АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Орган зору (око)

Прочитайте:
  1. A. Органы государственного управления правомерны принять правовые акты, не противоречащие законам.
  2. B) бесполая стадия (шизогания) происходит в организме человека
  3. B. повреждение полого органа
  4. D. Відповідь організму на подразнення
  5. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  6. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  7. I. ОРГАНИЗАЦИЯ И ТЕХНОЛОГИЯ ЛУЧЕВОГО ИССЛЕДОВАНИЯ. ОБЕСПЕЧЕНИЕ БЕЗОПАСНОСТИ ЛУЧЕВОГО ИССЛЕДОВАНИЯ.
  8. II Физиологические параметры органа зрения
  9. II. Генетика микроорганизмов. Основы учения об инфекции. Основы химеотерапии.
  10. II. Органические средства

Око складається з очного яблука і допоміжних частин.

Очне яблуко розміщене в кістковій очній впадині. Всередині очної впадини розміщена досить товста жирова прокладка, що береже око від перегрівання зі сторони жувальних м’язів, при роботі яких утворюється велика кількість тепла, а також від поштовхів, ударів та ін.

Очне яблуко має шаровидну форму, дещо сплющену спереду назад.

Стінка очного яблука складається з трьох оболонок: зовнішньої, середньої (судинної) і внутрішньої (сітчастої). Всередині розміщені інші частини очного яблука.

Зовнішня оболонка ділиться на задню, або білкову - фіброзну (зовсім прозору) і передню, або рогівку (прозору). Р о г і в к а вставлена спереду в білкову оболонку, як годинникове скло. Вона складається з кількох шарів, не має судин, але багата нервами.

С у д и н н а о б о л о н к а багата на кровоносні судини. На внутрішній стінці оболонки, на дні очного яблука, вище місця виходу зорового нерва знаходиться відображаюча перетинка, завдяки якій око у тварин в ночі світиться. Спереду судинна оболонка потовщена і утворює війчате тіло – гладенький м’яз з коловими і радіальними волокнами, в який, як в рамку, вставлено кришталик. Від скорочення м’язових волокон війчастого тіла змінюється випуклість кришталика і око пристосовується бачити на різній відстані.

К р и ш т а л и к – це двояко опукла чечевиця, що складається з стрічкоподібних волокон, що накладені одне на одне як в цибулині. Він заломлює світлові промені і направляє їх на сітківку. Кришталик покритий прозорою капсулою. Позаду кришталика і війчастого тіла знаходиться прозора студнеподібна маса – с к л о в и д н е т і л о.

Спереду кришталика розміщена третя частина судинної оболонки, що називається р а й д у ж н о ю о б о л о н к о ю. Це кругла пластинка, пофарбована у різних тварин у різний колір, має в середині отвір для проходження світла - зіницю, яка в залежності від сили світла, що поступає може розширятися і звужуватися.

С і т к і в к а являє собою розгалуження зорового нерва і сприймає зображення всіх видимих предметів.

Світлові промені від предметів проходять спочатку через прозору рогівку, потім через зіницю потрапляють в кришталик, заломлюються в ньому і, пройшовши прозоре скловидне тіло, попадають на сітківку, де сприймаються спеціальними світлочутливими клітинами. З сітківки світлове подразнення по зоровому нерву передається в головний мозок, в результаті чого маємо відчуття світла, кольору, форми і т.д.

До допоміжних частин ока відносяться вії, повіки, слізна залоза і очні м’язи.

П о в і к и - це складки шкіри, що покриті з внутрішньої сторони, яка звернена до ока, кон’юнктивою. Кон’юнктива з повік переходить на очне яблуко. В товщі повік розміщений коловий м’яз ока, а по краям повік розміщені вії і відкриваються вивідні отвори залоз, що виділяють змазуючу жирову масу. Вії та повіки захищають око від механічних подразнень.

С л і з н а з а л о з а розміщена зверху в очній впадині. Вона виділяє серозну рідину-сльозу, яка зволожує зовнішню поверхню очного яблука і кон’юнктиви, після чого через слізно-носовий канал видаляється в порожнину носа.

Очні м’язи служать для повертання очного яблука.

Всього м’язів очного яблука сім:

4 прямих, 2 косих, один, що відтягує яблуко назад.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 516 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)