АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Надниркові залози

Прочитайте:
  1. C Підшлункової залози
  2. II. Хвороби щитоподібної залози
  3. Визначте, які з нижче перерахованих речовин відносять до ферментів підшлункової залози
  4. ДОСЛІДЖЕННЯ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ
  5. Ендокринна система (ендокринні залози)
  6. Ендокринні залози, їх значення.
  7. Ендокринні залози.Характеристика.Значення.
  8. Залози травної системи:будова та функції слинних залоз, печінки, підшлункової залози.
  9. Залози уражені?
  10. ЗАСОБИ, ЩО ПРИЗНАЧАЮТЬ ПРИ ПОРУШЕННІ СЕКРЕЦІЇ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ

Надниркові залози, або наднирки, являють собою парний залозистий орган, який в різних тварин буває різної форми і величини. Розміщені вони в черевній порожнині спереду нирок, з якими пов’язані кровоносними судинами і жировою капсулою.

Зовні кожен наднирник покритий сполучнотканинною оболонкою, від якої в середину органу відходять прошарки в супроводі судин. На розрізі наднирника розрізняють два основних шари: поверхневий – кірковий (більш темний) і внутрішній – мозковий (більш світлий).

Кірковий шар складається з епітеліальних клітинних тяжів, які радіально розходяться в сторону оболонки. Мозковий шар наднирників складається з хромафінових клітин (за походженням нервових клітин).

З мозкової речовини надниркових залоз отримано гормон адреналін, а з кіркової речовини препарати: кортин, кортинамін і інтерренін. Адреналін являється судинозвужуючим гормоном і підвищує кров’яний тиск. Дія інтерреніну на кровоносні судини протилежна дії адреналіну – він понижує кров’яний тиск.

Наднирник ВРХ важить в середньому близько 20 г, наднирник ДРХ – 3 г, свині – 7,5 г.

Гіпофіз

Гіпофіз – невелике сірувато-червоного кольору тіло, розміщене на основі великого мозку (на сірому горбі). Гіпофіз розміщений в заглибині клиновидної кістки, яке називається турецьким сідлом. Зовні гіпофіз покритий щільною оболонкою з фіброзної тканини. В гіпофізі розрізняють передню, задню і проміжну долі.

Передня, залозиста, доля гіпофіза найбільш щільна в порівнянні з іншими. Вона виділяє в кров до 12 гормонів. Задня, мозкова, доля гіпофіза має сполучнотканинний остов, в якому розміщені епітеліальні клітини (тут проходять нервові волокна). Вона виділяє 2 гормони: окситоцин і вазопресин. Перший гормон має великий вплив на діяльність гладкої мускулатури. Дія іншого гормону викликає підвищення кров’яного тиску. На практиці використовують за звичай суміш цих гормонів – пітуітрин.

Проміжна доля гіпофізу виділяє гормон, який діє на стан пігментних клітин.

Гіпофіз ВРХ важить в середньому 2 г, дрібного – 0,6 г.

Епіфіз

Епіфіз являє собою виріст на верхній стінці третього мозкового шлуночка. Щоб його знайти, потрібно розсунути півкулі великого мозку спереду мозочка.

Вважають, що епіфіз виділяє речовину, що гальмує дію гормонів передньої долі гіпофіза.

Епіфіз ВРХ важить від 0,1 до 0,5 г.

СТАТЕВІ ЗАЛОЗИ

Сім’яники

В сім’яниках, окрім чоловічих статевих клітин – сперматозоїдів, виробляється статевий гормон – андростерон.

Яєчники

В яєчниках не тільки розвиваються жіночі статеві клітини, але й виробляється жіночий статевий гормон фолікулін, або естрон. Виробляють його епітеліальні клітини пухирців (фолікулів), з яких його можна отримати. Цей гормон отримують також з сечі вагітних жінок і коней-маток. При введенні його в жіночий організм він прискорює ріст матки і молочних залоз і у тварин викликає тічку.

На підприємствах м’ясної промисловості яєчники всіх тварин, що переробляються збирають для отримання гормону фолікуліну (естрон, новооварикрин).

Яєчник ВРХ важить від 0,3 до 26 г, ДРХ – від 0,5 до 3 г, свиней – від 0,2 до 20 г.

Жовте тіло

Жовте тіло має дуже велике значення для нормальної роботи жіночого статевого апарату в період вагітності. Якщо жовте тіло видалити з яєчника, то запліднена яйцеклітина не буде затримана в матці, а буде викинута зовні. Якщо ж вагітність розвинулась, то видалення жовтого тіла викличе її припинення (аборт).

Жовте тіло ВРХ важить від 2 до 100 г, а свиней від 0,2 до 2 г.

Органи внутрішньої секреції своїми гормонами приймають участь в регуляції діяльності всіх органів організму, а порушення їх функції викликає тяжкі розлади в організмі. Всі залози ендокринної системи в своїй діяльності керуються нервовою системою, але і вони в свою чергу діють на органи нервової системи.

Систему органів внутрішньої секреції інакше називають системою органів гуморального зв’язку (гумор – сік) і регуляції.

 

 

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1. Які органи називають залозами в організмі?

2. Які залози називаються залозами внутрішньої секреції, зовнішньої і змішаної?

3. Де розміщена щитовидна залоза, паращитовидна, тимус, надниркова, гіпофіз, епіфіз та інші ендокринні залози і які гормони вони виділяють?

4. Як використовуються ендокринні залози м’ясопромислових тварин?

 

НЕРВОВА СИСТЕМА І АНАЛІЗАТОРИ

План теми

1. Загальна характеристика і значення нервової системи.

2. Будова, топографія та фізіологія:

спинного мозку

головного мозку

периферичної нервової системи

3. Будова, топографія та функціональне значення органів чуття:

зорового

слухового і вестибулярного

4. Зміни в нервовій системі при оглушенні тварин.

5. Використання нервової системи в м’ясопереробній промисловості.

Рекомендована література

32. И.М. Фокин «Анатомия мясопромышленных животных» ст. 121-141

 

НЕРВОВА СИСТЕМА І ОРГАНИ ЧУТТІВ

В нервовій системі зосереджено управління всім організмом і узгодженість дій всіх частин організму і органів в зв’язку з змінами умов зовнішнього середовища.

Нервову систему поділяють на центральний і периферичний відділи. Периферичний відділ в свою чергу поділяється на соматичну (сома – тіло) і вегетативну (росткову) частини. Але такий поділ умовний, так як робиться тільки для зручності вивчення. Вся нервова система – єдине ціле утворення.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 893 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)