АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості харчування дітей з гострими розладами травлення

Прочитайте:
  1. D. Оптимальний режим харчування
  2. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  3. V. Фармакологічне забезпечення і харчування спортсменів.
  4. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІЛЕОЦЕКАЛЬНОГО КУТА ТА АПЕНДИКСА.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.
  9. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  10. Анатомо-фізіологічні особливості тонкої кишки

Найважливішим напрямком лікування функціональних розладів шлунково-кишкового тракту є дієтотерапія, яка в ряді випадків (не завжди) може доповнюватися медикаментозним лікуванням.

Спочатку доцільно спільно з педіатром проаналізувати добовий і разовий обсяг харчування і обов'язково - рідини, яку отримує дитина, їх відповідність віку і фактичною масою тіла малюка, режим годування і його техніку.

Харчування дітей до 1 року Природне вигодовування.

Безумовно, оптимальним харчуванням для дитини грудного віку є материнське молоко. Однак дисфункції шлунково-кишкового тракту спостерігаються і при природному вигодовуванні. При цьому першочергового значення набуває характер харчування матері. У щоденному раціоні годуючої жінки при наявності дисфункції у дитини слід обмежувати газоутворюючі продукти - капусту, цибулю, помідори, яблука, груші, виноград, горох, квасоля, чорний хліб, квас. Слід також уникати гострих, копчених продуктів, страв, що містять велику кількість жирів, прянощів і солінь. При синдромі кишкової кольки газоутворюючі продукти з раціону годуючої жінки виключаються повністю. Доведеться також обмежити молочні продукти (до 500 г молочної продукції в день, включаючи сир, сир, кефір, молоко та ін.), Так як надлишок молочного білка казеїну в меню годуючої мами впливає на склад грудного молока, що може стати причиною розладу травлення у малюка, а також привести до розвитку алергії. При послабленні і нестійкості стільця у крихти матері потрібно обмежити споживання таких продуктів, як огірки, буряк, гарбуз, диня, сливи, а при тенденції до запорів - вживати менше рису, хлібних виробів з борошна вищого гатунку, яблук.

Штучне вигодовування.

Для дітей з функціональними розладами діяльності шлунково-кишкового тракту, що знаходяться на штучному або змішаному вигодовуванні, в даний час запропоновані спеціальні лікувальні суміші, які може призначити малюкові педіатр.

При частих зригування рекомендується використання адаптованих сумішей, що містять харчові волокна. Завдяки волокнам ці суміші мають більш густу консистенцію, що перешкоджає відрижкою. З іншого боку, наявність харчових волокон допомагає нормалізувати моторику кишечника і сприяє регулярності стільця. В якості харчових волокон звичайно використовується клейковина бобів ріжкового дерева. До таких молочних сумішей відносяться, наприклад, "Нутрилон антірефлюкс" ("Нутриція"), "Омнео" ("Нутриція"), "Фрісовом" ("Фризленд"). Всі ці суміші надають також вплив на частоту стільця. Причому "Омнео" і "Фрісовом" мають виразний ефект, що попускає і рекомендуються при тенденції до закрепів. У той же час "Нутрилон антірефлюкс" має закріпляючу ефектом і рекомендується для дітей зі схильністю до частого і рідкого стільця. При схильності до зригування та блювоти слід уникати використання кисломолочних сумішей, які в силу більш низького pH посилюють зригування і сприяють розвитку запалення в слизовій стравоходу.

При схильності до рідкого стільця дитині призначають низьколактозні суміші. При тенденції до запорів краще уникати використання сумішей на соєвій основі, так як вони мають закріпляючу ефектом. При запорах можуть бути рекомендовані суміші, збагачені пробіотиками (лакто-і біфідобактеріями).

Для профілактики і лікування дисфункцій травної системи у дітей, що народилися раніше покладеного терміну, рекомендують спеціалізовані суміші для недоношених. Прикладом таких сумішей можуть служити "Хумана 0", "Фрі-сопро", "Енфалак", "Алпрем", "ненатал", "Пренутрілак", "Пренай" та ін Спеціалізовані суміші для недоношених необхідно використати протягом перших 2-3 місяців життя немовляти, а потім перейти на вигодовування звичайними або лікувальними сумішами. При гарній переносимості першої суміші виберіть по можливості звичайну чи лікувальну суміш тієї ж фірми. Це не тільки зменшить вірогідність появи дисфункцій травної системи, а й знизить ризик розвитку харчової алергії.

Харчування дітей від 1 року до 3 років Функціональні запори.

Залежно від провідної причини функціональні запори поділяють на кілька видів.

