АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Необхідні дії. 1. Проінформувати пацієнта щодо необхідності комплексного обстеження та забезпечити його проведення (А.4.9 .Перелік обов’язкових діагностичних процедур хворим

Прочитайте:
  1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми
  2. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  3. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  4. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  5. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  6. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  7. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  8. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Обов'язкові:

1. Проінформувати пацієнта щодо необхідності комплексного обстеження та забезпечити його проведення (А.4.9.Перелік обов’язкових діагностичних процедур хворим на ЦД 2 типу).

2. Досягнути рекомендованих цілей терапії (А. 4.5. Всебічні цілі терапії, які треба досягти при лікуванні цукрового діабету 2 типу).

3. При поганій прихильності пацієнта до лікування проводиться обстеження пацієнта на ознаки депресії або психологічного розладу та їх терапія відповідно до протоколу.

5.1.1. Контроль ліпідного профілю крові:

1. Почати лікування ЛЗ першої лінії статинами (з титруванням ЛЗ симвастатин до 40 мг на добу, або ЛЗ аторвастатин до 20 мг на добу, або ЛЗ розувастатин до 10 мг) для досягнення цільових значень ліпідного профілю у пацієнтів з ЦД будь-якого віку та із супутніми серцево-судинними захворюваннями та/або із підвищеним загальним рівнем холестерину, підвищеним рівнем ЛПНЩ і низьким рівнем ЛПВЩ (А. 4.5. Всебічні цілі терапії, які треба досягти при лікуванні цукрового діабету 2 типу).

2. Якщо зазначені цілі не досягаються, незважаючи на використання максимально переносимих доз статинів, то задовільним результатом терапії вважається зниження концентрації ХЛНЩ на 30% від початкової.

3. Почати лікування ЛЗ з групи статинів (з титруванням симвастатину до 40 мг на добу, або аторвастатину до 20 мг на добу, або розувастатину до 10 мг на добу) у пацієнтів з ЦД до 40 років та хоча б одним додаткових факторів:

- із зайвою вагою;

- з АГ;

- з мікроальбумінурією;

- тютюнопаління;

- наявність в анамнезі серцево-судинних захворювання;

- наявність серцево-судинних захворювання в сімейному анамнезі;

- у пацієнтів з «високим» та «дуже високим» ризиком серцево-судинних ускладнень.

4. Призначити лікування ЛЗ з групи статинів всім пацієнтам з ЦД старше 40 років.

5. Призначити комбінацію ЛЗ з групи статинів з ЛЗ езетимібом, якщо використовується максимальна добова доза або максимальна переносима доза статинів та/або існує підвищений рівень альбуміну в сечі і показники ліпідного профілю не досягли цільового рівня (А. 4.5. Всебічні цілі терапії, які треба досягти при лікуванні цукрового діабету 2 типу).

6. Не слід використовувати ЛЗ групи статинів якщо існує ймовірність пацієнтки завагітніти.

7. У разі підвищеного рівня тригліцеридів більше 1,7 ммоль/л оцінити контроль рівня глюкози в крові та можливі вторинні причини (гіпотиреоз, ниркова недостатність і запалення печінки, особливо через алкоголь) високого рівня тригліцеридів у сироватці.

8. Призначити додатково фенофібрат, у разі досягнення компенсації ЦД, в якості ЛЗ першої лінії якщо незважаючи на терапію ЛЗ групи статинів:

- рівень тригліцеридів залишаеться вище 4,5 ммоль/л

- рівень тригліцеридів залишається в діапазоні 2.3-4.5 ммоль/л та наявні ССЗ.

9. Не використовувати ЛЗ, що містять кислоту нікотинову та її похідні пацієнтам з ЦД 2 типу. Доцільно їх використовувати лише у деяких хворих, які не переносять інші методи лікування і мають значні порушення ліпідного обміну.

10. Не призначати ЛЗ, що містять висококонцентровані ефіри омега-3 поліненасичених жирних кислот для первинної профілактики серцево-судинних захворювань у людей з ЦД 2 типу. Розглянути призначення ЛЗ висококонцентрованих ефірів омега-3 поліненасичених жирних кислот лише при стійкій гіпертригліцеридемії, якщо заходи щодо здорового способу життя та прийом ЛЗ групи фібратів не увінчалися успіхом.

5.1.2. Контроль АТ:

1. Запропонувати здоровий спосіб життя (Додаток № 11. Заходи корекції способу життя у пацієнтів з предіабетом та ЦД 2 типу цієї настанови та УКПМД «Артеріальна гіпертензія» додаток №3).

2. Якщо артеріальний тиск стабільно вище 140/80 мм рт.ст. (або вище 130/80 мм рт.ст., у разі порушень функцій нирок, очей та цереброваскулярних захворювань) не зважаючи на корекцію способу життя та харчування розпочати фармакотерапію (А.4.10. Схема коригування артеріального тиску (АТ) у хворих на ЦД 2 типу.).

5.1.3. Антитромболітична терапія:

1. Призначити ЛЗ ацетилсаліцилову кислоту 75 мг на добу пацієнтам від 50 років і старше, якщо артеріальний тиск нижче 145/90 мм рт.

2. Призначити ЛЗ ацетилсаліцилову кислоту 75 мг на добу пацієнтам молодше 50 років, що мають інші значні чинники ризику серцево-судинних захворювань (метаболічний синдром, серйозна сімейна історія передчасних серцево-судинних захворювань, тютюнопаління, артеріальна гіпертензія, серцево-судинні захворювання, мікроальбумінурія).

3. ЛЗ клопідогрель слід використовувати замість ЛЗ ацетилсаліцилової кислоти тільки в разі вираженої непереносимості ацетилсаліцилової кислоти (крім як у випадках гострих серцево-судинних подій і процедур).


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 393 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)