АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Епідеміологія. Вірусний гепатит А (ВГА) - типова кишкова інфекція з фекально - оральним механізмом передачі

Прочитайте:
  1. Епідеміологія
  2. ЕПІДЕМІОЛОГІЯ
  3. Епідеміологія
  4. Епідеміологія
  5. ЕПІДЕМІОЛОГІЯ
  6. Епідеміологія.

Вірусний гепатит А (ВГА) - типова кишкова інфекція з фекально - оральним механізмом передачі. Епідеміологічну небезпеку становлять хворі з будь - якими формами інфекційного процесу, особливо безжовтяничними, малосимптомними та субклінічними. Максимальне виділення HAV відбувається в кінці інкубаційного періоду перед жовтяничним. З материнського молока вірус не виділяли. Характерною є осінньо - зимова сезонність. Не хворіють ВГА діти, як правило, до 1 -річного віку та дорослі після 30 років. Хронічного носійства немає.

Передача HAV новонародженому можлива, якщо мати перебуває в інкубаційному періоді чи в гострому періоді захворювання під час пологів, а також при переливанні інфікованої крові. У новонародженого вірус може виділятися з випорожненнями протягом кількох тижнів без очевидної клінічної картини захворювання. Це сприяє поширенню інфекції фекально - оральним шляхом при догляді за новонародженими.

Перебіг ВГА у вагітних залежить від строку вагітності. Більшість авторів відмічає обтяжливий перебіг ВГА у другій половині вагітності, збільшення частоти материнської летальності у 2,7 % у другій та 0,72 % у першій половині вагітності. Відмічається висока частота передчасного переривання вагітності (до 24 %) переважно в пізні строки.

Дитина може інфікуватися HBV чи HCV внутрішньоутробно (гематогенно, трансплацен-тарно), інтранатально, проходячи через пологові шляхи матері, та при проведенні інтенсивної терапії. Вертикальна трансплацентарна передача відбувається від матері до плода в 5-10% випадків. Найбільш поширеним способом інфікування є інтранатальний. Не виключений висхідний шлях інфікування з урогенітальної сфери матері, якщо тривалість безводного періоду перевищує 46 годин.

Імовірність перенесення інфекції при захворюваннях матері в І —ІІІ триместрах вагітності досягає 10%. Якщо ж гепатит у вагітної жінки проявляється в ІІІ триместрі вагітності або відразу після пологів, то імовірність інфікування дитини досягає 76% [4].

Природне вигодовування дитини не є шляхом передачі HBV чи HCV, тому не має істотного значення в підтримці епідеміологічного процесу і ніякі обмеження щодо HbsAg - позитивних матерів не передбачені.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 392 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)