АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЕПІДЕМІОЛОГІЯ. Найбільш важливою причиною смерті серед дорослого населення промислового світу є РСС при ІХС

Прочитайте:
  1. Епідеміологія
  2. Епідеміологія
  3. ЕПІДЕМІОЛОГІЯ
  4. Епідеміологія
  5. Епідеміологія
  6. Епідеміологія.

Найбільш важливою причиною смерті серед дорослого населення промислового світу є РСС при ІХС. Близько 5-10% випадків РСС виникає при відсутності ІХС та серцевої недостатності. Випадки виникнення РСС у різних дослідженнях коливаються в діапазоні між 0,36 -1,28 на 1000 мешканців на рік. У цих дослідженнях були розглянуті тільки ті хворі, котрі були реанімовані службою невідкладної допомоги, або смерть була констатована свідками, тому ці дані нижче реальних цифр РСС у загальній популяції.

Випадки виникнення РСС поза лікарнею залежать від віку, статі та присутності або відсутності анамнезу серцево-судинних захворювань. У чоловіків у віці 60-69 років з попереднім анамнезом серцевого захворювання рівень виникнення РСС складає 8 на 1000 населення на рік. Було проведено вивчення випадків зупинки серця поза лікарнею у осіб у віці від 20 до 75 років. 21% усіх смертних випадків були раптові та неочікувані у чоловіків та 14,5% - у жінок. 80% позалікарняних випадків смерті виникли вдома, та приблизно 20% на вулиці або в громадських місцях. При дослідженні 300 000 випадків раптової смерті у Сполучених Штатах Америки відзначено, що випадки РСС серед населення було трохи більше ніж 1/1000/ рік.

Найпоширеніша причина РСС - гострий коронарний синдром; у 25% хворих на ІХС, які померли раптово, РСС є першим та єдиним проявом захворювання. На РСС припадає також 40-50% випадків смерті хворих з серцевою недостатністю (СН). У постінфарктних пацієнтів при високому ризику (дані досліджень EMIAT,CAMIAT,TRACE, SWORD, DINAMIT), сукупна аритмічна смертність досягла орієнтовно 5% за 1 рік та 9% за 2 роки, в той же час як неаритмічна кардіальна смерть дорівнювала відповідно 4% та 7%. Формуванню РСС сприяє гiпертрофiя ЛШ.

Водночас майже у 12% випадків причина РСС залишається незрозумілою, зважаючи на те, що при аутопсiї чи після всебічного медичного обстеження пацiєнтiв, якi пережили зупинку серця, не знаходять ознак серцевого захворювання. Відсоток пацiєнтiв, якi помирають раптово без очевидного захворювання серця, є найбільшим у молодому вiцi. Час від часу з'являються повідомлення про випадки РСС серед відомих спортсменів, як здавалося б навіть у осiб iз зразковим станом здоров'я. З епідеміологічної точки зору РСС у молодому віці, передусім у осіб без клінічних ознак захворювання серця, має обмежене значення, оскільки на неї припадає лише незначна частка випадків РСС, якi трапляються у загальній популяції. Утім, жертвами РСС стають практично здорові люди, передчасна смерть яких має трагічні наслідки для сімей і суспільства. Захворювання та стани, при яких найчастіше розвивається РСС, наведені в таблиці 1.

Таблиця 1


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 456 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)