АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Приклади ситуаційних задач

Прочитайте:
  1. c) Нарушение решения арифметических задач у больных с поражением лобных долей мозга
  2. I. Решите задачи.
  3. I. ЦЕЛЬ И ЗАДАЧИ ДИСЦИПЛИНЫ «МЕЖДУНАРОДНЫЙ МЕНЕДЖМЕНТ»
  4. II. Задачи (кейсы для подготовки – Aslakhanova, Janowiec, von Hannover, Al-Skeini, Finogenov – см. ниже)
  5. II. Задачи по частной патологической анатомии
  6. II. Задачи по частной патологической анатомии
  7. IV. Главной задачей историй культуры является морфологическое понимание и описание культур в ходе их особенной, действительной жизни
  8. V. Выполнить ситуационные задачи.
  9. V.УЧЕБНЫЕ СИТУАЦИОННЫЕ ЗАДАЧИ:
  10. VI. Дальнейшие задачи и направления работы

 

Задача 1

Дівчинка народилася з вагою 3300 г, довжиною тіла 50 см у задовільному стані. Вагітність І, в 38 тижнів у матері була ГРВІ з везикульозним висипом на губах. Стан дитини погіршився на кінець 2-ї доби: з'явилися жовтяниця, гіпертермія, млявість, ціаноз, напруження великого тім'ячка, дихальні та серцево-судинні розлади. В аналізі крові - лейкопенія, лімфоцитоз. У лікворі: білок-1,3 г/л, цитоз - 300 кл., лімфоцити - 80%, нейтрофіли - 20%. Білірубін: загальний - 170 мкмоль/л, прямий - 100 мкмоль/л.

Завдання:

1. Визначте, який діагноз найбільш вірогідний?

2. Яка етіотропна терапія показана дитині?

 

Задача 2

Хлопчик народився в терміні гестації 34 тижні з оцінкою за Апгар 5/6 балів з ознаками фетального гепатиту. Наприкінці 2-ї доби життя у немовляти відмічалася неврологічна симтоматика, яка нагадувала енцефаліт. При УЗД запідозрено атрезію жовчних протоків. Неповнолітня мати відмовилася від дитини в пологовій залі.

Завдання:

1. Поставте попередній діагноз.

2. Проведіть диференціальну діагностику.

3. Які дослідження необхідно провести для підтверження діагнозу?

 

Задача 3

Дитина народилася доношеною шляхом запланованого кесарева розтину. З першої години життя в неї спостерігався синдром дихальних розладів. Респіраторна підтримка була малоефективною, стан немовляти протягом доби погіршувався: пригнічення, підвищення температури тіла до 380 С, незасвоєння ентерального харчування, в легенях вислуховувалось послаблене дихання. Рентгенологічне дослідження органів грудної клітини, проведене в першу добу життя, для діагностики було малоінформативним. Потому була запідозрена внутрішньоутробна пневмонія; постійно проводилась оксигенотерапія, призначені антибіотики (ампіцилін+гентаміцин), проводились інфузійна терапія та симптоматичне лікування. На початку 2-ї доби життя визначалися жовтяниця, гепатоспленомегалія, збільшені пахвові та шийні лимфовузли, пальпувалися пахові лімфовузли; відмічалася сонливість, дуже болісна реакція на огляд, вибухання великого тім’ячка. Була проведена люмбальна пункція – менінгіт.

Завдання:

1. Яку патологію необхідно запідозрити в даному випадку?

3. Які дослідження та консультація якого спеціаліста доцільні для підтвердження діагнозу?

3. Яке лікування слід призначити, не чекаючи результатів досліджень?

 

Задача 4

Дівчинка народилася в терміні гестації 36 тижнів. Оцінка за Апгар – 8/9 балів. Маса тіла 2050 г, довжина – 47 см. Загальний стан дитини після народження був задовільним, але звертала на себе увагу «худорлявість» дитини, суха, з сіроватим відтінком шкіра. На 3-тю добу життя на долонях з’явилися поодинокі пухирці на ледь іфільтрованій основі з прозорим секретом. Загальний стан немовляти залишався задовільним.

1. Поставте попередній діагноз, проведіть діференціальну діагностику.

2. Визначте першочергові обстеження та тактику лікування дитини.

 

Задача 5

Дитина народилася в гестаційному віці 39-40 тижнів з масою тіла 2800 г. Через 6 годин стан погіршався: збудливість, тремор кінцівок, болісний крик, блювання, патологічна втрата маси тіла протягом 2 днів життя. В клінічному аналізі крові: лейкоцитоз, моноцитоз. Було призначено ампіцилін + гентаміцин, симптоматичне лікування. Стан дитини не мав позитивної динаміки. Розвинулися дихальні розлади, жорстке дихання при аускультації легенів. При рентгенологічному дослідженні грудної клітки – зниження пневматизації легень. Дитині було призначено цефтріаксон, та на початку 6-ї доби життя з’явився гнійний кон’юнктивіт. У матері під час вагітності– хоріоамніоніт; у пологах безводний проміжок – 17 годин.

1. Поставте діагноз, визначте тактику обстеження.

2. Проведіть корекцію антибіотикотерапії.

 


Додаток А

(обов’язковий)

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 395 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)