АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Склад крові, її значення та використання

Прочитайте:
  1. C. Біологічне значення мітозу і мейозу.
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Визначення рівня соматотропіну
  4. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  5. II. Cтруктура та склад служби страхових експертів
  6. II. Дайте визначення поняттям.
  7. Акт за якою формою складається при обліку нещасних випадків, під час виробничого травматизму?
  8. Акушерські інструменти, їх призначення.
  9. Аналіз та оцінка результатів лабораторного дослідження крові, спинномозкової рідини, сечі, калу, мієлограми, медико-генетичних проб, ІФА-діагностики.
  10. Атестація робочих місць: значення та порядок проведення.

Кров вважається рідкою тканиною живого організму. Вона червоного кольору, солонувата на смак, зі своєрідним запахом. Реакція крові лужна. Поза організмом кров без запобіжних препаратів через деякий час звертається. Питома вага крові різних тварин вагається в межах від 1,045 до 1,075. Загальна кількість крові в тілі тварини дорівнює приблизно 1/13 ваги тіла.

Кров складається з рідкої частини – плазми і клітинних, або формених елементів.

Плазма. В плазму крові входять вода, білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, а також ферменти, гормони (продукти, що виробляються ендокринними залозами) і особливі білкові утворення, що називаються антитілами (протитілами), що захищають організм від хвороботворних мікроорганізмів, їх отрут та інших сторонніх тіл, що отримали назву антигенів (анти – проти, ген – рід).

Формені елементи. До формених елементів крові відносяться безядерні червоні кров’яні тільця (еритроцити), білі кров’яні тільця (лейкоцити) і кров’яні пластинки (тромбоцити).

Ч е р в о н і к р о в’ я н і т і л ь ц я (еритроцити) мають форму дисків з вдавленими поверхнями. Еритроцити – червоного кольору, так як в них міститься – гемоглобін (містить залізо), що сполучається з киснем. Завдяки наявності гемоглобіну еритроцити переносять кисень з легень в усі тканини організму. Але сполуки гемоглобіну з киснем нестійкі; кисень (там, де його мало) відщеплюється від гемоглобіну, проходить крізь стінки капілярів і сприймається клітинами (тканинне дихання).

Кількість червоних кров’яних тілець в крові різних тварин різна: бичка і свині 6-8 млн., вівці – близько 10 млн., кози – 13 млн. еритроцитів в 1мм3.

Б і л і к р о в’ я н і т і л ь ц я (лейкоцити) мають ядра і відносяться до справжніх клітин. Вони здатні самостійно пересуватися і проникати в міжклітинні проміжки й щілини в різні тканини організму. Лейкоцити можуть поглинати і перетравлювати відмерлі клітини організму, а також хвороботворні мікроби, що проникли в нього. Цю роль лейкоцитів установив російський вчений І.П. Мечніков. Таким чином, лейкоцити являються захисними клітинами. Кількість лейкоцитів в 1000 разів менша, ніж еритроцитів. В 1 мм3 крові знаходиться близько 6000 лейкоцитів.

К р о в’ я н і п л а с т и н к и (тромбоцити) нагадують клітини, але по розмірам значно менші, ніж лейкоцити. Основна властивість кров’яних пластинок полягає в тому, що вони дуже чутливі до різних фізичних і хімічних впливів, під впливом яких швидко руйнуються й виділяють особливу речовину, що викликає звертання крові. В 1 мм3 крові близько 300 000 тромбоцитів.

Як вже зазначалося, кров поза організмом звертається. Схема звертання крові показана на малюнку.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 453 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)