Найчастіше у маленьких дітей мають місце аліментарні запори, що виникають при порушенні харчового режиму, неповноцінному харчуванні, недостатньому споживанні рідини і вітамінів групи B.

В основі діскінетіческіх запорів лежить порушення моторної функції товстої кишки. При цьому її скорочення можуть бути надто млявими або, навпаки, надмірно інтенсивними (спазми).

Існують ще умовно-рефлекторні запори. Вони розвиваються, якщо дитина систематично пригнічує бажання "сходити по-великому", що призводить до переповнення прямої кишки, збільшення обсягу і ущільнення калових мас. Така ситуація часто виникає, коли малюк у силу психологічних причин не може сходити в туалет в дитячому саду, в незнайомій обстановці або не на свій горщик. Коли дитина спорожняє кишечник, калові маси великого обсягу викликають перерозтягнення заднього проходу, що супроводжується вираженими больовими відчуттями.

Лікування запорів вимагає індивідуального підходу в кожному конкретному випадку. При нещодавно виникли запорах для досягнення позитивного ефекту достатньо змінити характер харчування і збільшити фізичну активність.

Принципи дієтотерапії при функціональних запорах:Для дітей старше 1 року харчування повинно бути 5-7-разовим невеликими порціями. Обов'язково повинен дотримуватися режиму прийому їжі. Відхилення від графіка не повинні перевищувати 15-20 хвилин.

Підвищення в раціоні вмісту продуктів, що стимулюють випорожнення кишечника. Поліпшенню моторної функції кишечника сприяє харчування, багате клітковиною (широке використання різноманітних овочів і фруктів у сирому вигляді або у стравах, сухофруктів, хліба з борошна грубого помелу), збагачення раціону рослинними оліями, плодоовочевими соками з м'якоттю. Рекомендують чорнослив в будь-якому вигляді, в тому числі настій, пюре з сухофруктів. Так як сливи містять органічні кислоти, то, незважаючи на порівняно невисокий вміст в них волокон, вони сприяють спорожнення кишечника у дітей з закрепами.

Виняток продуктів, багатих ефірними маслами (редька, цибуля, часник), т. к. вони подразнюють слизову оболонку кишечника, посилюючи хворобливі спазми і сповільнюючи просування харчової грудки по травної трубці.

Контроль споживання продуктів, багатих на холестерин (вершкове масло - не більше 10-12 г на добу для дітей від 1 до 1,5 років, не більше 15-17 г на добу для дітей від 1,5 до 3 років; яйця - не більше 0,5 шт. для дітей від 1 року до 3 років; виключається жирне м'ясо). Для перетравлення великої кількості тваринних жирів потрібна висока активність травних ферментів, що різко збільшує навантаження на травні залози і може посилити ситуацію з замками. Однак у помірних кількостях вищеперелічені продукти можуть бути корисні, так як вони сприяють відділенню жовчі. Пропонуйте малюкові продукти, що містять тваринні жири, на сніданок, це сприятиме налагодженню стільця.

Виключення (обмеження) легкозасвоюваних, рафінованих продуктів (продукти, отримані методом складних хімічних, термічних та інших перетворень на виробництві, наприклад кондитерські та макаронні вироби з борошна вищого гатунку, кукурудзяні пластівці, картопляні чіпси, рисова та манна крупи і т.п.).

Їжа не повинна бути однорідною, так як наявність шматочків стимулює кишкові скорочення і просування харчової грудки.

У харчуванні має бути передбачено достатню кількість рідини: води, фруктових і овочевих соків. Рідина необхідна, тому що внаслідок уповільненій евакуації калових мас з кишечника відбувається їх висихання, що, у свою чергу, ускладнює їх просування по товстій кишці. Нагадаємо, що чорний чай і какао мають закріпляючу ефектом.

Вживання кисломолочних продуктів, що містять лакто-і біфідобактерії. Слід зазначити, що попускає, кисломолочних напоїв змінюється в залежності від способу їх приготування і умов зберігання. Кисломолочні напої з кислотністю вище 90-100 ° по Тернеру (ацидофільне молоко, кисле молоко, кефір) мають послаблюючу дію. Незбиране молоко, навпаки, не рекомендується при запорах. Слід зазначити, що в міру зберігання кефіру його кислотність значно зростає, тому що в результаті процесів бродіння у ньому накопичується молочна кислота і виділяється вуглекислий газ. Дводенний і особливо триденний кефір має закріпляючу дією.

