АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Актуальність теми. Нециротичний портальний фіброз печінкиспостерігають у клінічній практиці значно частіше, ніж діагностують

Прочитайте:
  1. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  2. Актуальність проблеми
  3. Актуальність теми.
  4. Актуальність теми.
  5. Актуальність теми.
  6. Актуальність теми.
  7. Актуальність теми.
  8. Актуальність теми.
  9. Актуальність теми.

Нециротичний портальний фіброз печінки спостерігають у клінічній практиці значно частіше, ніж діагностують. Тому точних цифрових даних про його поширеність немає. Частота виникнення вродженого фіброзу печінки в загальній популяції ста новить 1 випадок на 20 тис. населення. Причинами смертності від цього захворю вання є ниркова недостатність і холангіт.

Цироз печінки (ЦП). Нині у світі захворюваність на ЦП становить 20–40 хво рих на 100 тис. населення, і цей показник неухильно зростає. Щороку в США від хронічних захворювань печінки (в тому числі і від цирозу) помирають 350 тис. осіб. Серед причин смерті в цій країні ЦП займає 9 те місце, складаючи в структурі смерт ності 1,2%. У більшості випадків — це люди у віці 50–60 років. У структурі смерт ності від ЦП частка алкогольного цирозу становить 42,8–63,4% випадків, цирозу, що розвинувся внаслідок хронічного гепатиту С, — 8,6–11,8%.

Щороку у світі від фульмінантної печінкової недостатності (ПН) вмирають 2 тис. чоловік. Смертність при цьому симптомокомплексі становить 50–80%. Фуль мінантна ПН може бути наслідком вірусних і автоімунних гепатитів, спадкових за хворювань (хвороба Вільсона — Коновалова); результатом вживання лікарських за собів, впливу токсичних речовин. У 30% випадків причину фульмінантной ПН не вдалося визначити. Пацієнти з фульмінантноюПН потребують трансплантації пе чінки.

Непаразитарні абсцеси печінки спостерігають у 4,9–5,1 хворих з 10 000 госпіталізованих. Частота цієї патології в загальному хірургічному стаціонарі становить до 0,5%. Абсцеси печінки виникають у будь якому віці, частіше на них страждають жінки у віці 30–60 років. Летальність при абсцесах печінки залишається високою (досягає 40%), що зумовлено пізньою діагностикою, множинними абсцесами.

 

Мета.

1. Знати анатомію та фізіологію печінки.

2. Проводити фізикальне обстеження хворих із цирозом печінки, печінковою недостатністю, паразитарними та непаразитарними ураженнями печінки.

3. Проводити диференційну діагностику при цирозі печінки, печінковій недостатності, паразитарних і непаразитарних ураженнях печінки.

4. Розуміти принципи та техніку виконання інструментальних методів дослідження печінки й уміти інтерпретувати отримані результати.

5. Правильно обрати діагностично лікувальну тактику в пацієнтів із цирозом печінки, печінковою недостатністю, паразитарними та непаразитарними ураження ми печінки.

6. Засвоїти лікувальну тактику при цирозі печінки, печінковій недостатності,

паразитарних і непаразитарних ураженнях печінки.

7. Призначати консервативне лікування при цирозі печінки, печінковій недос

татності, паразитарних і непаразитарних ураженнях печінки.

8. Визначати показання та розуміти основні принципи оперативних втручань при цирозі печінки, печінковій недостатності, паразитарних і непаразитарних ураженнях печінки, можливі ускладнення оперативного лікування та засоби їх профілактики.

9. Демонструвати володіння морально деонтологічними принципами медичного працівника та принципами фахової субординації.

 

Студент має знати:

1. Анатомію та фізіологію печінки.

2. Клінічні прояви цирозу печінки, печінкової недостатності, паразитарних і непаразитарних уражень печінки.

3. Класифікацію цирозу печінки, печінкової недостатності, паразитарних і непаразитарних уражень печінки.

4. Методи дослідження печінки. Місце і роль лабораторних та інструментальних методів обстеження в диференційній діагностиці.

5. Механізм розвитку морфологічних змін при цирозі печінки, печінковій недостатності, паразитарних і непаразитарних ураженнях печінки.

6. Діагностичну програму та диференційну діагностику при цирозі печінки, печінковій недостатності, паразитарних і непаразитарних ураженнях печінки.

7. Методи консервативного лікування цирозу печінки, печінкової недостатності, паразитарних і непаразитарних уражень печінки.

8. Показання до хірургічного лікування та методи оперативних втручань при цирозі печінки, печінковій недостатності, паразитарних і непаразитарних уражен нях печінки.

9. Види операцій при цирозі печінки, печінковій недостатності, паразитарних і непаразитарних ураженнях печінки.

10. Принципи передопераційної підготовки та післяопераційного ведення хво рих із цирозом печінки, печінковою недостатністю, паразитарними та непаразитар ними ураженнями печінки.

 

Студент має вміти:

1. Проводити опитування та фізикальне обстеження пацієнтів із цирозом пе чінки, печінковою недостатністю, паразитарними та непаразитарними ураженнями печінки.

2. Виявляти типову клінічну картину при цирозі печінки, печінковій недостатності, паразитарних і непаразитарних ураженнях печінки.

3. Виявляти ускладнення цирозу печінки, печінкової недостатності, паразитарних і непаразитарних уражень печінки.

4. Складати план обстеження хворих із цирозом печінки, печінковою недостатністю, паразитарними та непаразитарними ураженнями печінки.

5. На підставі аналізу даних лабораторного й інструментального обстеження проводити диференційну діагностику, обґрунтовувати та формулювати діагноз при цирозі печінки, печінковій недостатності, паразитарних і непаразитарних ураженнях печінки.

6. Інтепретувати результати УЗД, КТ, МРТ, радіонуклідного сканування печінки.

7. Призначати лікування хворим із цирозом печінки, печінковою недостатністю, паразитарними та непаразитарними ураженнями печінки.

8. Визначати показання та протипоказання до оперативного втручання у хво рих із цирозом печінки, печінковою недостатністю, паразитарними та непаразитар ними ураженнями печінки.

9. Обґрунтувати метод і вибір обсягу оперативного втручання у хворих із циро зом печінки, печінковою недостатністю, паразитарними та непаразитарними ура женнями печінки.

10. Визначати обсяг передопераційної підготовки та післяопераційного веден ня хворих із цирозом печінки, печінковою недостатністю, паразитарними та непара зитарними ураженнями печінки.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 494 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)