АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Захворювання шиї (стеноз гортані).

Прочитайте:
  1. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  2. VІ. Інфекційні захворювання серця
  3. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  4. Виробничі травми та профзахворювання
  5. Вторинний амiлоїдоз нирок переважно виявляється пiсля початку основного захворювання
  6. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ КІСТОК І СУГЛОБІВ
  7. Гостре захворювання
  8. Гострі кишкові захворювання, викликані шигелами, сальмонелами, ешерихіями,
  9. Гострі респіраторні вірусні захворювання
  10. Догляд за дітьми із захворюваннями органів травлення

Стеноз гортані виникає в результаті звуження її просвіту. За швидкістю розвитку стенози гортані поділяються на гострі, підгострі й хронічні. Причиною стенозу бувають алергічні набряки, порушення іннервації, запальні процеси, травми та ін.

Клінічні ознаки. Ознаки стенозу гортані залежать від ступеня і швидкості розвитку звуження. При гострій непрохідності гортані особливо характерна інспіраторна задишка (сповільнений шумний вдих). У цих хворих часто виникає страх, збудливість. Вони набувають сидячого положення, тримаючись руками за ліжко. Обличчя вкрите холодним потом, губи, ніс і нігті синюшні (акроціаноз).

Усі хворі зі стенозом гортані підлягають направленню в ЛОР або в хірургічне відділення. При відсутності ефекту від консервативної терапії і погіршенні стану хворого проводять інтубацію трахеї або трахеостомію.

Сторонні тіла (копійки, гудзики, кульки, кісточки та ін.) в дихальні шляхи можуть потрапити під час їди, при чханні, сміху, іграх і ін.

У випадку часткового закупорення дихальних шляхів у потерпілого виникає сильний кашель, який супроводжується свистячими звуками (особливо під час вдиху). У цих випадках потерпілий повинен кашляти до тих пір, поки дихальні шляхи не звільняться від стороннього тіла і не відновиться нормальне дихання.

При повному закупоренні дихальних шляхів людина не може ні дихати, ні кашляти, ні говорити, хапається за горло однією або обома руками, і цей жест є однією із основних ознак ядухи, спричиненої повним закупоренням дихальних шляхів.

 

Тема: "Вступ. Основні завдання хірургічної служби України".

"Обстеження пацієнта медичною сестрою".

План лекції.

1. Початок розвитку хірургії. М.І.Пирогов – видатний хірург ХІХ ст.

2. Розвиток хірургії у ХХ ст.

3. Розвиток хірургії в Україні. Українська школа хірургії.

4. Організація хірургічної допомоги в Україні.

5. Перспективи сестринської діяльності із хірургічними пацієнтами.

 

Питання до лекції.

1. Що вивчає хірургія?

2. Назвіть етапи се6стринського процесу.

3. Назвіть мету сестринського процесу.

 

Домашнє завдання:.

Література:

О.М.Кіт "Медсестринство в хірургії" Укрмедкнига, 2002р.,с.5-20;

І.В.Роздольський Посібник з хірургії, Київ:Здоров’я, 2003р., с.3-10.

 

 

Поняття про хірургію та хірургічні хвороби.

 

Хірургія в перекладі з грецької мови означає рукодія (cheir – рука, ergon – дія), ремесло, майстерність. У широкому розумінні це поняття слід трактувати як розділ медицини, що вивчає захворювання, основними засобами лікування яких є оперативні втручання у патологічний процес за допомогою певних прийомів, методів, інструментів і техніки. Хірургія в сучасному вигляді являє собою одну з провідних спеціальностей медичної науки.

Усі хірургічні хвороби можна поділити на такі групи:

1. Вади розвитку та виродливості (уроджені вади серця, кінцівок, прямої кишки та ін.).

2. Набуті захворювання органів і тканин, найдоцільнішим методом лікування яких є операція (апендицит, калькульозний холецистит, пенетрація або малігнізація виразки шлунка й дванадцятипалої кишки, набуті грижі та ін.).

3. Хірургічна інфекція (абсцес, флегмона, остеоиієліт, газова гангрена та ін.).

4. Паразитарні захворювання (ехінокок, опісторхоз, єрсиніоз, амебна дизентерія та ін.).

5. Доброякісні та злоякісні пухлини (папілома, фіброма, рак, саркома та ін.).

6. Відкриті та закриті пошкодження органів і тканин.

 

Розвиток української хірургічної школи тісно пов’язаний з Росією. У 1701р. за наказом Петра І на Україні була створена Київська академія і медичні школи в Чернігові, Переяславі та Харкові. У 1737р. сенат прийняв рішення у великих містах "для пользования обывателей в их болезнях содержать лекарей".

Україна має честь зберігати на своїй землі останки двох найвидатніших вітчизняних хірургів ХІХ ст.: М.І.Пирогова, який вивів хірургію на наукову світову арену (похований у с.Вишня, що під Вінницею), і М.В.Скліфосовського, який гідно продовжив його справу (похований на Полтавщині).

Хірургія майбутнього не буде схожа на сучасну. На її озброєння прийде новітня й досконаліша техніка, яка дасть змогу швидко, безкровно й майстерно з’єднувати тканини. У цьому аспекті широке застосування знайдуть лапароскопічна, ендоваскулярна, лазерна хірургія, мікрохірургія та ін. Починаючи з нового століття, стрімко розвиватимуться нові напрямки медицини – такі, як віртуальна медицина, коли операцію здійснюватиме робот або мікроробот, а кваліфікований хірург стежитиме за його діями із спеціальної телевізійної кабіни, контролюючи і коригуючи її виконання. У новому столітті будуть широко застосовуватися штучні органи: легені, печінка, нирки, вирощені клонуванням за допомогою генної інженерії. Медикаменти самі "розпізнаватимуть" клітини ракових пухлин і діятимуть безпосередньо на них. Важливе значення надається розвитку гнотобіологічних засобів, які забезпечать післяопераційне лікування хворих в асептичному, безмікробному середовищі. Усе це сприятиме покращенню результатів хірургічних операцій.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 827 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)