АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІІ. ПРОГРАМА

Прочитайте:
  1. ГРВІ з легкими катаральними явищами. Копрограма та бак. посів калу без патології. Який
  2. Діагностична програма.
  3. ІІІ. Програма самостійної підготовки студентів.
  4. Програма інтернатури за спеціальністю «Педіатрія»
  5. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  6. Програма навчальної дисципліни
  7. РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА
  8. Робоча програма дисципліни

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І

ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ВІКОВОЇ АНАТОМІЇ ТА ВАЛЕОЛОГІЇ. ОПОРНО-РУХОВИЙ АПАРАТ ТА КРОВОНОСНА СИСТЕМА

Лекція 1. Вступ. Значення вікової фізіоло­гії для педагогіки, психології. Валеологія як наука про здоров’я людини. Загальні закономірності росту та розвитку дітей і підлітків. Загальний огляд функцій організму.

Значення вікової фізіоло­гії для педагогіки, психології. Валеологія як наука про здоров’я людини. Причини і передумови виникнення валеології. Медицина і валеологія: реальні перспективи наукового розв’язання проблем здоров’я населення.

Поняття росту і розвитку. Вплив середовища на ріст і розвиток дітей. Акселерація (поняття і причини). Вікова періодизація.

Загальний огляд організму. Функціональне значення окремих структур клітини. Основні процеси життєдіяльності клітини (обмін речовин, живлення, дихання, подразливість, збудливість, розмноження). Особливості функцій тканин організму людини. Рівні організації тіла людини: клітина, тканина, органи, система органів. Саморегуляція — універсальна властивість організму. Нервова і гуморальна регуляція функцій організму.

Практичне заняття № 1. Особливості росту та розвитку людського організму. Вікова періодизація людини.

Лекція 2. Характеристика вікових періодів розвитку людини

Вікова періодизація людини. Внутрішньоутробний період. Групи несприятливих факторів, що впливають на розвиток плоду. Характеристика періоду новонародженості. Особливості грудного періоду. Дошкільний вік та його характеристика. Шкільний вік. Особливості зрілого періоду. Похилий вік. Старечий вік. Смерть.

Практичне заняття № 2. Вікові періоди розвитку людини

Змістовий модуль ІІ.

ОПОРНО-РУХОВИЙ АПАРАТ. ПРОФІЛАКТИКА ВИНИКНЕННЯ ПОРУШЕНЬ ОПОРНО-РУХОВОЇ СИСТЕМИ

Лекція 3. Вікові особ­ли­­­вос­ті опорно-рухового апара­ту.

Значення опорно-рухової системи. Загальні відомості про скелет (форма, з’єднання, будова і хімічний склад кісток) ріст кісток, частини скелета, про роботу м’язів у людському тілі. Скоротність як основна властивість м’язів. М’язовий тонус і контрактура. Зміна функціонального стану м’язів під впливом ЦНС. Розвиток рухів у дітей. Вікові особливості нервово-м’язового апарата. Вікові особливості фізичного розвитку дітей. Профілактика та перша медична допомога при травматичних пошкодженнях опорно-рухового апарату.

Лабораторне заняття № 1. Визначення постави у дітей.

Лабораторне заняття №2. Валеологічнаоцінка фізичного розвитку дітей.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 423 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)