АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості органів ендокринної системи птахів

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  3. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  4. Адаптація зорової сенсорної системи
  5. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  6. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІЛЕОЦЕКАЛЬНОГО КУТА ТА АПЕНДИКСА.
  7. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  8. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  9. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  10. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.

В цілому будова та функціональне значення органів ендокринної системи птахів особливо не відрізняється від таких ссавців. Однак у деяких випадках спостерігаються ті чи інші особливості.

Гіпофіз. У птахів ця залоза складається з двох частин, у адено-гіпофізі відсутня проміжна частина. Гіпофіз птахів реагує на вплив зовнішнього середовища. Так, під впливом сонячного світла в адено-гіпофізі спостерігається зміна кількості та розмірів аденоцитів, по-силюється рівень грануляції їх цитоплазми, що призводить до зміни рівня секреції того чи іншого гормона гіпофіза. Це, в свою чергу, є причиною структурної перебудови і зміни рівня функціональної ак-тивності периферійних гіпофіззалежних ендокринних залоз та орга-нів розмноження.

Епіфіз. У молодих птахів пінеалоцити разом з нейрогліальними клітинами утворюють фолікулоподібні структури — псевдофоліку-ли, заповнені колоїдоподібною речовиною. У період статевої зрілості псевдофолікули зникають, а гормоноутворюючі клітини формують не-значні групи.

Щитовидна залоза характеризується значною циклічністю у


Розділ 4


Спеціальна гістологія


функціональній активності, що тісно пов'язане з ростом, статевою активністю, несучістю та линькою. Так, найбільш інтенсивний ріст щитовидної залози та її функціонування відбуваються у перші два місяці життя, що зумовлює інтенсивні темпи росту птиці, ювеналь-ну линьку та розвиток дефінітивного оперення. Розміри фолікулів продовжують збільшуватися протягом першого року життя. В пері-од активного росту гонад та статевої зрілості функціональна актив-ність щитовидної залози незначно знижується, а в період несучості та линьки — підвищується. Щитовидна залоза птахів складається з двох топографічно відокремлених залоз. її фолікули тісно розміщені між собою; фолікули малих розмірів займають центральні положення, а великих розмірів — периферію. До складу щитовидної залози птахів входять лише тироцити, що продукують тироксин; залоза містить лімфоїдні вузлики й, нерідко, вкраплення паренхіми тимуса.

Ультимобранхіальні тільця. У курей ультимобранхіальні тільця утворюються на шосту добу інкубації із ентодерми шостої зябрової кишені. Ультимобранхіальні тільця птахів складаються із пучків, тя-жів та груп клітин, названих кальциніноцитами. Вони продукують гормон кальцитонін, що бере участь у регуляції кальцієвого обміну. 3 віком у птахів в ультимобранхіальних залозах з'являється лімфо-ретикулярна тканина.

Паращитовидні залози. У птахів до їх складу входять дві пари залоз. Паренхіма залози утворена тяжами епітеліальних клітин, що анастомозують між собою. Серед клітин розрізняють світлі з водя-нистоподібною цитоплазмою, темні клітини з багатогранним ядром, насиченим хроматином, третім різновидом є клітини — попередники клітин першого типу. Ядра останніх світлі, овальні. Оксифільні клі-тини відсутні.

Будова та гормональна функція паращитовидних залоз тісно пов'язана з віком птахів та сезоном року. Несучість птиці супроводжу-ється збільшенням світлих клітин у 10-20 разів.

Надниркові залози. На відміну від ссавців паренхіма наднирників не поділена на кіркову та мозкову частини. Клітини кіркової та моз-кової речовин формують тяжі, що переплітаються між собою. Харак-терна особливість наднирників птахів — наявність лімфоїдних вузликів під капсулою, а також велика кількість вегетативних гангліїв, що зна-ходяться за межами цього органа.


В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

4.6 Шкіратаїїпохідні

Шкірі (від лат. сиїіз — шкіра) належить значне місце в забезпеченні важливих функцій тваринного організму. Вона захищає його від меха-нічних, фізичних та хімічних пошкоджень. Епідерміс, особливо його ро-говий шар, є бар'єром для хвороботворних мікроорганізмів. Шкіра за-безпечує в організмі видільну функцію та терморегуляцію, бере участь у водно-сольовому обміні, депонує кров, воду й інші речовини, синтезує вітамін Д єрецепторним полем.

Будова шкіри ссавців має видові особливості та специфічні ії утворен-ня у вигляді волосся, залоз, копит, ратиць; у птахів — гребеня, пір 'я та ін.

Шкіра розвивається із двох ембріональних зачатків: із ектодерми зародка розвивається епідерміс; власне шкіра та підшкірний шар фор-муються мезенхімою, що є похідною дерматомів.

