АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема №12: «Больова чутливість, механізми її забезпечення»

Прочитайте:
  1. Антиноцицептивні механізми
  2. І Поняття про патогенетичні механізми гарячки
  3. Компенсаторно-пристосувальні механізми при гіпоксії
  4. Компенсаторно-пристосувальні механізми при ендокринній патології
  5. Кровообіг у капілярах. Механізми обміну рідини між кровю і тканинами.
  6. Кровообіг у капілярах. Механізми обміну рідини між кров’ю і тканинами.
  7. Механізми біологічної дії антибіотиків на мікробну клітину. Природна та набута стійкість до антибіотиків. Принципи раціональної антибіотикотерапії.
  8. Механізми виникнення недостатності серця
  9. Механізми ендокринних порушень
  10. Механізми забезпечення сталості рН

Біль можна назвати шостим відчуттям, окрім основних п'яти: зору, слуху, смаку, нюху та дотику, завдяки яким організм одержує необхідну інформацію про довкілля. Біль доповнює кожне з п'яти основних відчуттів, але в той же час залишається самостійним і незалежним від них. Його головна особливість полягає у тому, що він повідомляє про зовнішні та внутрішні пошкодження, хоч і є неприємним, обтяжливим відчуттям. «Біль, - за виразом стародавніх греків, - це сторожовий пес здоров'я», постійний союзник і помічник лікаря. Саме біль вчить людину обережності та сигналізує про хворобу. На думку Ч. Шеррінгтона, біль «в корені доцільний», але до тих пір, доки він попереджає про порушення цілісності організму. Як тільки інформація врахована, а біль перетворюється на страждання, його необхідно вимкнути. За визначенням П.К.Анохіна, «біль - це інтегративна функція організму, яка мобілізує різні функціональні системи організму для його захисту від шкідливих чинників».

Проблема болю має три основні аспекти. Позбавлення людини від болю - це проблема лікарів, фармацевтів, наукових працівників, тобто медична проблема. Біль змінює психіку людини, її поведінку в суспільстві, приводить до її дезорганізації, це - соціальна проблема. І, нарешті, біль - причина непрацездатності, а це вже економічна проблема.

Мета: розглянути механізми виникнення, типи болю, його відмінність від інших відчуттів; розкрити механізм дії знеболюючих засобів.

Конкретні цілі:

· знатитипи болю та їх характеристики;

· вмітикласифікувати больові відчуття і використовувати їх з метою діагностики захворювань;

· пояснити захисні реакції організму на біль;

· охарактеризувати антиноцицептивну систему;

· назвати алгогени та анальгетики;

· пояснити механізм дії знеболюючих препаратів.

Питання до підготовки

1. Види болю

2. Нейрофізіологічні механізми болю

3. Антиноцицептивні системи.

4. Фізіологічні основи знеболення.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 631 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)