузлів необхідно їх притиснути до щільної основи (нижня щелепа, грудинноключичного соскоподібний м'яз) і перекачувальними рухами чотирма зігнутими пальцями визначити їх величину, болючість, рухомість, консистенцію, спаяність з оточуючими тканинами.

Потиличні, передньошийні, задньошийні, навколо вушні, підщелепні, надключичні, підключичні, підпахвенні, пахові в нормі не пальпуються.

 

АЛГО РИТМ


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 437 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)