АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості гістологічної будови легень птахів

Прочитайте:
  1. Анатомічна характеристика будови ліктьового суглобу та рухів у ньому.
  2. Анатомічна характеристика будови плечового суглобу та рухів в ньому.
  3. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІЛЕОЦЕКАЛЬНОГО КУТА ТА АПЕНДИКСА.
  4. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  9. Анатомо-фізіологічні особливості тонкої кишки
  10. Анатомо-фізіологічні особливості.

У птахів реберна поверхня легень не має плеври і проникає між ребрами, де зростається з їх окістям. Головні бронхи розгалужуються на бронхи першого порядку.

Бронхи першого порядку не мають хрящів, утворюють ампулопо-дібні розширення, потім звужуються і, під назвою мезобронха, прони-зують легеню і досягають черевного повітроносного мішка. Від бронха першого порядку відходять бронхи другого порядку. Останні розгалу-жуються і утворюють парабронхи. Парабронхи є останньою ланкою повітроносних шляхів. Разом з системою повітроносних капілярів, що від них відгалужуються, вони утворюють частки легень. Останні одна від другої відокремлені прошарками сполучної тканини, у якій прохо-дять судини та нерви.

Слизова оболонка бронхів покрита багаторядним миготливим епі-телієм, серед якого знаходяться келихоподібні клітини. Власна плас-тинка містить слизові залози, сітку еластичних волокон і пучки міо-цитів. У парабронхах епітелій стає однорядним кубічним чи плоским, під ним знаходяться: тонкий шар пухкої сполучної тканини, еластичні волокна і пучки міоцитів.

Стінка парабронхів утворює заглибини — переддвір'я, від них від-ходять повітроносні капіляри. Стінка їх складається з плоского епіте-лію, внутрішня поверхня якого покрита осміофільною плівкою товщи-ною 10-15 нм, вона запобігає здавлюванню повітроносних капілярів. Між епітелієм повітроносних капілярів та ендотелієм кровоносних капілярів знаходиться базальна мембрана. Цей бар'єр розділяє пові-тря і кров, товщина його не перевищує 1 мкм, що дає змогу кисню та вуглекислоті дифузно проникати по градієнту концентрації із одних капілярів в інші.

Стінка повітроносних мішків складається із слизової оболонки з пучками міоцитів, еластичних волокон, їх внутрішня оболонка покри-та призматичним епітелієм. Зовні мішки, залежно від їх розміщення, покриті серозною оболонкою чи адвентицією (рис. 138).


Розділ 4 Спеціальна гістологія


Рис. 138. Схема гістологічної будови легені у птахів:

1- парабронх; 2-повітроносні капіляри; 3-кровоносні капіляри; 4-параброн-

хіальнии сегмент.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 488 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)