АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова, топографія і значення залоз

Прочитайте:
  1. C Підшлункової залози
  2. C. Біологічне значення мітозу і мейозу.
  3. C. Нагрубання молочних залоз, кров’янисті виділення зі статевої щілини.
  4. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  5. D. Визначення рівня соматотропіну
  6. II. Дайте визначення поняттям.
  7. II. Хвороби щитоподібної залози
  8. III. Хвороби гіпофіза, парашитоподібної і надниркових залоз
  9. Акушерські інструменти, їх призначення.
  10. Анатомія великих травних залоз

Щитовидна залоза

Щитовидна залоза розміщена на передній і боковій зовнішніх стінках дихального горла поряд з гортанню. Вона складається з двох долей, що сполучені між собою перешийком, який не у всіх тварин однаково виражений.

Зовні щитовидна залоза покрита сполучнотканинною оболонкою, від якої всередину залози відходять перегородки, що поділяють залозу на долі. В сполучнотканинних перегородках проходить густа сітка кровоносних і лімфатичних судин, а між перегородками розміщена залозиста тканина, яка має вигляд пухирців, або альвеол.

Стінки альвеол складаються з епітеліальних клітин циліндричної або кубічної форми. Всередині альвеоли щільно заповнені густою в’язкою речовиною – колоїдом. Ця речовина є секретом щитовидної залози. Діючою речовиною секрету щитовидної залози тироксин. Якщо цієї речовини виробляється мало, то в тварини або людини розвиваються набряки, знижується обмін речовин (живлення, дихання), з’являється в’ялість.

Якщо секрету щитовидної залози виробляється більше, ніж потрібно організму, то обмін речовин підвищується (посилюється робота серця, підвищується кров’яний тиск, прискорюється дихання, підвищується внутрішньоглазний тиск та ін.)

Щитовидна залоза ВРХ важить в середньому близько 15г, свиней

- 18г і ДРХ близько 14г.

Паращитовидні залози

Паращитовидні залози являють собою залозисті органи величиною з велику горошину або зерно квасолі бурого або сіро-зеленого кольору. Розміщені вони біля щитовидних залоз в сполучній тканині, а деякі - в тканині щитовидних залоз. Зазвичай у м’ясопромислових тварин буває по дві пари паращитовидних залоз, з яких одна пара більшою частиною лежить в тканині щитовидних залоз. З зовнішньої поверхні паращитовидні залози мають дуже тонку оболонку з сполучної тканини, під якою розміщені залозисті клітини.

Середня вага паращитовидної залози від 0,15 до 0,4 г.

На м’ясокомбінатах збирають паращитовидні залози тільки великої рогатої худоби. З паращитовидних залоз виробляють медичний препарат паратиреоїдин, який регулює обмін кальцію в організмі.

Видалення паращитовидних залоз веде до смерті тварини.

Тимус

Розташовується по боках трахеї (шийна частина) і краніальніше від серця (грудна частина). За будовою подібна до лімфовузла.

Величина тимуса змінюється в залежності від віку тварини. Найбільшого розвитку залоза досягає в ранньому віці тварини. (молочників).

По досягненні статевої зрілості залоза редукується і під старість зберігається в вигляді невеликих залишків. Середня вага тимуса в телят 100 г. З тимуса отримують препарат тимокресцин, який посилює ріст молодих тварин.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 483 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)