Якщо у дитини виник спастичний запор, для якого характерні спазм мускулатури кишечника, болі в животі, щільний сегментований кал (його ще називають "овечий"), дієтичне лікування складається з двох етапів. Перший етап (як правило, не більше 5 днів) - період щадного харчування, метою якого є зняти кишковий спазм і зменшити подразнення слизової товстого кишечника. На першому етапі тимчасово виключаються продукти, багаті клітинними оболонками (овочі, фрукти, житній хліб), так як їжа, багата харчовими волокнами, може викликати посилення болю. Застосовується щадна кулінарна обробка (страви готуються на пару, тушатся, запікаються в духовці). В подальшому (на другому етапі) відбувається поступове розширення раціону. Спочатку в їжу додають продукти, що містять клітковину ніжною, а згодом - більш грубої консистенції.

Якщо малюк крім запорів страждає надмірною газоутворенням в кишечнику (метеоризм), з раціону виключаються страви з бобів, капусти, щавлю, шпинату. З фруктових соків не рекомендуються яблучний, виноградний.

Послаблення стільця функціонального характеру.

Невідповідність між можливостями шлунково-кишкового тракту і харчовим навантаженням часто призводить до послаблення стільця функціонального характеру. При цьому наголошується прискорене (більше 2-3 разів на добу) спорожнення кишечника. Для виключення кишкової інфекції обов'язково потрібна консультація лікаря. Розлад травлення (диспепсія) часто виникає при "однобокому" харчуванні. Наприклад, при надмірному вживанні в їжу вуглеводів (цукру, меду, борошняних продуктів, винограду, гороху, бобів, капусти тощо), а також таких напоїв, як квас, в кишечнику створюються умови для розвитку бродильної флори. Розвивається бродильна диспепсія (підвищене газоутворення, здуття і біль у животі, частий пінистий стілець з кислим запахом). При переважному вживанні в їжу білкових продуктів, особливо баранячого, свинячого м'яса, яке повільніше перетравлюється в кишечнику, може виникнути гнильна диспепсія (частий темний стілець з гнильним запахом, може бути слабкість, зниження апетиту через отруєння організму продуктами гниття білків). Жирова диспепсія обумовлена??надмірним вживанням повільно перетравлюваних жирів (стілець частий, рясний, з жирним блиском).

Відповідно, в лікуванні таких розладів першорядне значення набуває нормалізація харчування відповідно до вікових особливостей і потреб організму дитини. Продукти, багаті білком і жирами (м'ясо, риба, яйця), довше затримуються в шлунку і вимагають для переробки особливо активної роботи травних залоз, дають в першу половину дня. На вечерю дають більш легкозасвоювані страви - молочні, овочеві і круп'яні. У періоди послаблення стільця малюкові пропонують такі "закріплюють" продукти, як рисова каша, слизові супи. Для приготування супів слизових використовують рисову, перлову, вівсяну, ячну крупи. Попередньо Перебрану крупу висипають у киплячу воду і варять до її повного розварювання. Потім відвар ретельно проціджують через сито або чисту марлю, не допускаючи протирання самої крупи. У слизовий суп можна додати трохи солі або цукру, молока. Вся їжа повинна бути гомогенною і обов'язково теплою. Потрібно забезпечити надходження в організм достатньої кількості рідини. Обов'язковою умовою є дотримання режиму прийому їжі.

Синдром роздратованого кишечника.

Цей синдром також відноситься до групи функціональних захворювань. Для цього стану характерне зміна частоти і консистенції стільця (схильність до закрепів або проносів). Крім того, відзначаються болі і дискомфорт у животі, що проходять після дефекації. Якщо лікар поставив такий діагноз вашому малюкові, у харчуванні перш за все потрібно враховувати характер порушення стільця і??дотримуватися рекомендацій щодо загального обсягу харчування, обсягу разових порцій, режиму годувань.

Слід зазначити, що нерегулярний стілець у дитини вимагає обов'язкової консультації лікаря для з'ясування характеру захворювання, так як крім функціональних порушень до запорів приводить наявність вад розвитку шлунково-кишкового тракту, спинного мозку, гострі та хронічні інтоксикації, ендокринні порушення і ін огляду на всі обставини та особливості здоров'я дитини, фахівець дає конкретні рекомендації щодо харчування, способу життя і, якщо необхідно, призначає медикаментозне лікування.

· Вплив продуктів на функцію спорожнення кишечника

· Продукти, які сприяють спорожнення кишечника

· чорний хліб;

· хліб, що містить значну кількість висівок;

· крупи: гречана, ячна, вівсяна;

· сирі овочі і фрукти;

· сухофрукти, особливо чорнослив, курага, урюк;

· м'ясо з великою кількістю сполучної тканини;

· мінеральні води;

· соки;

· киселі і компоти (особливо з агрусу, чорної смородини, сливи, журавлини);

· кисломолочні продукти: кисле молоко, ацидофільне молоко з високою кислотністю, одноденний кефір;

сметана, вершки;


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 2549 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)