Будова шкіри. До складу шкіри входять: епідерміс, власне шкіра та підшкірна жирова клітковина.

Епідерміс — це багатошаровий плоский зроговілий епітелій. Тов-щина та клітинний склад його варіюють, залежно від виду та породи тварини, а також інших факторів. У цілому епідерміс товщий там, де шкіра менше покрита волоссям.

В епідермісі виділяють п'ять шарів епідермоцитів: базальний, остистий, зернистий, блискучий, зроговілий.

Базальний — найглибший шар, розміщений на базальній мемб-рані, називають камбіальнии. У ньому шляхом мітозу утворюються нові клітини, які переходять у вищележачий остистий шар. Клітини базального шару близькі до циліндричної форми, їх цитоплазма базо-фільна, містить рибосоми та полірибосоми й інші органели. Межа ба-зального шару епідермоцитів з сосочковим шаром шкіри не рівна, що збільшує поверхню їх контакту між собою. Епідермоцити базального шару і розміщеного вище, остистого шару клітин пов'язані між собою десмосомами, а з базальною мембраною — напівдесмосомами. Серед клітин базального шару зустрічається інший, другий вид клітин з від-ростками -— меланоцити. За походженням вони є похідними нервового гребеня, продукують пігмент меланін.

Остистий (шипуватий) шар у своєму складі має кілька рядів клі-тин багатогранної форми. Численні остисті відростки суміжних клі-тин пов'язані десмосомами; межі клітин відокремлені одна від другої вузькими щілинами. Цитоплазма клітин базального й остистого ша-


Розділ 4


Спеціальна гістологія


рів містить численні тонофібрили, які проникають у щілини. Поряд з остистими епідермоцитами знаходяться клітини Лангерганса, які міс-тять 2-5 відростків, лопатеве ядро і світлу цитоплазму з паличкоподіб-ними структурами та гранулами. Вважається, що клітини Лангерганса являють собою епідермальні макрофаги.

Зернистий шар утворюється 2-4 рядами клітин, що щільно приляга-ють між собою; у їх цитоплазмі знаходяться гранули кератогіаліну і ке-ратосоми — сферичні ламелярні гранули. Кератосоми містять ліпіди та гідролітичні ферменти. Ліпіди проникають у міжклітинний простір, чим забезпечують захист від дифузії води через шкіру на поверхню тіла.

Блискучий шар характеризується невеликою товщиною, гомогенним виглядом. В цитоплазму клітини цього шару входить елеїдин, він є про-дуктом перетворення кератогіаліну, що знаходиться у зернистому шарі. В блискучому шарі межі клітин не виділяються, а ядра не виявляються.

Роговий шар утворюється шарами нижче лежачих клітин, які закін-чують процес зроговіння, пов'язаний із змертвінням клітин, що супрово-джується періодичною зміною цього шару. Останній поступово відпадає і замінюється новим за рахунок глибших шарів. На поверхні епідермісу кожний епідермоцит перетворюеться в одну лусочку, яка поступово злу-щується. Цитоплазма лусочок обмежена роговою оболонкою і містить кератинові фібрили. Вважається, що на відрив лусочок впливають кера-тиносоми — видозмінені лізосоми епідермоцитів поверхневого шару.

Власне шкіра. В ній розрізняють сосочковий і сітчастий шари.

Сосочковий шар розміщується безпосередньо під епідермісом, відокремлюючись від останнього базальною мембраною. Сосочковий шар складається із пухкої сполучної тканини. Остання утворює сосо-чки, які розміщуються між гребінцями епідермісу В сосочковому шарі знаходиться значна кількість клітин, серед яких найбільше фіброблас-тів, макрофагів, тканинних базофілів, пучків міоцитів, які, місцями, пов'язані з коренями волосся. Сосочковий шар багатий на розгалу-джені судини мікроциркуляторного русла, нервові волокна та їх закін-чення. Сітчастий шар утворений щільною несформованою сполучною тканиною, розміщеною пучками, що мають різне спрямування, пере-плітаються між собою і утворюють сітчасте плетиво. Товщина пучків змінюється залежно від ділянки тіла, товщини шкіри, а також виду, по-роди, статі та віку тварини. Між окремими пучками колагенових во-локон знаходяться прошарки пухкої сполучної тканини, яка містить


21 - 8-305



В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

різноманітні клітини, кровоносні судини та нерви. В сітчастому шарі шкіри знаходиться коріння волосся, сальні та потові залози.

