АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нагнійні захворювання легень і плеври.

Прочитайте:
  1. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  2. VІ. Інфекційні захворювання серця
  3. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  4. Аускультація легень у дорослих
  5. Виробничі травми та профзахворювання
  6. Вторинний амiлоїдоз нирок переважно виявляється пiсля початку основного захворювання
  7. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ КІСТОК І СУГЛОБІВ
  8. Гостре захворювання
  9. Гострі кишкові захворювання, викликані шигелами, сальмонелами, ешерихіями,
  10. Гострі респіраторні вірусні захворювання

Абсцес легені – гнійна порожнина в легені, обмежена капсулою і зоною уражених запальним процесом тканин (так званою "зоною перифокального запалення").

Абсцес розвивається при несприятливому поєднанні гострого запалення легені, порушенні прохідності бронхіального дерева, недостатності кровообігу в легеневій тканині, зниженні імунітету і реактивності організму.

Клінічні ознаки. В клінічному перебізі абсцесу легені розрізняють 2 періоди: 1) формування гнійника; 2) період після прориву абсцесу. Захворювання розпочинається з гарячки 39-400C, яка при абсцедуванні набуває гектичного характеру; з’являється біль у грудній клітці, кашель з помірним виділенням кров’янистого харкотиння, загальна слабкість, втрата апетиту. Такого хворого може турбувати нічна пітливість. Наслідки абсцесу можуть бути різними.

Лікування абсцесу легень – введення антибіотиків, інтратрахеальне введення антибіотиків, протеолітичних ферментів та інших препаратів шляхом пункції або мікротрахеостоми.

Гангрена легені – гостре гнійне ураження легеневої тканини без чітких меж, з найчастішою локалізацією в нижніх відділах легень.

Клінічні ознаки. Перебіг гангрени легень надзвичайно бурхливий і тяжкий. Він характеризується сильним болем у грудній клітці, високою гарячкою – 40-410С, лихоманкою, кашлем з відходженням великої кількості гнійного, смердючого харкотиння, яке легко відстоюється і ділиться, як і при абсцесі, на шари. В нижньому знаходяться гнійні пробки Дитриха і шматочки легеневої тканини.

Лікування гангрени легені проводять за тією ж схемою, що й абсцесу.

Емпієма плеври – гнійне запалення парієтального і вісцерального листків плеври із скупченням гною в плевральній порожнині.

Клінічні ознаки. Перебіг захворювання гострий з вираженими ознаками інтоксикації. Гарячка досягає 39-410С, супроводжується лихоманкою, підвищеним потовиділенням. З’являється гіперемія обличчя, інколи з ціанотичним відтінком, herpes labialis, задишка.

 

V семестр

Конспект лекцій з дисципліни

"Медсестринство в хірургії"

Спеціальність: 5.110102 "Сестринська справа"

 

 

 

VІ семестр

Конспект лекцій з дисципліни

"Медсестринство в хірургії"

Спеціальність: 5.110102 "Сестринська справа"

 

 

 

VІІ семестр

Конспект лекцій з дисципліни

"Медсестринство в хірургії"

Спеціальність: 5.110102 "Сестринська справа"

 

 

 

VІІІ семестр


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 500 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)