АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ексцентричність деревини.

У природних умовах нахилені або зігнуті стовбури дерев і бічні гіл­ки характеризуються нерівномірним розвитком шарів приросту на проти­лежних боках, що призводить до змі щення центру органа до одного боку. Такий нерівномірний розвиток річних кілець в осьових органах називають ексцентричністю деревини (рис. 8В). Чим більшої деформації зазнає гілка або стовбур, тим виразніші ознаки екс­центричності. Внаслідок ексцентричної шаруватості річних кілець деревини розрізняють верхню, так звану тягову деревину, і нижню, креньову деревину, з різними біомеханічними властивостями, що протидіє вертикальній дефор­мації під масою самої гілки чи її плодів.

Креньова деревина утворюється завдяки активнішій діяльності камбію на морфологічно нижньому боці гілок і пагонів, у результаті чого формується гіп&к силічна струк тура - зн ачне переважання деревини на морфологічно нижньому боці органа. Така будова характерна для більшості представників голонасінних і деяких покритонасінних рослин.

Тягова деревина утворюється в результаті активнішого формування річ­них кілець на морфологічно верхньому боці пагонів і гілок більшості квітко­вих рослин, що теж супроводжується їхньою асиметричністю і створенням епіксилічноїструктури деревини.

Протилежні ділянки деревини відрізняються не тільки кількісно, а й якіс­но. Основою креньової деревини хвойних є великі, округлої форми трахеїди з надзвичайно сильно потовщеними, твердими, повністю здерев'янілими клітинними стінками, що визначає високий рівень протидії стискуванню і згину цієї сторони. Анатомічні ознаки тягової деревини листяних рослин характеризуються великою кількістю волокон лібриформу і щільним їх з'єднанням, меншою кількістю судинних елементів. Це забезпечує високу міцність до розривів масивної верхньої сторони і протидію надмірним де­формаціям гілок та крони.

Гігроскопічні зимові рухи гілок зумовлені тим, що товстіші клітинні стін­ки містять більше води, яку втрачають у морозні дні, а тому вони більше вко­рочуються, а з ними вкорочується і відповідна ділянка деревини.

Ексцентричність деревини – це нерівномірний розвиток річних кілець в осьових органах внаслідок зміщення центру органа до одного з боків. Протидіяти такому механізму може тягова(верхня) і креньова (нижня) деревини. Креньова деревина утв. завдяки діяльності камбію на нижньому боці гілок і пагонів, внаслідок чого форм. гіпоксилічна структура – значне переважання деревини на нижньому боці органа (голонасінні і деякі покритонасінні). Тягова деревина утв. внаслідок активного формування річних кілець на верхньому боці пагонів і гілок більшості квіт. рослин, що супроводжується їхньою асиметричністю і створеннями епіксилічної структури деревини. Анатомічні ознаки тягової деревини листяних рослин характеризуються вел. к-тю волокон лібриформу і щільним їх з’єднанням, меншою к-тю суд. елем.. Це забезпечує високу міцність до розривів масивної верхньої сторони і протидію надмірним деформаціям гілок та крони


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 492 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)