Підшкірний шар складається з пухкої сполучної' тканини. З'єднує шкіру з глибшими тканинами та органами, зумовлює зміщення її щодо нижче лежачих частин тіла, являє собою жирове депо, пом'якшує дії на шкіру з боку зовнішнього середовища. Нагромадження жиру в під-шкірному шарі обмежує тепловіддачу. Крім жирових клітин, у під-шкірному шарі є фібробласти. У повіках, губах, дзеркальці та деяких інших місцях тіла підшкірний шар відсутній.

Кровопостачання забезпечує живлення шкіри та її похідних, а та-кож бере участь у терморегуляції. Артеріальні судини проникають у шкіру із надфасціальної артеріальної сітки, яка на рівні нижньої межі сітчастого шару утворює глибоку артеріальну сітку. Густа артеріальна сітка формується на рівні кінцевих відділів сальних залоз, судини про-никають у сосочковий шар, де формується мікроциркуляторне русло, що досягає епідермісу

Іннервація шкіри. Як орган дотику, шкіра містить значну кількість нервових волокон, які переходять у підшкірне широкопетлисте спле-тення. Від нього формується нове сплетення у товщі шкіри. Найгус-тіше нервове сплетення знаходиться у сосочковому шарі. Окремі не-рвові волокна досягають епідермісу. У підшкірному шарі розміщені і інкапсульовані тільця.

За своїм походженням нерви є спинномозковими та вегетативни-ми, які за функцією поділяють на рецепторні, що передають збуджен-ня в центральну нервову систему, секреторні — еферентно іннервують шкірні залози, вазомоторні, що передають збудження кровоносним судинам, моторні нерви волосяних м'язів.

Залози шкіри. Слід зазначити, що у різних ссавців залози шкіри ма-ють особливості щодо своєї топографії та будови.

Сальні залози. їх секрет — шкірне сало використовується для зма-щування шкіри та волосся, у результаті чого вони стають еластичними. Сальні залози знаходяться у сітчастому шарі шкіри поряд з сосочковим.

Сальні залози завжди знаходяться близько до волосся, між їх ко-рінням та м'язом, що піднімає волосся. Це прості альвеолярні залози; у коней та собак вони розгалужені, альвеолярно-трубчасті. Вивідна протока коротка, складається з багатошарового епітелію, відкрива-ється у волосяну лійку. Кінцеві відділи залоз утворені одношаровим



 


Розділ 4


Спеціальна гістологія


плоским епітеліем, серед якого розрізняють малоспеціалізовані, здат-ні до мітозу клітини, що знаходяться поряд з базальною мембраною. Ближче до середини кінцевого відділу з'являються клітини більшого розміру, у їх цитоплазмі зустрічаються дрібні краплі жиру. Поступово процес синтезу жиру в них посилюється, одночасно клітини збільшу-ються у розмірі, переміщуються до вивідної протоки, перетворюють-ся у жир. Секреція сальних залоз відбувається за голокринним типом (рис. 124).



 


Рис. І24. Будова шкіри коня.

1-стрижень волоса; 2- епідерміс; 3-власне шкіра; 4-сальна залоза; 5-м'яз, що випрямляє волосся; 6-вивідна протока потової залози; 7- кінцевий відділ по-тової залози; 8-волосяний сосочок; 9-коренева піхва; 10-сполучнотканинна волосяна сумка; 11-мозкова речовина волоса; 12-кіркова речовина волоса; 13-кутикула волоса.


21*



В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

Потові залози. За своєю будовою вони прості трубчасті; їх кінцеві відділи знаходяться у товщі сітчастого шару шкіри, проте значно глиб-ше сальних і закінчуються сліпо.

У коней, собак, свиней, менше — в тварин інших видів, сліпі труб-ки зливаються в клубки.

Стінки потових залоз складаються з одного шару кубічного епітелію, зовні якого знаходяться міоепітеліальні клітини, що за походженням є похідними ектодерми. Кінцевий відділ залози поступово переходить у вивідну протоку, а стінка — у дворядний епітелій; вивідна протока від-кривається у волосяну лійку вище протоки сальних залоз. Ці залози продукують секрет за апокринним типом — у вигляді цитоплазми за-лозистих клітин, він більш концентрований, має специфічний запах.

У великої рогатої худоби в шкірі носо-губного дзеркальця, у свиней в шкірі п 'ятачка, у кроля — підборіддя є спеціалізовані залози, подібні до потових. Вони продукують серозний секрет.

У хижаків анальний мішечок містить трубчасті залози. У коней на стрілці є прості або розгалужені трубчасті залози, які подібні до залоз м'якишів хижаків. У шкірі пахових кишень овець розміщені розгалу-жені сальні й трубчасті залози, що продукують секрет жовто-бурого кольору, а в стінці їх міжкопитного мішечка — сальні та потові. Розга-лужені альвеолярні рогові залози в кози знаходяться у основірогів.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 511 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)